Osallistujat

*Hannu-Pekka Polttila, Museovirasto (PJ) (klo 13.20 alkaen)
*Miia Herrala, Kansallisarkisto
*Katja Moilanen, Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
*Piia Naukkarinen, Kansalliskirjasto
*Marja-Liisa Seppälä, Kansalliskirjasto
*Matias Frosterus, Kansalliskirjasto (klo    alkaen)
*Mikko Lappalainen, Kansalliskirjasto
*Juha Henriksson, Musiikkiarkisto
*Juha Hakala, Kansalliskirjasto
*Juho Karuaho, Museovirasto
*Anna Tuominen, Kansalliskirjasto (sihteeri)
*Katja Hellman, Svenska Litteratursällskapet
*Nina Hyvönen, Kansalliskirjasto
*Jari Vihtari, Kotus
*Aleksi Salo, CSC
*Minna-Liisa Mäkiranta, Kansallisarkisto
*Jari Kettunen, Museovirasto
*Kerttuli Hoppa, Museovirasto
*Tommi Hyvönen, Museovirasto
*Marjut Puominen, Helsingin kaupunginkirjasto

Poissa  

Heikki Helin, CSC 
Mikko Kuutti, KAVI
Lauri Saarikoski, Yle
Sampsa Heinonen, Museoliitto  

Asialista

  1. Kokonaisarkkitehtuurihanke 
    Juha kertoi eilisestä keskustelusta OKM:n kanssa (Tapani Sainio ja Juha Haataja). Vahvaakin puoltoa on edelleen, mutta varmaa rahoituspäätöstä ei ole mahdollista saada ennen valtion ensi vuoden budjetin vahvistamista. Puhe oli, että CSC järjestää valmistelevan keskustelutilaisuuden läsnätapahtumana jo syksyn aikana. Organisoitumista, valmistelevaa työtä sekä aineiston kartoitusta voisi jo aloittaa. Valmistelevan ryhmän kokoonpano: Nina myös mukaan ryhmään. Järjestäydytään niin, että rahoituksen varmistuttua on heti valmiutta aloittaa, ja sen varmistuttua voidaan myös suunnitella tarkemmin webinaaria kokonaisarkkitehtuurista. Ajankohtaista on keskustella myös yhteyksistä muihin menellään oleviin hankkeisiin.  Aikataulun ja laajuuden miettiminen tarkemmin, ohjausryhmän kokoonpano ja työvoimaresurssit tarkempaan keskusteluun.
    Suunnitelmatekstin valmis versio: tekstin laatimisen jälkeen on tilanne vielä muuttunut. Suunnittelevaan ryhmään on mahdollista vielä myöhemminkin liittyä mukaan, jos ryhmäläisillä herää kiinnostusta. Hankesuunnitelmista käydyssä keskustelussa pidettiin tärkeänä kokonaisarkkitehtuurisuunnitelman sujuvaa sovellettavuutta ja vahvaa yhteyttä eri organisaatioiden käytännön työhön.

  2. Digime-webinaari keskiviikkona 6.9.2023 klo 13–14.45: Toimimme yhteen!  Yhteentoimivuuden merkitys kirjastoille, arkistoille ja museoille. Ilmoittautuneita nyt jo 117.
    Juha lisää osuuteensa vielä lyhyesti PAS-näkökulmasta, jota voidaan tuoda enemmän mukaan mahdollisen seuraavan tilaisuuden ohjelmaan. Sen suunnittelu tämän ryhmän tulevan kokouksen listalle.

  3. Muut asiat
    1. Arkistoille rekisteröitiin kesällä oma URN-nimialue URN:NAN (National Archive Number), jota hallinnoi sekä Suomessa että kansainvälisesti Kansallisarkisto. KAM-sektoreista vain museoilta puuttuu oma URN-nimialue, sillä kirjastojen URN:NBN ollut käytössä jo vuosia. Haluttaessa museoiden tunnistejärjestelmillekin on helposti rekisteröitävissä URN-nimialue (esimerkiksi URN:NMN, National Museum Number). URN:NAN-tunnuksien tavoin URN:NMN-tunnukset voivat käyttää Kansalliskirjaston kehittämää resolverisovellusta. Juha voi vielä kertoa kiinnostuneille (mm. Museovirasto)  tarkemmin ja jakaa malleja. Käyttöönotto ja hallinnointi on sangen vaivatonta. Kansallisarkiston kokemuksia: mietittävää on ollut siinä, milloin ja mikä järjestelmä lähettää tietoja resolveripalvelimelle. 
    2. Juha Hakala eroaa ryhmän jäsenyydestä eläkkeelle siirtymisen vuoksi. Onnittelemme kirjastoalan tietotekniikan parissa 37 vuotta työskennellyttä Juhaa, joka kiittää kaikkia hyvästä yhteistyöstä. Juha on töissä vielä syyskuussa, minkä jälkeen pitää lomia ennen joulukuun alussa alkavia eläkepäiviään. Juhan seuraajasta ei ole vielä tarkempia tietoja, mutta tästä lisää seuraavissa kokouksissa.
    3. Museoliiton edustaja Sampsa Heinonen jää pois tästä ryhmästä. Museolan ajankohtaisista muutoksista mm. kokoelmanhallintajärjestelmiin ja järjestelmäntoimittajien rooleihin liittyen voidaan myös tässä ryhmässä kuulla tulevaisuudessa tarkempaa esittelyä. 

  4. seuraava kokous  pe 27.10. klo 13-14.30
  • No labels