Tiistaina 05.03.2012 klo 14:00-16:00
Paikka: Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone, Yliopistonkatu 1.

Läsnä:

  • Susanna Aakko, Helmet-kirjastot
  • Mikael Bäckman, Open Library Solutions
  • Esa Peltonen, Axiell
  • Olli Tuuteri, BTJ-Finland
  • Miika Vacker, Mikro-Väylä
  • Ari Ahlqvist, Kansalliskirjasto
  • Jussi Brunberg, Kansalliskirjasto
  • Juha Hakala, Kansalliskirjasto
  • Laila Heinemann, Kansalliskirjasto (siht.)
  • Minttu Hurme, Kansalliskirjasto
  • Nina Hyvönen, Kansalliskirjasto
  • Petteri Kivimäki, Kansalliskirjasto
  • Kalle Pyykkönen, Kansalliskirjasto
  • Ari Rouvari, Kansalliskirjasto (pj.)

Muistio

1. Kokouksen avaus

Puheenjohtaja avasi kokouksen ja totesi, että Ulla Ikäheimo ja Ari Mäkiranta eivät päässeet tulemaan. Ari Mäkiranta oli kuitenkin toimittanut esityksensä Evergreenistä.

2. Uusi-vanha pj

Ari Rouvari kertoi palanneensa puheenjohtajaksi Tommi Jauhiaisen lähdettyä opintovapaalle.

3. Edellisen kokouksen pöytäkirja

Aineistolajien yhtenäistäminen edelleen auki. Asiaan palataan vielä tässä kokouksessa

Edelliseen pöytäkirjaan tehtiin seuraavat korjaukset:

    • Helmet-kirjastojen Decision Center ei ollut vielä käytössä vaan aiotaan ottaa käyttöön. Kyseessä on beta-versio.
    • Axiellin kohdalla lukee EPUB > po. EHUB.

4. Järjestelmäkatsaukset

4.1. Voyager

Ei versionvaihdosta tänä vuonna. Resurssit keskitetän UKJ-hankkeeseen.

Verkkomaksusovellus on otettu käyttöön. 

4.2. Open Library Solutions

CS Librarysta on julkaistu versio 3.7i, joka on monikielinen. Ohjelmaa on karsittu ja nopeutettu.

MicroMarc 3sta lokalisoidaan edelleen. Ohjelma on käytössä Ruotsissa ja Norjassa. Käyttää MARC 21-formaattia. Se tuodaan esittelyyn Mikkelin kirjastopäiville kesäkuussa

4.3. BTJ 

Keskustelut BTJn tuottamien tietueiden käytöstä kirjastojen yhteisessä metatietovarannossa ovat käynnissä. Työryhmän dead line on tässä kuussa, työstettävänä on välivaiheen malli Finnaan ja Melindaan liittyville kirjastoille.

Konsernin tuotantoympäristön kehittämisprojekti on menossa.

Helmet-kirjastojen kanssa on kehitelyssä kuva- ja tekstitietokanta, joka on linkitettyä dataa. Se sisältää kansikuvia ja kirjaesittelyjä.

Aleksi viitetietokannan indeksointi Finnaan on selvitettävänä. Mukaan PCI indeksiin?

4.4. Axiell

Hämeenlinnan ja Helsingin konttorit yhdistyvät Vantaalle. Yritys tulee laajenemaan sekä Euroopassa että sen ulkopuolelle, tiedote tästä on tulossa lähiaikoina.

Kehitystyössä on ollut pyrkimyksenä siirtyä kokonaan selainpohjaiseen järjestelmään, niin että enää ei tarvita client-asennuksia. Aurorasta on tulossa versio 3.0, testaajat olleet tyytyväisiä. Verkkopuolella 2.5 versio jakelussa, 2.6 kehityksessä.

EHUB-hankkeessa pilotoidaan sähköisten aineistojen lainaamista suoraan verkkokirjastossa. Pilotointia tehdään kolmessa maassa.

Kirjastokarttasovellus on otettu uudelleen käyttöön, oli ennen Pallaksessa.

Asiakkaita on tällä hetkellä Arenalla 109, Webopacilla n. 30 ja Auroralla 70. Tulossa on kaksi suurta maakuntakirjastoa, joista Heili-kirjastot (Lappeenrannan ympäristö) ovat jo allekirjoittaneet sopimuksen. Nykyään järjestelmiä rakennetaan maakunatatasolla.

Uusi konsepti 'Avoin kirjasto' toimii itsepalveluna. Ovi aukeaa kirjastokortilla ja kaikki toiminnot on automatisoitu. On käytössä Mynämäellä.

Huhu Origo-kirjastojen tuen lakkaamisesta ei pidä paikkaansa. Origo-kirjastoja yhä n.100, ja vaikka ohjelmaa ei enää kehitetä sen tuki säilyy niin kauan kun tarvitaan.

Asiakkaiden itsetoiminen järjestelmä on avattu palvelupyyntöjen seuraamiseen.

4.5. Nelli

Primo Central Index (PCI) herättänyt enemmän kiinnostusta sen jälkeen kun se valittiin Finnaan.

Kehitysprojekteja ei ole menossa tällä hetkellä. SFX viikkopäivityksissä on ollut ongelmia. SFX e-kirjasovellusta ei vielä ole ehditty integroida.

Nelli-Finna integraatio vaatii vielä työtä, esim. aineistot joita ei ole PCIssä.

4.6. Finna

Samana päivänä Katve-kokouksen kanssa oli Finnan toisen aallon kick-off tilaisuus.

Finnan käyttöliittymä on VUFind pohjainen, hallintaliittymä on tehty itse Kansalliskirjastossa. VUFindista on tulossa 2-versio, jonka uusia ominaisuuksia odotellaan.

Jyväskylän ja museoiden omat näkymät tulevat tuotantoon toukokuussa, yleisen näkymän beta-versio on julkaistu helmikuussa osoitteessa www.finna.fi.

Axiell-rajapinta vielä työn alla, tulee Auroraan, PallasProhon ja Origoon. Evergreenin on jo olemassa rajapinta, mutta sitä ei ole vielä testattu.

4.7. Mikro-Väylä

Suuria projekteja ei ole juuri nyt käynnissä, tehdään normaalia kehitystyötä. Elektromagnetiikkaa tuetaan vielä, mutta ei mielellään enää myydä.

Uusia asiakkaita ovat mm. Joensuu, Katolisen kirkon tiedotuskeskus, Tritonia, Pietarsaari ja joitakin Metropolian kirjastoja. Käytössä on ISOn vaihtuvamittainen tietomalli. Nidetiedot on lukittu.

Tähän asti Mikro-Väylä on ostanut ja välittänyt ratkaisuja 3Mltä, vastaisuudessa ehkä tullaan myös myymään heille täällä rakennettuja ratkaisuja.

4.8. Helmet

Innovative on siirtynyt alkuperäisen omistajan eläköidyttyä osakefirmojen omistukseen, johto ja organisaatio ovat uudistuneet

Encoreen saisi Central Indexin Ebscolta, mutta Helmet-kirjastoille sitä ei tilattu.

Suurimmat hankkeet viime aikoina ovat olleet Espoosssa. Siellä otettiin käyttöön kyrillinen merkistö, kun Venäjän ja Itä-Euroopan Instituutin kirjasto siirtyi Celloon. Kyrilliikka tallennetaan 880-kenttään, pääkirjaukset tehdään latinitsalla.

Milleniumin hankintamodulin käyttöönotto on toinen suuri hanke. Siinä on rakennettu rajapinnat BTJ järjestelmiin. Liittymiä on myös muiden yhteistyötahojen järjestelmiin.

Palvelinalusta päivitetään kesäkuussa, Sierra-järjestelmään siirrytään ehkä marraskuussa. Asiakasliittymä ei muutu (Encore). Rajapintoja on tulossa lisää.

4.9. Aleph

Järjestelmätasolla ei muutoksia tänä vuonna. Nimenmuutoksesta (Linda > Melinda) aiheutuvat muutokset eivät ole kiireellisiä, koska vanhatkin osoitteet toimivat yhä rinnalla.

Yhteistietokantaan (= metatietovarantoon) tuli mukaan 3 uutta amk-kirjastoa viime vuonna (HAMK, Centria ja Haaga-Helia), helmi-maaliskuun vaihteessa tuli Seinäjoen amk. 8 muuta amk-kirjastoa on tulossa vielä ennen kesää. Yleisten kirjastojen kanssa ollaan edelleen neuvotteluvaiheessa (BTJ ja Axiell), pilottikirjastoina ovat olleet Kokkola ja Tampere.

Aleph ei ole yhtä kuin Melinda, vaan järjestelmä, jolla Melindan konsepti tällä hetkellä toimii. Kyse on bibliografisen datan "keskusvarastosta", joka on periaatteessa järjestelmäriippumaton. Se toimii tulevaisuudessa samalla tavoin (tai toivottavasti paremmin) jollain muulla järjestelmällä.

4.10. Evergreen

Ari Mäkirannan raportti Joensuun hankkeesta on liitteenä: evergreenKATVE.docx

5. UKJ

6. Aineistolajien yhtenäistäminen

Asiaa ei voitu käsitellä, koska Ulla Ikäheimo ei päässyt paikalle. Ulla kutsuu ryhmän koolle. Aiemmin nimettyyn ryhmään lisättiin Open Library Solutionsin edustajana Mikael Bäckman.

7. BIBFRAME

Juha Hakala esitteli hanketta, jossa pyritään kehittämään seuraaja MARC 21 -formaatille. Esitys liitteenä: BIBFRAME

8. Kansalliskirjaston kokonaisarkkitehtuurityö 

Asia siirrettiin ajanpuutteen vuoksi seuraavaan kokoukseen.

9. Tiedotusasiat

  • Lindasta Melinda: Yhteistietokanta Lindan nimi muuttui vuoden vaihteessa Melindaksi samalla kun sen kate alkoi merkittävästi laajentua.
  • Asteri beta-versio käytösssä Melinda-kirjastoilla: Auktoriteettitietokannan tuotantoversio on ollut helmikuun alusta saakka Melinda-kirjastojen käytettävissä luettelointiohjelman kautta. Se kattaa toistaiseksi Kansalliskirjaston vastuulla olevat asiasanastot (YSA, Allärs, MUSA/Cilla), nimiauktoriteetit ovat tulossa lähiaikoina. Kannasta voi poimia auktoriteettitietoja omiin tietueisiin.

10. Muut asiat

  • Kirjastoaineistojen kuvailusääntöjen 0-alueen (= MARC 21 kentät 336 ja 337) käyttöönotto eri järjestelmissä: Voyager kirjastoissa kentät on jo otettu käyttöön yhteiskonversiolla.

11. Seuraava kokous

Seuraavan kokouksen ajakohdaksi päätettiin 01.10.2013 klo 14-16. Paikka on sama, eli Fabianian kokoushuone.

 


  • No labels