KATVE-kokouksen pöytäkirja 1.2.2011

Aika ja paikka: Tiistai 1.2.2011 klo 14 - 16, Fabiania kokoushuone, Yliopistonkatu 1, 2.krs

Läsnä:

  • Ari Rouvari, Kansalliskirjasto (puheenjohtaja)
  • Jouni Kuusinen, LM Tietopalvelut
  • Kiti Vilkki-Eriksson, BTJ Finland
  • Esa Peltonen, Axiell Kirjastot
  • Miika Vacker, Mikro-Väylä
  • Ari Ahlqvist, Kansalliskirjasto
  • Laila Heinemann, Kansalliskirjasto
  • Ulla Ikäheimo, Kansalliskirjasto
  • Ere Maijala, Kansalliskirjasto
  • Minttu Hurme, Kansalliskirjasto
  • Petteri Kivimäki, Kansalliskirjasto
  • Susanna Aakko, HelMet-kirjastot (sihteeri)

1. Kokouksen avaus

Puheenjohtaja avasi kokouksen. Edellisen kokouksen pöytäkirja (12.10.2010) hyväksyttiin. Kokouksen asialistalle lisättiin Relais-kaukopalveluohjelmisto ja ISNI. Petteri Kivimäki esittäytyi. Ari Rouvari kertoi, että Katve-ryhmän puheenjohtaja vaihtuu kansalliskirjaston tehtäväjärjestelyjen takia. Susanna Aakko toivoi vuoronvaihtoa myös sihteerin tehtävään. Sovittiin, että seuraava puheenjohtaja ja sihteeri ovat kansalliskirjastosta. Kansalliskirjasto tiedottaa Katve-listalla/sivuilla, kun henkilöt on sovittu. Sovittiin, että jatkossa kokouksiin ilmoittaudutaan.

2. Järjestelmien tilannekatsaus

Axiell Kirjastot

Axiellin uusi toimitusjohtaja on aloittanut ja organisaatiota on uudistettu. Libra- ja Aurora-liiketoiminnat on yhdistetty, nimeksi nyt Axiell Nordic Oy. Aurora-järjestelmä on otettu käyttöön joulukuussa Tampereen alueen Piki-kirjastoissa. Iso käyttöönotto on ollut haasteellinen ja järjestelmään on tulossa päivityksiä kevään aikana. Aurora on käytössä myös muutamissa pienemmissä kunnissa ja kesän jälkeen vuorossa on uusia käyttöönottoja. Seuraaviin Aurora-versioihin on tulossa lisää toiminnallisuutta ja käytettävyyttä, uutena toimintona mm. kelluva kokoelma. Auroran asiakaspalvelutoiminnot (asiakastiedot, varaukset, maksut, tiedonhaku ym.) toteutetaan myös selainpohjaisena. Arenan versio 2.0 tulee käyttöön keväällä. Arena-sopimuksia Suomessa on tehty noin 60. Axiell toteuttaa Kansalliskirjaston alihankkijana Web Service --rajapinnat (asiakastiedot). Auroraan tulee avoin rajapinta. Origoon, Pallakseen ja Libraan rajapinta toteutetaan KDK-hanketta varten. Lisäksi tulossa on avoin haravointirajapinta.

BTJ Finland

BTJ:n toimitusjohtaja vaihtuu ja uutta johtajaa haetaan parhaillaan. Tavoitteena on tiivistää yhteistyötä sekä kirjastojen kanssa että Ruotsiin päin. FINMARC-MARC21-konversioon on tehty kirjastojen toivomia muutoksia.

Mikro-Väylä

Mikro-Väylä on tehnyt aineiston palautukseen liittyvää kehitystyötä kirjastojen kanssa. Lajittelevia palautusautomaatteja on otettu käyttöön eri kirjastoissa. Diakonia-ammattikorkeakoulussa on otettu käyttöön RFID-palautushylly. Palautushyllyn käyttötapoja ja ohjeita kehitellään, esim. ilmoitukset varatusta aineistosta virkailijalle. Tiskityöskentelyn kehittäminen RFID-kirjastoissa edellyttää rajapintaa käytössä olevaan kirjastojärjestelmään (Petteri Kivimäki kehittänyt plug-in-rajapinnan Voyager-järjestelmään, Millenniumiin on saatavilla oma rajapinta).

LM Tietopalvelut

Uusi toimisto on avattu Oxfordin lähellä ja toimintaa ollaan laajentamassa. Joulukuun alussa on tullut käyttöön LibNet-palvelun versio 3.0. Käyttöönotto on sujunut hyvin. Jouni Kuusinen lupasi selvittää, mitkä eurooppalaiset kirjastot käyttävät Summon-hakupalvelua (Discovery Interface).

3. Kirjastojen tilannekatsaus

Millennium

Uusi HelMet-haku (Encore Discovery 4.0) julkaistiin asiakkaille 13.12.2010. Version 4.1 pitäisi tulla käyttöön lähiaikoina. Uusina ominaisuuksina on tulossa käyttöön mm. tarkennettu haku ja asiakkaiden toivoma varaaminen korin kautta. HelMet-monihaun ja mobiiliversion tilastot on saatu käyttöön. Viikoilla 1 – 4/2011 älypuhelimille sovitetussa mobiiliversiossa oli käyntejä yhteensä 6154 kpl. Millenniumin versionvaihto on lykkääntynyt Encore-hakupalvelun käyttöönoton takia. Release 2009B otetaan käyttöön 9.2.2011.

Innovative Interfaces kehittää mm. Zoombo-nimistä iPhone-sovellusta. Rajapinnat Encoreen ovat myös kehitteillä, mutta niistä ei vielä ole tarkempaa tietoa. Uuden sukupolven tilastointiohjelmasta (Encore) Reporterista on julkaistu versio 2.0.

Voyager

Viime kokouksessa kerrottiin, että WebVoyagen rinnalle on tullut mahdollisuus käyttää uutta Tomcat-versiota. Sitä ei vielä ole otettu laajasti käyttöön riittämättömän muistitilan takia. Muistia on nyt lisätty ja Tomcat-versioita ollaan ottamassa käyttöön. Voyagerin versio 8 julkaistaan kesällä 2011, joten seuraava versionvaihto ajoittunee jouluun. Keskusteltiin SIP2-ominaisuuksien hyödyntämisestä automaateissa. Palautusten lajittelu on jo käytössä opiskelijakirjastossa.

Metalib, SFX, bX

SFX-versio 4 on käytössä. Metalibin uusin versio on testikäytössä. Uudessa versiossa on nopeampi haku käyttäjille sekä tuki Primo Central Indexille (keskitetylle e-lehtien indeksille). Nelli-asiakkaiden käyttöön on otettu bX-suosituspalvelu, joka perustuu kaikilta SFX-käyttäjiltä kerättyyn tietoon.

Linda

Linda-yhteisluettelo on päivitetty Aleph-järjestelmän versioon 20. Linda-tietokantaa siivotaan mm. poistamalla tuplia. Yhteisluetteloon on tullut lisää aineistoa kirjastojen tietokantojen yhdistymisen seurauksena. Ennakkotietoja on enemmän, koska Fennican tietueita tuodaan Lindaan kerran vuorokaudessa. Yliopistokirjastot luetteloivat Alephilla, paitsi Helkasta tietueet tuodaan eräajoina. Yleisten kirjastojen osalta yhteisluetteloneuvottelut ovat kesken, mutta työryhmän raportti on valmistunut. Kansalliskirjastossa on pohdittu mahdollisuutta ottaa käyttöön web-pohjainen luettelointiliittymä Aleph-clientin tai muiden kirjastojärjestelmien luettelointi-clientien sijasta. Auktoriteettitietokannan suunnittelu on myös käynnissä.

4. MARC 21 -konversion testauksesta

Turussa on testattu FINMARC-MARC21 konversiota. Keskusteltiin testauksesta. Kirjastot pystyvät osittain testaamaan konversiota itse ja korjaamaan omaa dataansa. Axiell voi tarjota testausta myös palveluna.

5. Relais-kaukopalveluohjelmisto

Linnea2-konsortio on tehnyt Relais-ohjelmiston hankintapäätöksen vuonna 2008. Pilottivaihe on ollut käynnissä vuoden verran ja siinä ovat mukana Otaniemi, Oulu, Lappi ja Varastokirjasto. Ongelmia on ollut Unicoden ja skandien kanssa. Kaukopalvelun käytäntö ei ohjelmiston käyttöönoton myötä uudistu vaan kaukopalvelupyynnöt tehdään edelleen oman kirjaston kautta.

6. ISNI – International Stardard Name Identifier

Kyseessä on nimiauktoriteettien tunniste, jolla erotetaan samannimiset henkilöt käyttämättä henkilötunnusta. On sovittu, että tunnisteita ei myönnetä kansallisesti vaan ylläpidetään globaalikannassa, keskus Lontoossa. Konsortioon kuuluu mm. OCLC, tekijänoikeusjärjestöjä ja kirjastoja. Suomen osalta menettelytapaa valmistelevat tässä vaiheessa yhdessä Kansalliskirjaston kanssa Valtion taidemuseo ja Sanasto.

 7. Uusi HelMet-verkkokirjasto

Lyhyt demo, mm. asiakkaiden/henkilökunnan lisäämiä arvosteluja, kommentteja ja tageja.

8. KDK-asiakasliittymän tilannekatsaus

KDK-pilottivaihetta on jäljellä kuukausi. Pilottivaiheessa järjestelmään on viety monenlaista eri organisaatioiden metadataa. Kaikki järjestelmälle asetetut vaatimukset eivät pilottivaiheessa toteudu eikä nykyisellä versiolla voida mennä tuotantokäyttöön. Suurimmat avoimet kysymykset ovat osakohteet, autentikoinnin toteutus/testaus, Metalibin käyttö asiakasliittymässä, jotkin bugit ja dokumentoinnin puutteet. Parhaillaan mietitään etenemisvaihtoehtoja, esim. pilottivaiheen jatkamista.

9. KK:n kokonaisarkkitehtuuri

Kansalliskirjastossa on käynnissä työ kirjastoverkkopalveluiden kokonaisarkkitehtuurin kuvaamiseksi. Kuvaus tehdään valtiovarainministeriön viitekehyksen mukaisesti ja sen pitäisi valmistua tämän vuoden aikana. Kuvattavia osa-alueita ovat: toiminta, tieto, tietojärjestelmä ja teknologia. Standardisalkku, joka sisältää kansalliskirjaston suositukset noudatettaviksi standardeiksi on jo valmis julkaistavaksi. Ari Rouvari lupasi tallentaa sen Katve-ryhmän sivuille.

10. Seuraava kokous

Seuraava kokous on tiistaina 27.9. klo 14–16.

  • No labels