Aika: 24.8.2016 klo 14-16
Paikka:
Kansalliskirjasto, Leipätehdas
Läsnä:
Marjut Puominen (Celia), Minna Kantanen (BTJ), Merja Kurvinen (Kansalliskirjasto), Kiti Vilkki-Eriksson (Kansalliskirjasto), Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto, sihteeri)

Taustaa

Kumea-työryhmä on toivonut RDA-ohjetta erityisesti yleisille kirjastoille Daisy-äänikirjojen ja muiden puheäänitteiden kuvailuun. Celia-kirjasto on juuri muuttamassa kuvailukäytäntöjään, koska kirjasto siirtyy Axiellin Auroran ja MARC 21 –formaatin käyttöön. Tässä vaiheessa on tarpeen tarkistaa käytännöt ja muokata yhteinen ohje.

Celian äänikirjat tehdään nauhoitusvaiheessa pakkaamattomiksi WAV-tiedostoiksi, jotka kuvaillaan ja säilytetään arkistokappaleina. Näistä tiedostoista tehdään pakatut MP3-tiedostot ja lisätään Daisy-standardin rakenteistus. Daisy-tuote voi olla pelkkää tekstiä, ääntä tai näiden yhdistelmää joko verkossa tai fyysisenä levynä.

Kansalliskirjasto kuvailee Daisy-tuotteista vain äänilehtiä. BTJ on kuvaillut Daisy-kirjoja erillisessä kirjastojen ja Celian projektissa, mutta ei tällä hetkellä tee kuvailua. Molemmat kuvailevat ”tavallisia” puheäänitteitä, kielikursseja ja äänikirjoja.

Kysymyksiä

Kokouksessa vertailtiin erilaisia äänikirjojen ja Daisyjen kuvailumalleja. Celialla ja kirjastoilla on osittain erilaisia tarpeita tietueilleen. Celia kuvailee ”alkutiedoston”, josta tuotetaan kirjastoille menevät levyt tai verkkoaineistot. Kirjastot taas kuvailevat fyysisiä tallenteita. Kansainvälisesti löytyy myös erilaisia käytäntöjä eri kenttien käytössä.

Erityistä huomiota kaipaavat kentät:

kiinteät kentät – äänitteiden ja e-aineiston koodit

300 – ulkoasutiedot

344 – äänen ominaisuudet

347 – digitaalisen tiedoston ominaisuudet

506 – huomautus pääsyrajoituksista

516 – huomautus elektronisen aineiston tyypistä

538 – huomautus järjestelmävaatimuksista

Mihin kenttään/kenttiin merkitään Daisy-standardi, entä MP3? Käyttörajoitukset ja tekijänoikeustiedot ovat tarpeen Celian aineistoissa, miten ne merkitään?

Jatkotoimenpiteet

Sovittiin, että tämä ryhmä jatkaa tarkan kuvailuohjeen tekemistä puheäänitteille, joissa Daisyt ovat tärkeänä osana. Mukaan tulevat vielä Marja-Liisa Seppälä ja Katerina Sornova Kansalliskirjastosta. Myös Eeva-Riitta Peltosta Tampereen kaupunginkirjastosta pyydetään mukaan yleisten kirjastojen edustajana. Ulla Ikäheimo tekee Doodlen seuraavasta kokousajasta.

 

 

  • No labels