Blog from February, 2024

Kirjautumisen muistaminen eli ns. pysyvä kirjautuminen on uusi ominaisuus, jonka on tarkoitus helpottaa erityisesti Finnan mobiilikäyttöä. Kirjautumisen muistamisen myötä käyttäjä voi valita haluamansa laitteen selaimen muistavan kirjautumisen. Näin käyttäjän ei tarvitse kirjautua joka kerta uudestaan.

Ohessa muutamia faktoja kirjautumisen muistamiseen liittyen:

  • Kirjautuminen on voimassa oletuksena 180 päivää, eli noin 6 kuukautta.
  • Organisaatiot voivat omassa näkymässään muokata kirjautumisen tallennusaikaa. Tallennusaika kannattaa pitää riittävän pitkänä, jotta se olisi käyttäjäystävällinen. Vähimmäissuosituksena 3 kuukautta.
  • Kirjatumisen pysyminen perustuu evästeisiin. Jos selausintunto suljetaan niin, että evästeet katoavat, kirjautuminen ei pysy voimassa.
  • Kirjautumisen pysyminen on selainkohtainen. Jos laitteella käytetään useampia eri selaimia, kirjautumisen tallentaminen pitää valita jokaisessa niistä erikseen. Samoin jokaisella laitteella valinta tulee tehdä erikseen.
  • Kirjautumistavat joita pysyvä kirjautuminen koskee: 
    • Finna-tili
    • Kirjastokorttikirjautuminen
    • Sähköpostilla vahvistettava kirjautuminen (Alma-kirjastot)
  • Pysyvää kirjautumista ei ole mahdollista kytkeä Haka-kirjautumisen yhteyteen.

Lisää tietoa ominaisuudesta löydät Finnan asiakaswikistä: https://www.kiwi.fi/x/DYE9Fw

Keskustelua aiheesta löytyy Kansalliskirjaston foorumilta.

Nyt voit vaikuttaa Finnan moderointiperiaatteisiin! Käynnissä on asiakasorganisaatioillemme suunnattu kysely, joka on avoinna 4.3. asti.

Finnaan jätetyt käyttäjäkommentit ja -arvostelut julkaistaan ilman ennakkohyväksyntää. Hallintaliittymässä organisaatiot moderoivat kommentteja ja arvosteluita piilottamalla niitä Finna-näkymistä. Moderointi on perustunut mukana olevien organisaatioiden oma-aloitteisuuteen sekä käyttäjien ilmoituksiin asiattomista kommenteista.
Lisää tietoa moderoinnista löydät Finnan asiakaswikistä

On kuitenkin noussut esiin tarve yhtenäisille moderointiperiaatteille, joiden perusteella olisi helpompi tehdä yhdenmukaisempia moderointiratkaisuja. Kasvavien käyttäjämäärien myötä tarve tarkemmalle moderoinnille kasvaa.

Asiaan liittyy deduplikoitujen aineistojen kommentit ja arvostelut. Deduplikoiduissa aineistoissa näkyvät kaikista näkymistä tulevat arvostelut ja kommentit. Tällöin moderointiperiaatteet helpottaisivat yhdenmukaisten ratkaisujen tekemistä niissä tapauksissa, kun omassa näkymässä näkyvä arvostelu onkin alunperin tehty jossain muussa näkymässä.

Oheisessa kyselyssä esitellään ehdotus moderointiperiaatteista. Toivomme kommentteja periaatteiden sopivuudesta juuri oman organisaation tai sektorin näkökulmasta. Lisäksi toivomme kommentteja varsinaisen moderointityön näkökulmasta: mitkä periaatteista helpottavat moderointia, mitkä voivat olla hankalia tulkita tai aiheuttaa rajatapauksia, joiden ratkaiseminen yhden henkilön arvioinnin perusteella ei ole helppoa.

Vastaa kyselyyn >>

Toivomme vastauksia 4.3. mennessä.

Saamme Finnaan runsaasti kiinnostavia ja hyödyllisiä kehitysehdotuksia, jotka koskettavat niin asiakasorganisaatioitamme kuin hakupalvelun loppukäyttäjiä. Jotta ehdotusten käsittely Finnassa olisi mahdollisimman sujuvaa ja tasapuolista, olemme sopineet kehitystyön priorisoinnille tietyt periaatteet ja kriteerit suhteessa sekä Finnan tuotehallintaan että vision näkökulmiin. 

Kehitysehdotusten priorisoinnissa huomioidaan kolme tekijää: haluttavuus, toteutuskelpoisuus ja kannattavuus. Priorisointitekijöiden painoarvot voivat vaihdella tilanteen ja ajankohdan mukaan. Kehitystyössä kuuntelemme myös asiakkaidemme toiveita ja neuvottelemme tarvittaessa keskeisistä asioista suoraan kehitysehdotuksen tehneiden kanssa. 

Kolmea priorisointitekijää arvioidaan seuraavasti:

Haluttavuus 

  • Huomioimme sekä Finnan vision että peruspalvelun näkökulmat ja painopisteet. Finnassa tehdäänkin runsaasti peruspalvelun mukaista kehitystyötä. 

  • Tarkastelemme kuinka laajasti ominaisuus hyödyttäisi sekä loppukäyttäjiä että asiakasorganisaatioita. 

  • Arvioimme ominaisuuden kriittisyyttä ja hyötyä asiakasorganisaatioiden kannalta suhteessa asiakasorganisaation mukaantuloon tai tuotannossa pysymiseen. Pyrimme myös poistamaan Finnaan liittymisen esteitä. 

  • Arvioimme kehitettävän ominaisuuden kriittisyyttä ja hyötyä loppukäyttäjän kannalta. Olennaisia tarpeita nousee esille myös käytettävyystesteissä.

Toteutuskelpoisuus 

  • Arvioimme ohjelmiston toimintavarmuuden ja suorituskyvyn säilyttämistä. 

  • Arvioimme vaikutukset tietoturvaan ja tietosuojaan. 

  • Huomioimme säädökset ja lain asettamat velvollisuudet. 

  • Arvioimme vaikuttavuuden koko tuotteen kehitettävyyteen ja käytettävyyteen. Tässä yhteydessä tarkastellaan  avoimen lähdekoodin ylävirran tuotehallintaa, ohjelmistoarkkitehtuurin vaikutuksia ja ohjelmiston ylläpidettävyyttä. 

  • Huomioimme riippuvuudet asiakkaiden ja kolmansien osapuolten järjestelmiin ja toimintaan, vaikutukset kokonaisarkkitehtuuriin sekä metadatan ja järjestelmien yhteentoimivuuden.

Kannattavuus 

  • Tarkastelemme vaadittavaa työmäärää ja resursointia suhteessa kehitettävään ominaisuuteen. 

  • Arvioimme tehostaako ominaisuus palvelun tuottamista. 

  • Arvioimme pidentääkö ominaisuus tuotteen elinkaarta. 

  • Huomioimme strategisen vaikuttavuuden ja sen tukeeko ominaisuus Finnan visiota. 

Miten kehitystoiveita voi jättää Finnalle? 

  • Lähettämällä viestin Finnan palvelupostiin: [email protected] 

  • Nostamalla asian esille Keskustelufoorumilla. Foorumilta saattaa löytyä jo olemassa oleva ratkaisu!

  • Kehitysehdotuksen on hyvä sisältää: selkeä ja tarkka kuvaus, linkki tapaukseen ja kuvakaappaus. Jos kyse on uudesta ominaisuudesta, kerro myös mikä olisi ominaisuuden käyttötarkoitus, mitä kohderyhmää ominaisuus palvelisi ja miksi? 
     

Priorisointikriteerit sekä lisää tietoa kehittyvästä Finnasta löydät asiakawikistä.

YSO-paikkatietoa hyödynnetään nyt myös Finnan karttarajauksissa. Kuvailutietoon sisältyvien URIen avulla aineistoihin on rikastettu paikkatietojen koordinaatit. Tämä parantaa käyttökokemusta ja tekee aineistojen löytämisestä helpompaa.

Käyttöönottoon päästiin Finto- ja Finna-palveluiden yhteistyössä: YSO-paikkatiedot sisältävät nyt paikkatietoluokituksen, eli esimerkiksi valtio, kaupunki ja kaupunginosa pystytään erottamaan toisistaan myös Finnan indeksissä. Tämän avulla yleensä liikaa hakutuloksia tuottavat karttarajaukset, kuten Suomi-paikan keskipisteeseen osuvat hakurajaukset, pystytään suodattamaan pois hausta.



Koordinaatteja hyödyntävää hakurajausta voi käyttää tarkennetussa haussa ja Alue-hakurajaimessa.  Myös Finna Streetin hakutuloksiin tulee mukaan YSO-paikkatietoa sisältäviä aineistoja. Toiminnot sisältyvät kaikkiin näkymiin, joissa nämä rajausmahdollisuudet ovat tarjolla. Aineistot sisältävät paikkatietoa, kuten koordinaatteja.

Otamme mielellämme vastaan paikkatietietojen hyödyntämiseen liittyvää palautetta Finnan keskustelufoorumilla tai osoitteessa finna-posti (at) helsinki.fi.

Finnan Oikopolku tutkittuun tietoon -sivulle toivotaan ehdotuksia uusista julkaisuista! Nostamme sivulla esille Finna.fi-hakupalvelusta löytyviä avoimia tieteellisiä julkaisuja ja tutkittua tietoa. Oikopolku tutkittuun tietoon on tarkoitettu kaikille tiedonjanoisille, jotka haluavat löytää uutta ja ajankohtaista tutkimustietoa.

Sivulta löytyy osio Poimintoja ajankohtaisista tutkimusjulkaisuista, johon voit ehdottaa oman organisaatiosi tuotantoa, vinkata yhteistyökumppanin julkaisua tai jotain muuta kiinnostavaa nostoa. 28.2. mennessä tehdyistä ehdotuksista poimitaan karuselliin julkaisuja maaliskuun aikana. Välitäthän viestiä tarvittaessa eteenpäin myös organisaatiosi sisällä!

Ehdotetun julkaisu tulee olla:

  • Avoimesti verkossa saatavilla oleva tieteellinen julkaisu
  • Julkaistu viimeisen vuoden aikana tai aihe erityisen ajankohtainen
  • Suurta yleisöä kiinnostava ja mielenkiintoa herättävä
  • Otsikon tulee olla yleistajuinen, vaikeaa ammattisanastoa tai lyhenteitä tulisi välttää
  • Julkaisulla pitää olla kansikuva Finnassa

Lähetä ehdotuksesi meille osoitteeseen: [email protected]

Löydät tarkemmat ohjeet ja aikataulun Finnan asiakaswikistä.