Kirjautuminen

Käyttäjätunnuksia myönnetään henkilöille, jotka työskentelevät OCR-editoriin ladatun aineiston parissa. He saavat sähköpostitse tunnusta koskevat ohjeet. 

Sisäänkirjautuminen

Mene sivulle http://ocrui-kk.lib.helsinki.fi/

Klikkaa "log in" oikeasta ylänurkasta. Editori pyytää käyttäjätunnusta ("email") ja salasanaa ("password").

Käyttäjätunnuksesi on se sähköpostiosoite, jonka olet ilmoittanut käyttölupaa varten. Salasana on toimitettu sinulle.

Kun olet täyttänyt kentät, klikkaa "login". (Voit tyhjentää kentät klikkaamalla "clear"-painiketta.)

Kirjautuaksesi ulos klikkaa "Log out" sivun aineistovalikon oikeassa yläkulmassa. Huomaa, että editointinäkymässä ei ole uloskirjautumista, ks. "Editointinäkymästä poistuminen".

Jos sisäänkirjautuminen ei onnistu

Jos annat tunnuksen ja salasanan väärin, editori antaa virheilmoituksen: "Invalid login credentials". Voit yrittää sisäänkirjautumista uudelleen.

Jos olet unohtanut tunnuksen ja/tai salasanan, ota yhteyttä ylläpitoon.

Ilmoita ylläpidolle heti, jos epäilet tunnuksesi ja salasanasi joutuneen vääriin käsiin. 

Aineistonäkymä

Kun olet kirjautunut sisään, tulet "Welcome to OCRUI" -sivulle.

Tällä sivulla näet, mitä aineistoja voit editoida. AIneisto on jaettu kokoelmiin. Klikkaa haluamasi kokoelman nimeä ja valitse tarvittaessa samalla tavalla alakokoelma. Lopulta saat näkyviin listan teoksista. 

Klikkaa teoksen nimeä. Näet siitä tarkempia tietoja. Jos sinulla on oikeus editoida sitä, näet sinisen napin "Edit OCR text", josta klikkaamalla aloitat editoinnin. 

Eri käyttäjillä on erilaisia oikeuksia. Jos et näe nappia, sinulle ei ole annettu teokseen editointioikeuksia. Jos sinulla mielestäsi pitäisi olla oikeudet, ota yhteyttä ylläpitoon. 

Editori

Editorissa on neljä pääosaa:

1) Editoitava teos kuviksi digitoituna. Näissä ohjeissa tätä sanotaan kuvaksi.

2) Automaattisesti tunnistettu teksti, jonka virheitä editorilla korjataan. Näissä ohjeissa tätä sanotaan tekstiksi.

3) Työkalurivi

4) Kielivalinta ja näppäimistö (kuvassa alkutilanne, jossa näppäimistö on piilossa).

 

Teoksessa liikkuminen

Nuoli vasemmalle = edellinen sivu; nuoli oikealle = seuraava sivu

Valkoinen numero: nykyinen sivu. Voit kirjoittaa tähän haluamasi sivun numeron ja painaa Enter.

Harmaa numero: sivujen kokonaismäärä.

Tehtyjen muutosten tallentaminen

Tallenna tekstiin tekemäsi muutokset Save-napista painamalla. Nappi on oranssi, kun sinulla on muutoksia tallentamatta. Nappi on harmaa, jos ei ole uutta tallennettavaa. Muista tallentaa työsi säännöllisesti!

Tätä nappia klikkaamalla voit ladata avoinna olevan tekstin ALTO XML-muodossa omalle tietokoneellesi. 

Editorista poistuminen

Painamalla tästä pääset takaisin teoslistaukseen. Sieltä voit kirjautua ulos järjestelmästä. HUOM! Editori ei varmista, että olet tallentanut tekemäsi muutokset. Muista tallentaa työsi säännöllisesti!

Zoomaus ja sivulla liikkuminen

Suurennuslaseilla (+ ja -) voit suurentaa ja pienetää kuvaa. Kolmannella näppäimellä voit liikuttaa kuvaa: Klikkaa nappia; paina hiiren näppäin alas ja raahaa kuvaa haluamaasi suuntaan. Huom. raahaaminen toimii useimmissa tietokoneissa näin, vaikkei liikuttelutyökalu olisikaan valittuna. Samoin eri tietokoneiden suurennus ja pienennys esim. hiiren avulla voi toimia.

Jos teksti on liian pientä tai suurta, käytä selaimen zoomaustoimintoja. 

Editorin näkymän muokkaus

Kun klikkaat sanaa editorin kuvassa, se korostuu tekstissä. Samoin jos klikkaat sanaa kuvassa, se korostuu kuvassa  Tämä auttaa havaitsemaan, missä toisiaan vastaavat sanat sijaitsevat. Sanojen korostus kuvassa on oletuksena päällä. Klikkaamalla A-nappia saat korostuksen pois päältä ja takaisin päälle. Huomaa: tekstin laaja editointi voi aiheuttaa sen, että korostus kuvassa ei ole aivan kohdallaan. Tästä ei tarvitse olla huolissaan. 

Asettelu: voit vaihtaa digitoidun teoksen ja korjattavan tekstin keskinäistä sijaintia klikkaamalla tätä nappia  

Rivitys: kun tämä on valittuna, rivi katkaistaan samoin kuin digitaalisessa kuvassa. Jos valinnan ottaa pois, riveistä tulee niin pitkiä kuin editointikenttään mahtuu.

 Korosta tuoreet muutokset: kun tämä on valittuna, tekemäsi muutokset näkyvät värillisinä, kunnes olet tallentanut työsi. 

 Korosta kaikki muutokset: korsotaa kaikki aivan alkuperäiseen tekstiin tehdyt muutokset - siis eri korjaajien milloin tahansa tekemät muutokset.

Tekstin muokkaaminen editorilla

Tekstin muokkaaminen tapahtuu kuin missä tahansa tekstinkäsittelyohjelmassa. Mene korjattavan kohtaan ja klikkaa. Valitse ja poista näppäimistön ja/tai hiiren avulla, ja kirjoita tilalle uutta.  Tekstiä voi tuoda editoriin myös esim. tekstinkäsittelyohjelmasta. 

Huomaa: tekstiä ei tarvitse eikä pidäkään yrittää saada samaan kohtaan kuin missä se on kuvassa. Älä käytä välilyöntejä, rivilyöntejä sarkainnäppäintä tms. tekstin asemoimiseen. 

Kielen merkitseminen

Kielen merkitseminen: Valitse sana. Riittää että kursori on sanassa, sitä ei tarvitse maalata. 

Klikkaa auki kielivalikko oikeassa alakulmassa ja valitse kieli.  Samalla tämän kielen merkkivalikko tulee näkyviin.

 -->-->

Voit myös valita maalaamalla useita saman kielen sanoja kerralla tai vaikkapa koko sivun tekstin. Jos teksti on lähes kokonaan samaa kieltä, valitse kaikki ja merkitse teksti pääkieliseksi. Voit sen jälkeen muuttaa muunkielisten sanojen määrityksen oikeaksi sana kerrallaan.

Erikoismerkit

Monia erikoismerkkejä on hyvin vaikea saada aikaan näppäimistöllä. Ne on helppo lisätä editorin omasta kirjainvalikosta.  Käyttö edellyttää sitä, että sanan kieli on määritelty; näin saat näkyviin kyseisen kielen merkit.  Voit kirjoittaa kaikkia kielen merkkejä klikkaamalla valikosta.

Erikoismerkkejä - ja tekstiä yleensä - voi tuoda editoriin myös esim. tekstinkäsittelyohjelmasta. 

 Huomautusten tekeminen

Voit tehdä tekstiin huomautuksen. Mene sanaan, jota huomautus koskee. Kilkkaa Tag-nappia, kirjoita huomautus ja tallenna. Huom! Et voi poistaa tallennettua huomautusta.

Seuraa saamiasi ohjeita huomautusten käytössä. Huomautukset on tarkoitettu sen nähtäväksi, joka tarkkailee projektin editointityön edistymistä ja laatua. Eri projekteissa huomautuksia käytetään eri tavalla. 

 

 

 

 

 

 

  • No labels