Kommentti tasoihin: määriteltävä, kenelle minimitaso on tarkoitettu. Nyt välitaso on suomalaisten kirjastojen taso. Jos minimitaso sallitaan Melindassa, on taas vaarana, että useimmat kirjastot siirtyvät kuvailemaan sillä.

2.3.8: Myöhempi päänimeke: Aiempi (p.o. Myöhempi) päänimeke on lisäydinelementti. lisättävä linkki linjaukseen,

2.4.1.5 Useita nimiä sisältävä vastuullisuustieto

3.4 Laajuus
KUMEAn ehdotus uudeksi ohjeeksi: merkitäänkö roomalaiset numerot isoilla vai pienillä kirjaimilla?

3.4.5.8 Monimutkainen tai epäsäännöllinen numerointi
KUMEAn ehdotus: Linjaus muotoillaan kuten kohdissa 3.4.5.3. ja 3.4.5.3.1: Vaihtoehtoa c ei noudateta täydellisellä tasolla.

3.4.5.9.2 Numeroimattomat kuvalehdet tai –sivut
Tarvitaanko tätä linjausta ollenkaan? Jos sivujen tarkka lukumäärä ei ole varmistettavissa (a), se joka tapauksessa arvioidaan (b)

3.5 Koko SKL täydellisellä tasolla ja välitasolla ydinelementti sellaisissa aineistossa, jossa koko vaikuttaa aineiston löytyvyyteen, minimitasolla ei ydinelementti
KUMEA: pitää määritellä mitä ovat tai eivät ole "sellaiset aineistot" - vrt. muiden maiden linjaukset

3.20.1.3 Laitteisto- ja järjestelmävaatimusten merkitseminen: SKL: Sovelletaan vaihtoehtoa tarvittaessa. Uusi linjaus: Sovelletaan vaihtoehtoa minimi- ja välitasolla, ei sovelleta täydellisellä tasolla
KUMEA: Miksi ei sovelleta täydellisellä tasolla? Vanha linjaus on parempi, kun antaa harkintamahdollisuuden.

4.6.1.4 URL-osoitteen merkitseminen
KUMEA: voiko tässä ehdottaa sääntötekstin muuttamista? Ei vanhoja URLeja haluta näkyville, eikä ole aikaa siirrellä niitä u-osakenttään. Vain uusi toimiva URL näkyville. Ellei ole tietoa uudesta URLista, silloin voi merkitä vanhan z-kenttään ja kertoa ettei se toimi. Käytännössä kirjastot kyllä poistavat tämmöiset tietueet.

5.4. ja 0.11.2 Lause translitteroinnista on väärin, korjattava!

5.7  - 5.8 Tunnistamistaso ja Käytetty lähde
KUMEA: Miksi ei minimitasolla? Tunnistamistaso vaatii esimerkin, nyt auktoriteettitietueissa käytetään kiinteää kenttää eikä selväkielistä huomautusta.

6.9.1.3 KUMEA: linjaus samanmalliseksi kuin Mediatyypissä ja Tallennetyypissä

7.15 Kuvitus SKL: Lisäydinelementti kuvateoksissa

Liite i: pitäisikö linjata ydinelementiksi ehdollisesti?
KUMEA: mitä tarkoittaa ehdollisesti?

KUMEAN KOMMENTIT 16.11.17

17.8: Manifestaatioon sisältyvä teos:
→ UUSI lisätään linjaus: Suhde manifestaation ja teoksen välillä merkitään MARC 21 -formaatissa 1XX + 240/245 yhdistelmänä.

KUMEA:
ei linjaus, vaan ohje! Lisäksi vielä toinen lause: Jos kuvailun kohde sisältää useampia teoksia, käytetään 7XX-kenttiä

 

 17.10: Manifestaatioon sisältyvä ekspressio:
→ UUSI lisätään linjaus: Suhde manifestaation ja teoksen  ekspression välillä merkitään MARC 21 -formaatissa 1XX + 240/245 yhdistelmänä.

 

KUMEA:
ei linjaus, vaan ohje! Lisäksi vielä toinen lause: Jos kuvailun kohde sisältää useampia teoksia, käytetään 7XX-kenttiä

 


20.2: Ekspressioon liittyvät henkilöt, suvut ja yhteisöt SKL: Toimittaja, kääntäjä, sanoittaja ja sovittaja ovat ydinelementtejä, kuvittaja on ydinelementti silloin kun on kyse kuvateoksesta. Jos samassa roolissa on useampi ekspression tekijä, voi soveltaa valinnaista poisjättämistä. Muut ekspression tekijät merkitään, kun ne katsotaan tärkeiksi.
-> muokataan linjausta: Toimittaja, kääntäjä, sanoittaja, pääesittäjä ja sovittaja ovat ydinelementtejä.

 

 •20.2: muokataan linjausta: kuvittaja on ydinelementti silloin, kun kuvitus on keskeinen, mutta ei ainoa, osa teosta.??
KUMEA: Ekspression kuvittaja on ydinelementti silloin, kun kuvitus on keskeinen osa teosta.

 


•23.5.1.3: Suhteen määritteen merkitseminen.
→ UUSI
Liitteen M määritteitä ei käytetä toistaiseksi aihetta osoittavissa suhteissa vaan määritteet merkitään teosten välisiin suhteisiin (MARC 21 -formaatin 7XX-kenttiin).

 

KUMEA: Liitteen M määritteitä ei käytetä toistaiseksi aihetta osoittavissa suhteissa (MARC 21 -formaatin 6XX-kentissä) vaan määritteet...

 


 25.1: Viittauksen kohteena oleva teos. SKL Teosten välinen osa-kokonaisuussuhde on lisäydinelementti kokoomateoksissa, poikkeuksina runot, virret, konferenssiesitelmät, päiväkirjat, haastattelu- tai kirjekokoelmat ja vastaavat aineistot. Linjaukseen voidaan tehdä poikkeus kuvailevan yhteisön harkinnan mukaan, jos linjauksen noudattaminen osoittautuu kohtuuttoman raskaaksi.
Teosten välinen suhde on lisäydinelementti myös sarjasuhteissa (seuraaja, edeltäjä yms.).
Teosten välinen suhde on lisäydinelementti sarja-aineiston suhteissa (seuraaja, edeltäjä yms.). Teosten väliset johdannaissuhteet ja kokoomateosten osa-kokonaisuussuhteet merkitään tapauskohtaisesti.

 

KUMEA: vrt. 17.8 Manifestaatioon sisältyvä teos. Ainakin ensimmäinen tai pääosan muodostava teos on ydinelementti. Eli ei voi merkitä vain tapauskohtaisesti.

 


 26.1:Ekspressioiden väliset suhteet. SKL: Ekspressioiden väliset suhteet muodostavat kokoomateosten ydinelementin. Linjaukseen voidaan tehdä poikkeus kuvailevan yhteisön harkinnan mukaan, jos linjauksen noudattaminen osoittautuu kohtuuttoman raskaaksi.
Kun kokoomateos koostuu alkuperäisestä ekspressiosta ja sen käännöksestä, kummastakin ekspressiosta luodaan analyyttinen auktorisoitu hakutieto. Jos kokoomateokseen sisältyy alkuperäisen ekspression lisäksi useampi kuin yksi käännös, luodaan alkuperäisestä ekspressiosta ja vähintään yhdestä käännöksestä analyyttinen auktorisoitu hakutieto. Samaa periaatetta noudatetaan, kun on kyse kokoomateoksen eri kieliversioista.
Kun kokoomateos koostuu muunlaisista ekspressioista, muodostetaan analyyttinen auktorisoitu hakutieto vallitsevasta tai järjestyksessä ensimmäisestä ekspressiosta, jos se muodostaa merkittävän osan kuvailun kohteesta. Esipuhetta tai johdantokappaletta ei huomioida. Ekspressioiden väliset suhteet eivät yleensä muodosta ydinelementtiä silloin kun kyseessä on runoantologia, virsikokoelma, konferenssijulkaisu, aikakausjulkaisu, haastattelu- tai kirjekokoelma tai vastaava.
Ekspressioiden väliset suhteet muodostavat ydinelementin myös silloin kun kyseessä on sarjojen välinen suhde, jota kuvataan ilmaisulla Seuraaja tms. Sarjamaisten ekspressioiden keskinäiset suhteet merkitään.

 

 → Ekspressioiden välinen suhde on lisäydinelementti sarja-aineiston suhteissa (seuraaja, edeltäjä yms.). Ekspressioiden väliset johdannaissuhteet (esim. käännökset) ja osa-kokonaisuussuhteet merkitään tapauskohtaisesti.

 

KUMEA: vrt. 17.8 Manifestaatioon sisältyvä ekspressio. Ainakin ensimmäinen tai pääosan muodostava ekspressio on ydinelementti. Eli ei voi merkitä vain tapauskohtaisesti.
 

 

 •Liite M: lisätään linjaus: Liitteen M määritteitä ei käytetä toistaiseksi aihetta osoittavissa suhteissa vaan määritteet merkitään teosten välisiin suhteisiin (MARC 21 -formaatin 7XX-kenttiin).

 

KUMEA: Liitteen M määritteitä ei käytetä toistaiseksi aihetta osoittavissa suhteissa (MARC 21 -formaatin 6XX-kentissä) vaan määritteet...