Missä mennään ATT-, Finna-, Finto-, Kilda- ja Melinda-hankkeissa 4/2016



20.09.2016

Tästä Kansalliskirjaston tilannekatsauksesta saat uusimmat tiedot ATT-hankkeen, Finnan, Finton, Kildan sekä Melindan kuulumisista.



Tulevia tilaisuuksia


Finto
Kilda
Melinda
ATT/Tajua 


Finna

Finna on tiedonhakupalvelu, joka kokoaa yhteen aineistoja arkistoista, kirjastoista ja museoista.

Ajankohtaista mukana olevista organisaatioista

Teknisen kehitystyön kuulumiset

Viimeisimmät ohjeet

Ryhmien kokoukset

Henkilöstöuutisia

Muita ajankohtaisia

Tapahtumat ja koulutukset  

Lisätietoja:


Finna-tilannekatsauksen kokosivat kehittämispäällikkö Erkki Tolonen ja palvelusuunnittelija Maria Virtanen.


Finto

Finto on suomalainen palvelu sanastojen, ontologioiden ja luokitusten julkaisua ja käyttöä varten.

Ajankohtaista  

Teknisen kehitystyön kuulumiset

Sisältötyön kuulumiset

Ryhmien kokoukset

Tapahtumat ja koulutukset

Lisätietoja:


Finto-tilannekatsauksen kokosi kehittämispäällikkö Matias Frosterus.


Kilda

 

Kilda eli Kirjastometatieto linkitetyksi dataksi -projekti (2014-2016) tukee siirtymistä kirjastometatiedon tuotannossa linkittyvään dataan. Ensimmäinen askel linkittyvän ja yhteentoimivan metatiedon suuntaan on kansainvälisen RDA-kuvailustandardin käyttöönotto Suomen kirjastoissa. Kilda edistää myös uusien tunnisteiden käyttöönottoa ja sanastojen julkaisemista avoimena datana.

Ajankohtaista

Viimeisimmät ohjeet

Tapahtumat ja koulutukset

Lisätietoja:

 


Kilda-tilannekatsauksen kokosi kehittämispäällikkö Marja-Liisa Seppälä.


Melinda

Melinda on kansallinen metatietovaranto, joka kokoaa kirjastoaineistojen kuvailevat metatiedot yhteen paikkaan.

Ajankohtaista mukana olevista organisaatioista

Yleiset kirjastot

Teknisen kehitystyön kuulumiset

Viimeisimmät ohjeet

Ryhmien kokoukset 

Tapahtumat ja koulutukset

Lisätietoja:


Melinda-tilannekatsauksen kokosi kehittämispäällikkö Minna Olkinuora-Tauru.


ATT - Avoin tiede ja tutkimus

Tajua

Tajua-hanke edistää tieteen tuotosten avointa saatavuutta. Se on Avoin tiede ja tutkimus -hankkeen osahanke Kansalliskirjastossa.

Ajankohtaista projektissa

Kuvailutyökalu

Tajua-projektissa kehitteillä oleva kuvailutyökalu on tutkijoiden käyttöön tarkoitettu verkkotyökalu metadatan lisäämiseksi tutkimusaineistoon ennen niiden tallentamista pitkäaikaissäilytykseen. Kuvailutyökalulla varmistetaan, että vähimmäisvaatimukset täyttävä, mutta tarkka metadata tulee lisättyä pitkäaikaissäilytykseen menevään tutkimusaineistoon, jotta aineisto ei pitkän ajan jälkeenkään katoa, vaan sen löydettävyys ja linkitettävyys on varmistettu myös tulevaisuudessa.

Työkalu jakautuu kahteen pääosaan:

 Kuvailutyökalulla tuotettu metadata on tarkoitus lopulta siirtää Tieteen tietotekniikan keskus CSC:n metadatavaranto- ja pakkauspalveluihin.

Tajua-yhteistyöverkoston tapaaminen 7.9.2016

Keskiviikkona 7.9. oli yhteistyöverkoston toinen etäkokous, johon osallistui parisenkymmentä julkaisuarkistoasiantuntijaa eri puolilta Suomea. Kokouksessa käsiteltiin julkaisuarkistojen kuvailukäytäntöjä ja aineiston metadatan kehittämistä yhtenäisemmäksi, sekä suunniteltiin marraskuulle sijoittuvaa päivän mittaista seminaarin ja työpajan yhdistävää tapahtumaa.

Projektissa on aloitettu julkaisuarkistoihin tallennetun tekstiaineiston metadatan yhtenäistämisen suunnittelu keräämällä olennaiset Dublin Core -kentät taulukkoon, jota työstetään yhdessä Kansalliskirjaston ja muiden julkaisuarkistoasiantuntijoiden kanssa Google Drive -palvelussa (linkki taulukkoon löytyy muistiosta, ks. alla). Tavoitteena on luoda mahdollisimman yleispätevä suositus eri metadatakenttien käytölle, jotta suositusta voi soveltaa kotimaisissa julkaisuarkistoissa riippumatta siitä, mikä ohjelmisto on käytössä.

Kokouksen muistio ja tallenne: https://www.kiwi.fi/x/egLvAw.

Avoimen tieteen osaajakoulutus

Syksyn koulutukset

Syksyn 2016 avoimen tieteen osaajakoulutukset:

Tilaisuuksiin ovat tervetulleita kaikki avoimesta tieteestä ja tutkimuksesta kiinnostuneet. Osallistuminen on mahdollista työpajoja lukuun ottamatta myös etäyhteydellä.

Koulutusten materiaalit ja tallenteet ovat tilaisuuksien jälkeen saatavilla verkossa: http://avointiede.fi/menneet-osaajakoulutukset

Avoimen tieteen osaajaverkosto

Olemme koonneet avoimen tieteen osaajaverkoston, joka kokoaa eri aihepiirien ja tieteenalojen avoimen tieteen osaajat. Osaajaverkoston tavoitteena on edistää avoimen tieteen osaamisen vahvistamista ja jalkauttamista korkeakoulujen opetukseen. Avoimen tieteen eri aiheista kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä osaajaverkostossa oleviin henkilöihin. Lue lisää: http://avointiede.fi/osaajaverkosto 

Avoimen tieteen verkkokurssi

Julkaisemme syksyn aikana avoimen tieteen ja tutkimuksen perustiedot sisältävän verkkokurssin, jota voivat hyödyntää kaikki aiheesta kiinnostuneet. Seuraa asian etenemistä: http://avointiede.fi/koulutus

Lisätietoja

 


ATT- ja Tajua-tilannekatsauksen kokosivat kehittämispäällikkö Esa-Pekka Keskitalo, koulutuskoordinaattori Sari Räisänen ja tietoasiantuntija Tanja Vienonen.



Kuvat: Susanna Eklund 2016




Sivun alkuun