Näkymiä hallinnoidaan Hallintaliittymän etusivulla.

Näkymien luominen ja muokkaus edellyttävät, että organisaatiotunnus (alidomain) on määritelty. Mikäli tämä puutuu, hallintaliittymässä on silti mahdollista moderoida käyttäjien kommentteja ja tarkastella tilastoja.

Yleistä

Näkymän muokkaus aloitetaan valitsemalla haluttu näkymä:

Avautuvalla sivulla näkymän asetukset on eroteltu välilehdille:

Ulkoasu-välilehti on jaettu neljään alaosioon: Logo ja värit, etusivu, hakutulokset ja tietuenäyttö


Välilehden sisällä asetukset on ryhmitelty osioihin. Osion asetuksia muokataan siirtymällä osion muokkaus-tilaan klikkaamalla osiota tai osion oikeassa yläkulmassa olevaa Muokkaa-nappia:


Muokkaus-tilassa osion asetuksia voi muuttaa. Muutokset tallennetaan klikkaamalla "Tallenna" nappia:

Peru-nappia painamalla muutokset perutaan.

Näkymän luominen

Uusi näkymä luodaan joko "tyhjänä" tai käyttämällä pohjana olemassa olevaa näkymää.
Valitse Luo uusi.

Täytä avautuva lomake ohjeiden mukaisesti:

Kenttä

Kuvaus


Nimi

Anna näkymälle lyhyt ja kuvaava nimi. Näkymän nimi ei näy asiakkaalle muutoin kuin osana näkymän URL-osoitetta (

http://organisaatio.finna.fi/näkymä).

Nimi on pituudeltaan 3-128 merkkiä ja voi sisältää pieniä kirjaimia (a-z), numeroita, väliviivoja ja alaviivoja.

Kuvaus

Kuvaa näkymän tarkoitusta lyhyesti. Kuvaus on hallintaliittymän sisäinen, eikä se näy loppukäyttäjälle missään tilanteessa.

Kuvauksessa tulee olla 3-128 merkkiä

Organisaatio

Organisaatio määräytyy käyttäjän perusteella, eikä sitä ole mahdollista muuttaa. Tietyn organisaation käyttäjät voivat luoda ja muokata näkymiä ainoastaan oman organisaationsa sisällä. Muiden organisaatioiden näkymät eivät ole nähtävissä hallintaliittymässä.


Matomo-ID (Piwik-ID)

Mikäli haluat liittää näkymään olemassaolevan näkymän tai aikaisemmin poistamasi näkymän tilastotiedot, kirjoita tilastointitunnus tähän. Näkymiä poistettaessa hallintakäyttöliittymä mahdollistaa tilastotietojen säilyttämisen, jolloin saat näkymäsi yksilöidyn tilastointitunnuksen (Piwik-ID), jota on mahdollista käyttää muissa näkymissä.


Kopioitava näkymäNäkymä, joka kopioidaan uuden näkymän pohjaksi.


Valitse Luo näkymä. Tämän jälkeen pääset näkymän muokkaussivulle:

Tämän jälkeen voit vapaasti muokata ulkoasuun ja hakutoiminnallisuuteen liittyviä sisältöjä. 

Näkymän URL (esimerkissä http://testi-instituutio.finna-test.fi) näkyy linkkinä ruudun vasemmassa yläreunassa. Seuraamalla linkkiä näkymä avataan uuteen selainikkunaan.

Näkymän julkaisu

Kun näkymän asetukset on asetettu Hallintaliittymän kautta ja niiden toimivuus tarkastettu, voidaan näkymä julkaista loppukäyttäjille:

Julkaisuvalinnan jälkeen näkymä kopioituu tuotantopalvelimelle minuutin sisällä, minkä jälkeen se on kaikkien näkyvillä osoitteessa <organisaatio>.finna.fi/<näkymä>.

Julkaisun jälkeen tehdyt muokkaukset eivät päivity automaattisesti tuotantopalvelimelle, joten näkymää voi julkaisunkin jälkeen kehittää Hallintaliittymässä vapaasti. Kun uudet muutokset ovat jälleen julkaisukunnossa, ne on julkaistava samalla tavalla uudestaan.

Oletusnäkymän asettaminen

Yksi organisaation tuotantopalvelimelle julkaistuista näkymistä voidaan määritellä oletusnäkymäksi. Oletusnäkymä löytyy tavanomaisen osoitteensa lisäksi myös lyhyemmällä osoitteella <organisaatio>.finna.fi, eli vaatimatta näkymän nimeä osoitteen loppuun. 

Oletusnäkymää voi myöhemmin vaihtaa tekemällä saman toimenpiteen toisen näkymän asetuksissa.

Näkymän poistaminen

Valitse näkymän Poista-nappi ().

Valitse jokin vaihtoehdoista:

Vaihtoehto

Kuvaus

Säilytä tilastot, tuhoa näkymä

Mikäli haluat säilyttää näkymäsi tilastot, mutta tuhota näkymän muuten, valitse tämä vaihtoehto. Hallintaliittymä lähettää sinulle tuhoamisen yhteydessä sähköpostia, joka sisältää säilytettyjen tilastojen tunnisteen, jota voit myöhemmin käyttää näkymiä luodessa. Näin voit siirtää olemassa olevan näkymän tilastot uuteen näkymään.

Tuhoa tilastot ja näkymä

Poistaa sekä näkymän että siihen liitetyt tilastot.

Poistamisen jälkeen näkymä ja tilastot eivät enää ole palautettavissa.


Peruuta

Peruuttaa toiminnon: kumpaakaan, näkymää tai tilastoja, ei poisteta.

Uuden kehitysversion testaaminen

Finnan versiopäivitykset (ks. kehityksen kalenteri) asennetaan palvelimille seuraavasti:

Sprintin loputtua (normaalisti torstaisin neljän viikon välein) päivitetään uusi versio finna-test.fi-palvelimelle ja lähetetään ilmoitus uusista ominaisuuksista kdk-asiakasliittymä postituslistalle.

Seuraavan viikon tiistaiaamuna päivitetään uusi versio tuotantopalvelimelle (*.finna.fi).

Torstain ja tiistaiaamun välisenä aikana näkymien uusia ominaisuuksia voi kokeilla finna-testillä ja raportoida mahdolliset ongelmat. Näin esimerkiksi omien paikallisten muutosten toimivuuden uuden version kanssa voi tarkastaa ennen tuotantopalvelimen päivitystä. Näkymiä voi muokata normaalisti, mutta julkaisu tuotantoon on mahdollista vasta kun uusi versio on siirretty tuotantopalvelimelle.

Pyhäpäiville (ja muissa erikoistapauksissa) osuvat päivitykset tehdään finna-testin osalta torstaita edeltävänä arkipäivänä, ja tuotantopalvelimen osalta tiistaita seuraavana arkipäivänä.