Katsaus ISO-standardeista, (PID-)tunnisteiden tilanteesta, e-julkaisujen identifiointioppaasta ja toimijoiden identifiointioppaasta sekä uudesta kentästä 857


Uudistetut oppaat ja kuulumisia tunnisterintamalta


Melko paljon muutoksia aiempaan sisältävä  päivitetty versio e-julkaisujen identifiointioppaasta on valmistunut, mutta ei ole vielä julkaistu. Yleisesti voi todeta, että eri tunnusten "rauhanomainen rinnakkaiselo" korostuu. Samoin toimijoiden identifiointiopas (ajantasaista tietoa  ISNI, ORCID, ROR, RAID -tunnisteista)  on valmis ja tavoitteena julkaista ennen kesälomia. Tuoretta asiaa mm. tutkimushankkeiden RAID -tunnisteesta, joka on tarkoitus ottaa käyttöön Euroopassa (tullee Suomessa CSC:n vastuuksi). Tutkimusorganisaatioiden ROR- tunniste taas on luonteeltaan ORCIDin aputunniste. 

Keskusteltiin tunnisteiden käytettävyydestä toimijakuvailussa / kirjastokontekstissa, mm. ORCIDin ja ISNIn eroista. 
ORCID: on osin hyvätasoista tietoa ja ajantasaisia julkaisutietoja, mutta myös paljon tynkätietueita ja tuplia. Tutkijat tallentavat tiedot paljolti itse. ORCID-järjestelmän kautta voivat periaatteessa hakea itse myös ISNIn, mutta käytännössä ei toistaiseksi ole järin toimiva prosessi.

URN


ISSN ja DOI

Kansainvälinen yhteistyö ISSN -keskuksen kanssa
DOI: handlet voi nyt takautuvasti korottaa DOI -tunnuksiksi. Mahdollisista DOIhin tehtävistä uudistuksista ollut kansainvälistä keskustelua.
ARK-tunnus: Kansallisarkisto harkitsi käyttöönottoa, mutta mm. resolvointipalveluihin liittyvät kysymykset (onko ylläpito vakaalla pohjalla, esim. Kalifornian yliopiston ilmaiseksi ylläpitämän resolverin tulevaisuus, mahdollinen osoitteiden muuttuminen?) 


Yleistä, MARCin ja BIBFRAMEn tilannetta 

ISO-standardit

KAM-sektorin semanttinen standardisalkku

Salkun pitäisi sisältää sekä tiedot standardeista että ohjeistusta / viitteitä ohjeistuksiin. Matias Frosteriuksen kanssa voidaan keskustella salkkuun liittyvistä kysymyksistä myöhemmin tarkemmin.

Kuvailun ohjaustyö on tärkeää. Tunnisteiden kontrolloitu käyttö ja standardien noudattaminen

Esim. Saksassa Kansalliskirjasto antaa kaikille julkaisuille URN-nbn -tunnuksen, koska ei luota kustantajien tapaan käyttää ISBN:iä. Joissain maissa syytä epäluottamukseen onkin ilmennyt ja ISBN-tunnusten käyttö rappeutunut, mm. kustantajat kierrättävät vanhoja tunnuksia. ISSN puolestaan ei monissa maissa ollenkaan käytössä.


*********

Juha jää eläkkeelle marraskuun lopussa eikä seuraajan rekrytointi ole vielä käynnissä. 

Dokumentointia Juha tekee mm. Signumissa julkaistavaan artikkeliin ja sen laajempaan versioon jne, siirtymäprosessi mahdollisimman sujuvaksi.

Tulossa myös Tietohuollon sanaston uusi versio.  On tärkeää saada terminologia suomeksi. Kotuksen kanssa on ollut keskustelua tieteen termiehdotuksia käsittelevästä Kielikellon artikkelista. 

Juhan pitkä historia ja osaaminen (mm. läpi Tietohuoltokomitean historian ja monien nyt keskeisten järjestelmien ja ratkaisujen alusta saakka). Kiitokset Juhalle hänen jakamistaan tiedoista ja näkemyksistä!