Kuvailevan metatiedon asiantuntijaryhmän (Kumea) raportti vuodesta 2022

Kuvailevan metatiedon asiantuntijaryhmän tehtävä on kehittää Melindassa tapahtuvaa kuvailua, laatia kuvailuohjeita ja ylläpitää niitä. Samalla työryhmä toimi neuvonta- ja keskustelufoorumina kirjastojen kuvailevan metatiedon (luetteloinnin) parissa toimiville henkilöille ja muille kuvailusta kiinnostuneille. Kumean toimiala on laaja ja monitahoinen, joten yhteistyö muiden kuvailun asiantuntijaryhmien kanssa on tärkeää.

Kumea-työryhmän toimenkuva

Työryhmän jäsenet 2022

Lisäksi kutsuttuina asiantuntijajäseninä Minttu Hurme (Kansalliskirjasto/Melinda-palvelu), Serafia Kari (Kansalliskirjasto/Finna-palvelut), Anneli Renfors (Kansalliskirjasto/Melinda-palvelu), Katri Riiheläinen (Kirjastopalvelu), Petra Peltokangas (Kirjastopalvelu), Heidi Ronkainen (Kansalliskirjasto/Kansallisbibliografiapalvelut, sihteeri).

AV-aineistotyöryhmä

Ryhmän kokoonpano: Anna Viitanen (Turun kaupunginkirjasto), Sini Neuvonen (Espoon kaupunginkirjasto), Jarmo Louet (Jyväskylän kaupunginkirjasto), Mari Pitkänen tai Tuuli Äärilä (Kirjastopalvelu)

Ryhmä

Ryhmä kokoontuu ad hoc -periaatteella, silloin kun kysymyksiä nousee esiin.
Ryhmän tavoitat Kumean sähköpostiosoitteella [email protected] 

Viestintä/tiedotus

Viestintäkanavina kirjastoverkon kanssa ovat sähköpostilista [email protected] Melinda-kuvailijoille ja [email protected] kaikille kirjastojen kuvailua tekeville ja siitä kiinnostuneille. Kumean kokousten julkistetut pöytäkirjat ovat luettavissa työryhmän Kiwi-sivuilla. Ryhmän sisäistä viestintää varten käytetään työryhmän omaa sähköpostilistaa: [email protected], jonne myös Kumealle suunnatut kuvailukysymykset voi lähettää. Kumean kautta on myös tullut aiheita Melindan Talonmiehen tuokio -webinaareihin.

Kuvailuohjeistus siirrettiin vuoden 2022 alussa kuvailuryhmien yhteiselle ohjesivustolle.

Työryhmän toiminta vuonna 2022

Kumea-työryhmä kokoontui vuoden 2022 aikana kaikkiaan kaksikymmentä (20) kertaa, kokousten pöytäkirjat ovat luettavissa Kiwi-sivulla Kokoukset 2022. Kokoukset olivat pääasiassa etäkokouksia, koko päivän lähikokouksia oli kolme. Näiden kokousten lisäksi työryhmän jäsenet valmistelivat eri kokoonpanoilla ohjeistuksia ja kokousasioita pienryhmissä, jotka kokoontuivat tarpeen mukaan.

RDA-kuvailun ohjeistaminen kirjastoille ja MARC 21 -formaatin sovellusoppaan RDA-sovellusohje (Kumea), aineistokohtaisten työohjeiden ja muiden ohjeiden ylläpito ovat Kumean päätehtäviä.

Kokousasiat ja toimintasuunnitelman mukaiset toteutuneet asiat 2022  

Kokouksissa on käsitelty RDA-linjauksia ja käytännönläheisiä kuvailukysymyksiä.

Vuoden 2022 lopussa päätettiin muuttaa Kuvailevan metatiedon asiantuntijaryhmä -nimen lyhenne muodosta KUMEA muotoon Kumea.

Koulutukset ja tapahtumat

Toimintasuunnitelma 2023

Kuvailevan metatiedon asiantuntijaryhmällä on hyvin laaja ja monitahoinen toimiala. Yhteistyö eri ryhmien ja asiantuntijatahojen kanssa on edelleen tärkeää.