Musiikin ontologia MUSO kehitettiin musiikin kuvaamiseen, perustuen suomenkieliseen Musiikin asiasanastoon (MUSA) sekä ruotsinkieliseen sanastoon Specialtesaurus för musik (CILLA). Asiasanastoista muodostettiin ontologia FinnONTO-projektin puitteissa. Ontologian sisällöstä vastaa Kansalliskirjasto.

MUSO yhdistettiin Yleiseen suomalaiseen ontologiaan (YSO) vuonna 2020. MUSOa ei enää ylläpidetä eikä sen termejä päivitetä. Musiikkikirjallisuuden kuvailussa käytetään YSOn käsitteitä. Uusia musiikkialan termejä voi ehdottaa YSOn ehdotusjärjestelmässä. Uusien käsitteiden ehdotuslomake löytyy YSO:n etusivulta kohdasta  Ehdota uutta käsitettä tähän sanastoon.

JULKAISIJA

Kansalliskirjasto

TEKIJÄ

FinnONTO-konsortio
Kansalliskirjasto
Sanastokeskus TSK
Semanttisen laskennan tutkimusryhmä (SeCo)

KIELI

ruotsi
suomi

LISENSSI

http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Aikaisemmat sivut ja palvelut

Julkaisuja

Resurssien lukumäärä

Alla on eritelty ontologian sisältämät käsitteet ja kokoelmat tyypeittäin. Käsitteiden kokonaislukumäärään sisältyvät MUSO-käsitteiden ja kokoelmakäsitteiden lisäksi myös YSOn käsitteet, koska MUSO on linkitetty YSOon ja YSO täydentää sitä mm. ylähierarkian osalta. Varsinaisten MUSO-käsitteiden lukumäärä on esitetty erillisenä lukuna. Kokonaisuuteen sisältyy myös kokoelmia. Näillä on tietty erityistehtävänsä (ryhmittelevät käsitteet ja koostekäsitteet) eikä niitä ole tarkoitettu käytettäväksi kuvailussa tai tiedonhaussa. Termien lukumäärätieto koskee sen sijaan vain MUSOa eli näissä luvuissa ei ole YSOn termejä mukana. Jokaisella ontologian käsitteellä on päätermi ja sen lisäksi mahdollisesti myös korvattuja termejä eli ohjaustermejä.

TyyppiLukumäärä
Käsitteet31139
 • MUSO-käsitteet943
Kokoelmat242

Termien lukumäärät kielittäin

KieliPäätermitOhjaustermit
suomi943401
ruotsi917162


Yhteydenotot Finton palautelomakkeen kautta.

Musiikkiin liittyviä ontologioita muualla