Kotimaisten artikkelien viitetietokanta Arton sisältö ja tiedontuotanto on siirretty Melindaan. Arto-viitteet haravoidaan jatkossakin Finnan indeksiin, ne näkyvät Finna.fi:ssä ja ne voidaan näyttää paikallisissa Finna-näkymissä entiseen tapaan.

Arton historia on pitkä, siihen on yhdistetty lakkautettuja tietokantoja (mm. Aleksi) ja tuotu aineistoa muista tietovarannoista, myös jatkuvina eräajoina (mm. Journal.fi-artikkelit). Viitteitä on tallennettu sekä kirjastojärjestelmän että Arton omalla kuvailutyökalulla.

Toistaiseksi Artosta Melindaan on tuotu vain linkitettyjä osakohteita, joille on pystytty muodostamaan linkki Melindassa olevaan (tai Artosta Melindaan tuotuun) emotietueeseen. Karsiutuneista viitteistä hyvin suuri osa on Helsingin yliopiston vanhan Julki-julkaisurekisterin ulkomaisia ja kotimaisia viitteitä, jotka on jo aikoinaan kopioitu erilliseen tietokantaan eivätkä ne varsinaisesti kuulu Arto-aineistoon. Myös hyvin puutteellisia ja virheellisiä viitteitä on jätetty pois.

Melindaan tuodaan vielä myöhemmin jonkin verran sellaisia viitteitä, jotka ovat karsiutuneet aiemmissa erätuonneissa virheellisesti pois. Arton vanha sisältö on tallessa.

Artoon tallennetut lehdet

Artoon on tallennettu vuosien varrella satojen eri lehtien artikkeleita: erityisesti humanististen ja yhteiskuntatieteiden artikkeleita, eri alojen bibliografioita ja henkilöbibliografioita, yleis-, harraste- ja ammattilehtien artikkeleita, kotiseutukokoelmia (mm. paikallislehtien viitteitä) sekä tieteellisiä kirja-artikkeleita.

Arton kokotekstiaineistoista suurimpiin lukeutuvat muun muassa Journal.fi-palvelusta haravoidut kotimaisten Open Access -julkaisujen viitteet.

Arto-viitteiden erikoisuuksia

Arto-viitteiden siirtyminen Finnaan

Arto-viitteet haravoidaan Melindasta Finnaan. Artikkelien kuvailutyökalulla tallennetut tiedot löytyvät Finnasta tunnin sisällä tallentamisesta tai viimeistään seuraavana päivänä. Tietueissa on oltava 960 $a ARTO, jotta haravointi onnistuu (Artikkelien kuvailutyökalulla kenttä muodostuu artikkeliviitteisiin automaattisesti). Artikkeliviitteitä tulee Finnaan lisäksi eräajoina Journal.fi:stä harvakseltaan.

Hakuohjeita

Arton aineistot löytyvät omana kokoelmanaan Finnasta. Arto-kokoelman pääasiallinen hakukäyttöliittymä on Finna.

Finna.fi:ssä voit rajata haun tai hakutuloksen Arto-kokoelmaan valitsemalla organisaatiovalikosta ”Kansalliskirjasto / Arto”. Rajauksen teko hakutuloksille on mahdollista ensimmäisen haun jälkeen.

Kansalliskirjaston hakupalvelussa (kansalliskirjasto.finna.fi) voit valita "Kotimaiset artikkelit" -välilehden tehtyäsi ensimmäisen haun.

Arto-viitteet Melindan OPACissa

Arto-viitteet löytyvät myös Melindan OPACista melinda.kansalliskirjasto.fi.

Lisätietoa Melindan avoimista rajapinnoista löytyy Melindan asiakaswikistä.

Kuvauksia ja hakuohjeita muutamista Arto-kokoelmaan tallennetuista aineistoista

Suomen Historiallinen bibliografia

Suomen historiallinen bibliografia on koottu Kansalliskirjaston vapaakappaleaineistosta ja ulkomaisista julkaisuista. Kausijulkaisuista on seurattu noin 200 kotimaista aikakauslehteä ja erittelemätöntä sarjaa sekä ulkomaisia alan kausijulkaisuja. Historiallinen bibliografia sisältyy Arto-kokoelmaan vuodesta 1960 alkaen ja sitä on tallennettu kattavasti noin vuoteen 2012 asti ja suppeammin vuoteen 2018 asti. 1950-luvusta on tallennettu Arto-kokoelmaan noin puolet ja vanhempaakin aineistoa löytyy satunnaisesti. Suomen historiallisen seuran julkaisema painettu bibliografia ulottuu aina vuoteen 1544 asti, vuodesta 1991 alkaen aineisto löytyy vain Arto-kokoelmasta. Historiallisen bibliografian tallennus Arto-kokoelmaan on toistaiseksi päättynyt, mutta Arto-kokoelmasta ja Finnasta löytyy muutakin historia-aineistoa.

Historiallisen bibliografian tallennuksessa on käytetty omaa luokitusta (Suomen historiallisen bibliografian systematiikka), jota voi halutessaan hyödyntää tähän aineistoon kohdistuvissa hauissa. Luokat on tallennettu viitteisiin "HIS:"-etuliitteellä, esim. "HIS:7" = keskiajan historia, jonka voi syöttää suoraan Finna-hakuun (lainausmerkit hakulauseen ympärille).

Henkilöbibliografiat

Maakunta-aineistot / Kotiseutukokoelmat

Maakunta-aineistot / kotiseutukokoelmat ovat joissain tapauksissa haettavissa myös tallentajakirjastojen verkkosivujen kautta.