Aika: 2.10.2019 klo 13–15

Paikka: Skype

Osallistujat:           

  Hanna Lahtinen, puheenjohtaja
  Minna Koistinen
  Tiina Tolonen
  Antti Nyqvist
  Minna Marjamaa
  Jyrki Ilva
  Samu Viita
  Päivi Rosenström
  Reeta Kuuskoski, sihteeri

1.     Kokouksen avaaminen ja asialistan hyväksyminen

Esiteltiin uusi kansalliskirjastolainen Reeta Kuuskoski. Reeta valittiin sihteeriksi.

2.     Tiedotusasioita

Arene on solminut Teoston kanssa Mediapienluvan Theseukseen tallennetun musiikin käyttöä varten. Mediapienlupaan on lisäksi liitetty Piensynkronointilupa, joka antaa luvan käyttää AV-tuotantoihin liitettyä musiikkia. Syöttölomakkeelle on määritelty tätä varten uusi kenttä, johon syötetään videon minuuttimäärä. Ohjeistusta opiskelijoille uusista kentistä on lisätty syöttösivulle, ja tarvittaessa Theseus-asiantuntijat tekevät erillisen ohjeen.

3.     Edellisen kokouksen muistio

Käytiin läpi edellisen kokouksen (22.5.2019) muistio. Todettiin, ettei muistio ole vielä wikissä. Jyrki Ilva lähettää kommenttinsa muistioon Minna Marjamaalle sähköpostilla.

Kiinnitettiin huomio seuraaviin muistion kohtiin.

4. Word-muotoisten tiedostojen lataamisen esto Theseukseen

5. Haka-federaation tietojen perusteella opiskelijan tallennuksen pakottaminen oman ammattikorkeakoulun opinnäytetyökokoelmaan

7. Haaga-Helian KONTO

8. Saavutettavuusdirektiivi

10. Kansikuvan muodostumatta jääminen

11. Justus-Theseus-integraarion toteutus ja korjaukset

12. OpenAire-kentät ja Core

4.     Theseuksen käyttökatkot syksyllä

Tänä syksynä tapahtuneet käyttökatkot ovat olleet erilaisia kuin aiemmin, ongelmia on ollut vain osalla käyttäjistä, minkä tähden niihin reagoitiin hieman hitaammin. Ongelmiin vaikutti klusterirakenne, jossa kaksi edustapalvelinta replikoi istuntoja keskenään. Jos kirjautuminen tapahtui ykköskoneella ja istunto siirtyi sen jälkeen kakkoskoneelle, replikointi katkesi ip-pakettien salauksen toimintahäiriöön. Ongelman selvittämisnopeuteen vaikutti myös se, että järjestelmässä on nyt klusterirakenteesta ja Haka-kirjautumisesta johtuen useampi kohta, josta ongelmaa jouduttiin aluksi etsimään.

Ratkaisua etsittiin uudella konfiguroinnilla, mutta se ei toiminut, joten jouduttiin palaamaan edelliseen konfigurointiin. Uusi ratkaisu on löytynyt, klusteri siirretään suljettuun sisäverkkoon, mutta sen toteuttaminen vaatii aikaa ja onnistuu vasta ensi vuoden alussa tammi-helmikuussa, sillä työtä ei voi tehdä syksyn kiireisimpänä aikana. Sillä välin Theseus uudelleenkäynnistetään hallitusti kerran viikossa huoltoikkunassa. Todellinen katko käyttäjälle arvioidaan n. viiden minuutin mittaiseksi.

Päätös: Kerran viikossa tehdään hallittu käyttökatko Theseuksen uudelleenkäynnistämiseksi. Huoltoikkuna on maanantaisin klo 13-14, ja sen aikana tulee tyypillisesti yksi käyttökatko, jonka kesto on noin viisi minuuttia. Edustakoneelle laitetaan katkon ajaksi huoltokatkoilmoitus. Lisäksi huoltoikkunasta laitetaan varoitusteksti submissions.theseus.fi-sivulle.

5.     PAS-tilannekatsaus

Kesän aikana on kartoitettu mallia julkaisuarkistojen PAS-siirroille. Julkaisuarkistoaineistoa kohdellaan vapaakappaleina, mikä mahdollistaa aineistojen viemisen CSC:n PAS-järjestelmään Kansalliskirjaston vapaakappaleprosessin puitteissa. Kansalliskirjaston johto on pyytänyt ylimääräistä sisäistä selvitystä, joka valmistuu marraskuun alussa, ja käytännön toteutustyö voidaan aloittaa vasta selvityksen jälkeen.

Aikataulusta ei ole tarkkaa tietoa, se riippuu selvityksen tuloksesta. Toteutukseen osallistunee asiantuntijoita Kansalliskirjaston tutkimuskirjaston vapaakappaletoimistosta, jonka vastuulle PAS on organisaatiouudistuksen myötä siirtynyt, sekä Kirjastoverkkopalveluiden julkaisemisen palvelut -ryhmästä. Työnjako ei ole vielä selvillä.

Päätös: Seurataan tilannetta.

6.     Sisältöjen nostot etusivulle

AMK:t haluaisivat itse voida vaikuttaa siihen, mitä AMK-kohtaisella etusivulla on näkyvissä, siten että sivulta pääsisi suoraan esim. tietyn oppiaineen opinnäytteisiin tai julkaisuihin. Samu esitteli Turun yliopiston väitöskirjakokoelmaa, jossa on linkit aineistoihin sarjoittain jaoteltuina. Tämän saa aikaan kirjoittamalla HTML-koodin kokoelman Description-kenttään, ja linkiksi voi määritellä minkä tahansa kenttähaun tuloksen.

Päätös: Samu, Antti, Tiina ja Minna M. aloittavat työn erillisellä verkkokokouksella ja jatkavat testaamalla omilla AMK:llaan. Minna M. tekee perjantaina Doodlen kokousajankohdan sopimiseksi.

7.     Justuksen kehittäminen

Suurin osa ammattikorkeakouluista on ottanut Justuksen käyttöön, eikä integraatiossa ole ollut ongelmia. AMK-kentällä olisi hyvä olla yhteinen taho, jotta Justuksen kehittämiseen voitaisiin vaikuttaa. Kansalliskirjastoa kiinnostaa tietää, mikäli Justus aiheuttaa muutostarpeita Theseukseen. Todettiin, että metadata on keskeistä, ja uusia kenttiä on lisätty Theseukseen tarpeen mukaan.

Keskusteltiin myös yliopistojen käyttämästä Pure-järjestelmästä, jonka käyttöönotto on ollut esillä joissakin yliopiston yhteydessä toimivissa AMK:eissa. Jyrki huomautti, että Theseus-Pure-kytkennän toteuttaminen voi olla vaikeaa. AMK:t ovat suunnitelleet ensi vuodelle Justus-seminaaria CSC:n kanssa.

Päätös: Seurataan tilannetta.

8.     Theseuksen ylläpito ja kehittäminen

Tarkasteltiin alustavaa toimintasuunnitelmaa vuodelle 2020. Kansalliskirjasto toivoi siihen lisäystä, että Kansalliskirjasto hallinnoi Theuseuksen lisäksi useaa muutakin julkaisuarkistoa ja että niiden kehittäminen saattaa tuottaa parannuksia myös Theseukseen. Kehitteillä on mm. URN-pikarekisteröinti, joka voidaan ottaa käyttöön kaikissa arkistoissa.

Theseukseen Kansalliskirjastossa käytettäviä ensi vuoden resursseja on vaikea arvioida, sillä työtä tehdään osana laajempaa infrastruktuuria, ja on hankala sanoa, mikä osa työstä kohdistuu juuri Theseukseen. Theseus on kuitenkin iso asiakas, esimerkiksi klusteriratkaisu, massaeditoinnit, kokoelmarakenteen purku ja suuret aineistomäärät työllistivät merkittävästi helmi-kesäkuussa 2019.

Theseus-rukkasten resurssimitoitus ensi vuodelle on 3*0,2 henkilötyövuotta. Todettiin, että tänä keväänä allokoitu resurssivaraus on ylittynyt roimasti.

Samu kertoi tiedotusasiana, että Kansalliskirjaston Vapaakappalepalveluissa on pilotoitu Wayback Machine -ohjelmaa, jolla saadaan aikaan snapshot verkkosivustosta. Tästä on ePookin kanssa suunnitteilla demo.

9.     Kustannukset vuonna 2020

Vuosikokoukseen tarvitaan kustannusarvio. Suuria korotuspaineita ei ole. Tämän vuoden julkaisuarkistolaskutus on saatu valmiiksi elokuussa. Tritoniaan ja LUT-konserniin kuuluvilla AMK:eilla oli vanhentuneet laskutustiedot.

Päätös: Jyrki toimittaa kustannustiedot Hannalle 21.10. mennessä. Hanna pyytää Tritonia- ja LUT-ammattikorkeakouluja tarkistamaan laskutustietonsa.

10.  Muita mahdollisia asioita

Jyrki kertoi DSpacen version 7.0 viivästyneen. Tällä hetkellä tehdään arviota siitä, paljonko jäljellä oleva kehitystyö vie aikaa. Uudistustyö on suurelta osin tehty, mutta kyseessä on suuria ja vaikutuksiltaan laajoja muutoksia, ja työn viimeistely on kesken. On mahdollista, että betaversio julkistetaan vasta ensi vuonna, ja lopullinen tuotantoversio saatetaan julkistaa piankin sen jälkeen.

Kansalliskirjasto on sitoutunut DSpaceen alustana eikä harkitse siirtymistä esimerkiksi Fedoraan. Kehitystyötä toki seurataan.

11.  Seuraava laatupalaveri

Seuraava kokous on tiistaina 10.3.2020 klo 10-12.

12.  Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 14:50.


[1] https://muuntaja.oulu.fi/