Aika:  ti 26.3. klo 14-16

Paikka: Kansalliskirjasto, Reenpään kokoelma, Yliopistonkatu 1, 2. krs (saattaja tarvitaan)

Läsnä: Matias Frosterus pj., Jarmo Saarikko siht., Tapani Moisio, Ulla Ikäheimo, Jaakko Tuohiniemi, Ilkka Haataja, Mirja Anttila,Tuomas Palonen

Poissa: Okko Vainonen, 

Asialista

Ryhmän tarkoitus

Selventää MUSA, Cilla, YSA ja Allärs sanastojen yhdistämisen, jäädytyksen ja käytöstä poistamisen vaikutukset (Melindan) nuotti-, äänite- ja elokuva-aineistojen MARC sisällönkuvailussa.

Valmistella näiden aineistojen asiasanoituksen konversioisäännöt.

Matias Frosterus kertoi, että kirjastoverkossa ei haluta tehdä kahta konversiota, vaan tulisi pyrkiä tekemään vain yksi konversio erityisesti, kun järjestelmät vaihtuvat useimmissa kirjastoissa ja konversio pitäisi kuitenkin saada tehdyksi jo tänä vuonna. Ryhmän tarkoitus olisi saada mahdollisimman hyvä konversiosäännöt, jotta saadan mahdollisimman suuri osa konvertoitua. MIkäli osaa ei pystytä konvertoimaan nyt ja jää tehtäviä myöhemmäksi, niin ryhmä miettiin miten tämä data merkitään niin, että ei hukata tietoa, vaikka ysa- ja musa-kentät poistuisivatkin.

Työryhmän kokoonpano

PÄÄTÖKSET

Aikataulu

Toukokuussa 2019 tulisi kirjastoverkossa aloittaaa yson käyttö kuvailussa. Konversion jälkeen ei enää haluta ysa/musa jne. termejä Melindaan.  Tämän vuoksi musiiikkiaineistojen konversiosäännöt tulisi myös saada valmiiksi toukokuun loppuun mennessä. Asterista on poistettu jo musa ja cilla. 

Työryhmä pyrkii selvittämään miten  konversion jälkeen FInnassa pystytään myös hyödyntämään aineistojen hauissa 257, 370, 382, 385, 386, 388, 567 kentissä olevaa tietoa, kun asiasanaketjujen sisältö puretaan niihin.

Aikaisemmat palaverit

Viestintä

Konversion kohde

Kuvailun ohjeistus

Selattiin musiikkiaineistojen ohjetta ja keskusteltiin esiintymiskokoonpanojen aikaisemmista ja nykyisestä tallennustavasta. Todettiin, että ketjuja on sekä 650 että 655 kentissä.

SEKO-sanasto

Sekon ruotsinnos

PÄÄTÖS:

Alustavia ajatuksia kenttien käsittelystä

Taidemusiikki vs viihdemusiikki - onko konversiossa eroja?

Yleisten kirjastojen järjestelmät 2019

Kirjastot.fi-stä saatu vastaus yleisten kirjastojen kirjastojärjestelmätilanteesta:

Todettiin, että Axiell asiakkaina on runsaasti erikoiskirjastoja, joissa PrettyLib -järjestelmä.

Jatkossa onkin selvitettävä miten näissä järjestelmissä voi kuvailla näillä 3xx kentillä ja näyttävätkö järjestelmien liittymät ne.

Konversiosääntödokumentti

Päätettiin, että käsittelyjärjestys muutetaan samaan muotoon kuin tekstiaineistojen konversiosäännöissä. Muokataan yhteisesti dokumenttia Google Docsissa.

Seuraavat kokoukset