Blog

E-kirjastoon on nyt lisätty englannin- ja muunkielistä aineistoa. Aineistot saatiin mukaan arvioitua aikaisemmin, joten ne ovat nyt lainattavissa. Aineistot löytyvät kohdasta "Books in English" sekä "Books in Other languages".

Ensimmäisellä kerralla E-kirjasto-sovellukseen pitää rekisteröityä vahvalla tunnistautumisella. Sovelluksen asetukset-kohdassa voi ottaa käyttöön pääsyavaimen/avainkoodin, jolloin sovellukseen voi jatkossa kirjautua samalla tavalla kuin laitteelle (pin-koodi, sormenjälki, kasvojentunnistus, kuvio). Tietoturvasyistä sovellus kirjautuu automaattisesti välillä ulos ja aika riippuu laitteesta. Nyt myös Android-laitteille voi luoda pääsyavaimen. Luo pääsyavain sovelluksen asetuksissa kohdassa "rekisteröi pääsyavain". Asiasta on tiedotettu E-kirjaston somekanavissa ja verkkosivuilla.

E-kirjastoon liittyvien palautteiden käsittelyn ohjetta on tarkennettu. Ohje on asiakaswikissä. On tärkeää, että E-kirjasto-sovelluksessa olevalla palautelomakkeella tuleviin palautteisiin vastataan sovitun prosessin mukaisesti kirjastoissa, koska E-kirjasto-tiimillä ei ole mahdollisuutta vastata kaikkiin kysymyksiin. 


Palautteisiin vastaamisessa voi käyttää apuna seuraavia: 

Mikäli kysymykseen ei löydy vastausta, asiakasta voi kiittää palautteesta ja kertoa, että se otetaan huomioon kehittämisessä/asiaa tutkitaan. Lomakkeista tulee kopio E-kirjaston IT-tiimille, mutta tiimi ei vastaa palautteisiin.

E-kirjasto-sovelluksen Android-versio on nyt ladattavissa. Linkki Play-kauppaan: https://play.google.com/store/apps/details?id=fi.kansalliskirjasto.ekirjasto

Sovelluksen asetukset-kohdasta löytyy palautelomake, jolla asiakas voi antaa palautetta, kysyä tai ehdottaa aineistohankintoja. Palautelomakkeeseen pääsee myös kirjautumatta sovellukseen (valitse "jatka kirjautumatta").

Päivitys: E-kirjaston Android-versio ei ole kuitenkaan vielä ladattavissa! Pahoittelemme kovasti tätä viime hetken viivytystä vielä tässä. Tiedotamme heti, kun sovellus on kaupoissa.

Asiakkaat voivat antaa palautetta, kysyä tai lähettää aineistojen hankintaehdotuksen palautelomakkeella, joka on E-kirjasto-sovelluksessa. E-kirjaston verkkosivuilla on myös linkki palautelomakkeeseen


E-kirjasto-sovellus julkaistiin eilen App Storessa iOS- (Applen) laitteille. Sovelluksen julkaiseminen Play-kaupassa on viivästynyt. Sovellus on ladattavissa muutaman päivän sisään. Tiedotamme heti, kun sovellus on Play-kaupassa.

E-kirjasto-sovellus on nyt ladattavissa Applen laitteille eli saatavilla App Storessa.

Linkki sovelluksen lataukseen.

Sen sijaan sovelluksen saamisessa Play-kauppaan (Android-laitteet) on viivettä. Pahoittelemme tilannetta ja kerromme heti, kun sovellus on ladattavissa!

E-kirjasto avautuu tänään! Sovellus on ladattavissa sovelluskaupoissa nimellä E-kirjasto puolen päivän aikaan. Saatavilla on satoja e- ja äänikirjoja sekä 60 aikakauslehteä. Aineistoja hankitaan koko ajan lisää, joten uutta luettavaa ja kuunneltavaa tulee viikoittain. E-kirjasto-yksikkö kiittää kaikkia mukana olleita yhteistyöstä!

Julkaisuviikolla korjataan sovelluksesta vielä seuraavat asiat:

  • Tällä hetkellä android-laitteille ladattavaan sovellukseen pitää kirjautua joka kerta vahvalla tunnistautumisella. Myös android-sovellukseen tulee käyttöön kirjautuminen puhelimen näyttölukituksella, jonka jälkeen vahvaa tunnistautumista tarvitaan vain ensimmäisellä kirjautumiskerralla.
  • Sovelluksen kieliversioissa voi olla virheitä eli jos käytät sovellusta suomeksi, siellä saattaa olla otsikoita englanniksi.
  • Huollettavien (lasten) tietojen näkymisessä sovelluksen asetuksissa voi olla aluksi muutaman päivän viive.
  • Jos asiakkaalla ei ole mahdollisuutta vahvaan tunnistautumiseen, hänen kaupunkinsa tai kuntansa kirjasto voi rekisteröidä E-kirjaston käyttöön. E-kirjaston rekisteröinti kirjastoissa on mahdollista noin viikon kuluttua avaamisen jälkeen.

Englannin- ja muunkielinen aineisto saadaan mukaan valikoimaan viimeistään heinäkuun alussa.

E-kirjastossa on nyt mukana 221 kuntaa eli 85% (4,7 miljoonaa) Suomessa asuvaa on palvelun piirissä.

Haluatko perehtyä E-kirjastoon tarkemmin? Kirjastot.fi-sivujen uutiseen on koottu linkkejä erilaisiin perehdytysmateriaaleihin.

  

E-biblioteket öppnar i dag vid halvdag! Nu kan du ladda ner appen, som heter E-biblioteket, från appbutikerna. Du får tillgång till tusentals e-böcker och ljudböcker och 60 tidskrifter. Vi skaffar hela tiden mer material, så det kommer nytt att läsa och lyssna på varje vecka.

Material på engelska och andra språk kommer att finnas tillgängligt senast i början av juli. Det kan finnas fel i appens språkversioner, till exempel kan vissa rubriker vara på engelska i den finska versionen. Vi håller på att åtgärda felen.

För närvarande deltar 221 kommuner i E-biblioteket. Det innebär att 85 procent (4,7 miljoner) av Finlands befolkning omfattas av tjänsten.
     
 

Suljimme tunnushallinnassa asiakkaiden rekisteröinnin, joten asiakkaiden rekisteröinti E-kirjaston käyttäjiksi kirjastossa ei ole mahdollista vielä alkuviikosta. Saimme palautetta, että aikataulu oli liian kireä henkilökunnan tunnusten luomiseen. Nyt pääkäyttäjillä on muutama päivä lisäaikaa luoda tunnuksia rekisteröijille ja ehdimme tarkistaa joitakin teknisiä yksityiskohtia. Kerromme asiasta sovelluksen julkistamisen yhteydessä E-kirjaston verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Tiedotamme heti, kun asiakkaiden rekisteröinti kirjastossa on mahdollista. Asiasta on tiedotettu kimpan pääkäyttäjille.

Lisätiedot pääkäyttäjille: Marja Hjelt, [email protected], p. +358 (0) 2941 24210. Muut lisätiedot: Annastiina Louhisalmi, [email protected], +358 (0) 2941 24064.

Kuntien yhteisen E-kirjaston oli tarkoitus avautua 23.4. Palvelu perustuu useiden eri teknisten ratkaisuiden kokonaisuuteen ja niiden yhdistäminen vei arvioitua enemmän aikaa. E-kirjasto-sovellus on ladattavissa sovelluskaupoissa 29.4. Pahoittelemme siirtymisestä aiheutuvaa haittaa.

Lisätietoja: palvelupäällikkö Annastiina Louhisalmi (Kansalliskirjasto, E-kirjasto-yksikkö), [email protected], p. +358 (0) 2941 24064.

 

Öppningen av E-biblioteket flyttas fram med en vecka  

Kommunernas gemensamma E-bibliotek skulle öppnas den 23 april. Tjänsten är en helhet bestående av en rad olika tekniska lösningar, och det tog längre tid än beräknat att kombinera dem. E-biblioteksappen kan laddas ner i appbutiker från och med den 29 april. Vi beklagar förseningen.

Mer information: servicechef Annastiina Louhisalmi, (Nationalbiblioteket, E-biblioteket), [email protected], +358 (0) 2941 24064 

Liboppi-palvelussa on julkaistu kurssi, joka perehdyttää kirjastojen henkilökuntaa kuntien yhteisen E-kirjaston käyttöön. Koulutuksessa kerrotaan mm. E-kirjaston asiakkaaksi rekisteröitymisestä, sovelluksen käytöstä ja taustaprosesseista, kuten palautteiden käsittelystä. Voit käydä läpi koko koulutuksen tai vain ne asiat, jotka sinua kiinnostavat. Liboppi-palveluun pitää rekisteröityä, mutta kurssin osallistumiseen ei tarvita kurssiavainta. Kurssin materiaali päivittyy edelleen, joten kannattaa käydä välillä katsomassa uusimmat asiat. Isoimmista päivityksistä kerrotaan kurssin etusivulla. Ruotsinkielinen materiaali julkaistaan myöhemmin.

Kuntien yhteinen E-kirjasto -kurssi Libopissa

E-kirjaston englannin- ja muunkielisten (pois lukien ruotsi) aineistojen toimittaja vaihtuu. Uudeksi aineistotoimittajaksi on valittu De Marque. Hankintapäätös on tehty 3.4. ja sillä on kahden viikon valitusaika. 

 

Käyttöönottovaiheessa kävi ilmi, ettei alun perin valittu aineistotoimittaja pystynyt toteuttamaan kaikkia kilpailutuksessa edellytettyjä teknisiä vaatimuksia. Toimittajan vaihdoksen takia englannin- ja muunkieliset aineistot ovat käytettävissä viimeistään heinäkuun alkupuolella. Toimittajan vaihdos ei vaikuta suomen- ja ruotsinkieliseen aineistoon eikä lehtiin. 

 

Englannin- ja muunkielistä e-aineistoa on aiemmin ollut lainattavissa Helmet-kirjastojen, Piki-kirjastojen ja Vaski-kirjastojen alueilla. Nämä alueet voivat neuvotella aineistotoimittajan kanssa nykyisen palvelun mahdollisesta säilyttämisestä käytössään siihen asti, että uudet englannin- ja muunkieliset aineistot saadaan mukaan E-kirjastoon. 

 

Lisätietoja saa tietoasiantuntija Anna Tuomikoskelta, [email protected], p. +358 50 5680058 

Ensimmäinen E-kirjasto-päivä järjestetään 23.10.2024 Helsingissä keskustakirjasto Oodissa - varaa aika kalenteriisi! Aamupäivällä on luvassa ohjelmaa hybridinä ja iltapäivällä E-kirjaston työryhmät tapaavat toisiaan ja esittelevät työtään. Tapaamisessa myös esitellään uusi ohjausryhmä. Tarkempia tietoja ohjelmasta on luvassa myöhemmin. Jatkossa E-kirjastopäivät järjestetään vuosittain keväällä.

Den första E-biblioteksdagen kommer att hållas den 23.10.2024 i Helsingfors på centralbiblioteket Oodi - boka tid i din kalender! Mer detaljerad information om programmet kommer senare.
     
 

E-kirjaston kokoelmapolitiikan on laatinut kokoelmatyöryhmä. Kokoelmapolitiikassa määritellään, minkälaista aineistoa E-kirjastoon hankitaan. Tavoitteena on laaja-alainen, monipuolinen ja -ääninen kokoelma, jossa pyritään ottamaan huomioon sekä suosittujen uutuuskirjojen suuri kysyntä että pienten kustantajien ja uusien tekijöiden teosten tarjoaminen. Kokoelmapolitiikka on luonnos, jonka E-kirjaston ohjausryhmä hyväksyy seuraavassa kokouksessaan. Kokoelmapolitiikka on E-kirjaston verkkosivuilla.


Lista E-kirjastoon liittyneistä kunnista on nyt julkaistu E-kirjaston verkkosivuilla.

Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin kunnat ovat valmistelemassa päätöksiä kuntien yhteiseen E-kirjastoon liittymisestä. Oulu ja Rovaniemi ovat jo tehneet päätökset, jotka on julkaistu. Kunnat tulevat mukaan valtakunnalliseen E-kirjastoon vuoden 2025 alusta. Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin kunnissa tarjotaan vastaavat palvelut Pohjoisen eKirjasto -yhteistyössä vuoden 2024 loppuun asti. Pohjoisen eKirjaston palveluita voi käyttää entiseen tapaan kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla.