Blog

Juhlavia uutisia,

ONKI-projektin nimellä alun perin aloittanut Kansalliskirjaston ontologiatiimi perusti vuonna 2014 finto.fi-sivuston ja sitä myötä Finto-palvelun. Tämä tarkoittaa, että Finto-palvelu on ollut olemassa nyt kymmenen vuotta. Palvelu on käyttäytynyt pullataikinan tavoin: sanastot ovat kasvaneet, niiden käyttö on kasvanut, samoin Skosmoksen ja Finto AI:n käyttö ulkomaita myöten. Finto-palvelun kymmenvuotista taivalta juhlitaan tänä vuonna monella tavoin. Huomioimme juhlavuoden sidosryhmille suunnatussa viestinnässä ja haemme myös lisänäkyvyyttä sosiaalisessa mediassa sisällöillä, joissa Finto-palvelua, sanastoja ja niiden merkitystä tuodaan esiin laajemmalle yleisölle kiinnostavilla tavoilla. Juhlavuoden hashtag on #finto10 ja sitä voivat sidosryhmätkin vapaasti käyttää viestinnässään. Olemme kiitollisia kaikesta lisähuomiosta!

Juhlavuoden kunniaksi järjestämme myös juhlaseminaarin Helsingissä perjantaina 1.11. iltapäivällä. Tästä tiedotamme lisää myöhemmin, mutta päivä kannattaa joka tapauksessa jo merkitä kalenteriin. 😊

Hyvää Pääsiäistä eli Hyvää http://www.yso.fi/onto/yso/p1771 !

t.Tuomas, Finto-palvelu

Finto10-juhlavuoden logo

(Juhlavuoden logon suunnitteli Marko Oja)

YKL päivitetty

YKL on päivitetty ja luokitustusta on täydennetty. Siihen on muun muassa lisätty uusia hakutermejä, kuten esimerkiksi: Autiotuvat, arkkitehtuuri 72.2+ ja Siemenpankit, kasvitiede 57.1+



Erikoisontologiat esiin! sarjan tuoreimmassa osassa esitellään museo- ja taideteollisuusalan MAO/TAO-ontologia, haastateltavina Jutta Kuitunen, Leena Furu-Kallio ja Marja-Leena Ikkala Museovirastosta. Haastattelun teki Tuomas Palonen.

Mitkä ovat mielestänne olennaiset virstanpylväät MAO/TAOn historiassa?

Tietysti ylipäätään MAO/TAOn muodostaminen on ollut merkittävä virstanpylväs. MAO/TAOon yhdistyi Museoalan asiasanasto sekä Kuopion Muotoiluakatemian ylläpitämä Muotoilun ja viestinnän asiasanasto. Viime vuosina päivitystyö on keskittynyt nimenomaan museo- ja kulttuuriperintöalan käsitteisiin. Matkan varrella on tietysti tapahtunut paljon, mutta viime vuosien osalta voidaan nostaa muutama tärkeä virstanpylväs:

Ontologiaa kehitettiin erityisesti kulttuuriympäristön kuvailun tarpeisiin vuosina 2017–2019 erillisessä OKM:n rahoittamassa projektissa. Työtä tehtiin Sanastokeskus ry:n terminologin ohjauksessa. Projektissa tarkennettiin ja täydennettiin hierarkioita sekä lisättiin noin 2000 kulttuuriympäristön käsitettä, joita nykyisin on yhteensä yli 5000.  Käsitteiden täydentämisen ja tarkistamisen lisäksi Museovirastossa laadittiin suomenkieliset lyhyet terminologiset määritelmät noin 200 ontologian käsitteelle. Lisäksi ontologiaan lisättiin Eurooppalaisen kulttuuriperintöpolitiikan sanastosta poimittuja määritelmiä noin 100 käsitteelle. Ontologiaan oli aiemmin lisätty myös Kiinteistö- ja rakentamisalan keskeinen sanasto (Versio 1.0) -julkaisun käsitteet määritelmineen.

Arkeologisen kulttuuriperinnön oppaan koostamisen yhteydessä tehtiin sanastotyötä, tavoitteena täydentää Museoalan ontologiaa arkeologiseen kulttuuriperintöön ja arkeologisen kulttuuriympäristön kuvailuun liittyvillä käsitteillä. Määrittelytyössä keskityttiin muun muassa siihen, että oppaassa olevat eri muinaisjäännöstyyppien määritelmät olisivat ns. asiallisia eikä niissä esimerkiksi olisi kehäpäätelmiä. Merkittävä hanke oli myös arkeologisen esineistön ontologian luominen. Hanke sai alkunsa semanttista teknologiaa hyödyntävän Löytösampo-portaalin tarpeesta. Arkeologisen esineistön ontologiaa tehtiin aikakausittain jaetuissa työryhmissä, joissa oli eri aikakausien ja esineryhmien asiantuntijoita myös Museoviraston ulkopuolelta. Ontologiaan lisättiin n. 1500 termiä ja tarkastettiin useita tuhansia termejä. Määritelmät jäivät tehtäväksi myöhemmin. 


Kuva kuontalopuikosta

(Kuontalopuikko. Pohjois-Karjalan museo / Finna. CC BY-ND 4.0)

Ketkä ovat MAO/TAO-ontologian avainhenkilöitä tällä hetkellä?

Museovirastossa meillä on epävirallinen ontologiatyöryhmä, jonka kanssa keskustellaan määrärahojen käytöstä.  Koolle kutsujana toimii Jutta Kuitunen, joka on Finto-ohjausryhmän jäsen. Kulttuuriympäristöpalvelut -osasto on ollut erityisen aktiivinen sanastotyössä, siellä Marja-Leena Ikkala ja Juhana Lahti ovat tällä hetkellä mukana työssä. 

Missä ontologiaa käytetään?

Viime vuonna otimme käyttöön arkeologisten löytöjen luettelointityökalu Apurin, jossa hyödynnetään ontologiaa monipuolisesti. Kokoelmahallintajärjestelmä MuseumPlus käyttää KOKO-ontologiaa, jonka osa MAO/TAO myös on, tietyissä kentissä kuten asiasanoituksessa, materiaaleissa ja tekniikoissa. Paikkatietojen osalta käytetään YSO paikat -ontologiaa. Tavoitteena on huomioida ontologian hyödyntäminen laaja-alaisesti tulevaisuuden järjestelmähankkeissa.

Kuvassa kaksi miekkaa, linssipontinen ja kiekkopontinen
(Linssipontinen miekka (yllä) ja kiekkopontinen miekka (alla). Arkeologian esinekokoelma / Museovirasto / Finna. CC BY 4.0)

Mikä on prosessi, jolla käsitteitä ontologiaan valitaan?

Suuremmat hankkeet tehdään Sanastokeskuksen vetämissä työpajoissa, joissa terminologin johdolla käydään läpi käsitteitä. Tämä toimintatapa on osoittautunut hyväksi, koska esimerkiksi arkeologisen esineistön ontologiaa luodessa huomattiin, että ontologian periaatteiden ymmärtäminen voi olla välillä oman alansa asiantuntijoille haastavaa. Terminologi osaa johdattaa työn oikeille urille. Kun eteen tulee yksittäisiä lisäys- tai muutostarpeita, niistä keskustellaan tarvittaessa sisäisesti. Sanastokeskus hoitaa päivittämisen muutaman kerran vuodessa hankintasopimuksen mukaisesti.

Voitteko antaa pari esimerkkiä museoalan erikoiskäsitteistä?

Museoalan ontologiassa on mukana paljon aineiston luetteloinnissa käytettyjä käsitteitä kuten esineiden nimiä ja esinetyyppejä.  Tietysti mukana on tieteenalasidonnaisia käsitteitä, kuten arkeologian, kansatieteen tai rakennusperintöalan erityiskäsitteitä. Esimerkkinä “aisakeinut” ja “kuontalopuikot” esineisiin ja kansatieteeseen liittyvästä terminologiasta ja “arkeologisen kulttuuriperinnön suojelu” kulttuuriympäristön suojeluun liittyen. 

Löytyykö MAO/TAOn käsitteistöstä suomalaisen kulttuurin erityispiirteitä tai painotuksia, jotka eivät muiden maiden museosektorilla korostu samalla tavalla?

Ontologiassa on syntyhistoriastaan johtuen runsaasti kansatieteen alan sanastoa ja esimerkiksi yksityiskohtaisia esinetyyppejä tai -nimityksiä, kuten eri miekkatyypit tai kupurasolkien tyypit.

Arkeologian osalta sanastossa on tietysti paljon nimenomaan suomalaiseen arkeologiaan ja esihistoriaan liittyviä termejä. Löytösampo-portaalia kehitettäessä pyrittiin yhdistämään käsitteitä ulkomaisiin ontologioihin ja siinä huomattiin varsin selvästi, että vastaavia käsitteitä oli mahdotonta löytää ja vastaavuus jäi heikoksi.


Kuvassa Suomen merimuseo
(Suomen merimuseo. Kuva: Matti Paavola / Wikimedia Commons. CC 3.0)

Voitteko antaa vinkin kiinnostavasta museonäyttelystä kevätkaudella 2024?

Täytyy tietysti vetää kotiinpäin eli suosittelemme Suomen Merimuseossa 19.4.2024 avautuvaa Oceanista – Meri ja muoti -näyttelyä, josta voi saada inspiraatiota vaikka omaan kesäpukeutumiseen. Merimuseossa voi tutustua myös kiinnostavaan ja ajatuksia herättävään Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyyn. 

Kiitos haastattelusta!


Nimi: MAO/TAO - museoalan ja taideteollisuusalan ontologia

Tyyppi: YSOn hierarkiaan pohjautuva erikoisontologia

Omistaja: Museovirasto

Käsitteiden lukumäärä:  46040 (maaliskuu 2024)

  • Mukana noin 26010 YSO-käsitteitä

Pysyvä osoite: http://www.yso.fi/onto/tao/

Osoite finto.fi:ssä:  https://finto.fi/maotao/fi/




YSOon 70 uutta käsitettä

Vuoden ensimmäinen YSO-kokous pidettiin 27.2.2024. Käsittelyssä oli 191 ehdotusta, joista 73 oli uusia käsite-ehdotuksia, 29 uusia ohjaustermiehdotuksia ja loput muutosehdotuksia. Muutosehdotuksista 20 siirtyi edelleen seuraaviin kokouksiin, ja myös muutama uusi termiehdotus jäi vielä odottamaan tarkempaa selvittelyä. Kokouksessa hyväksyttyjä uusia YSO-käsitteitä olivat mm. alkuperäiskansojen tieto, rantasaunat, historialliset rakkausromaanit, kulttuuridiplomatia, vetytalous, vaalihäirintä ja kolmikolkkahatut. Toistaiseksi hyväksymättä jäivät mm. feministinen hallintotapa, ilmastokestävyys ja turvataidot. Ehdotus ilmastotunteet ei päässyt sellaisenaan sanastoon, mutta sen sijaan hyväksyttiin ympäristöahdistus. Uusiksi ohjaustermeiksi hyväksyttiin mm. parhaat käytännöt, flyerit ja povaaminen.

Seuraava YSO-kokous käsittelee ongelmatapauksia, ja uusia ehdotuksia käsitellään seuraavan kerran 30.5.

Yleisestä suomalaisesta ontologiasta (YSO) on julkaistu uusi jäädytetty versio 2024.2.Ikhwan-al-Safa: https://github.com/NatLibFi/Finto-data/tree/master/vocabularies/yso/releases/2024.2.Ikhwan-al-Safa

YSOn jäädytetyt versiot ovat YSO-pohjaisten erikoisontologioiden kehittäjille suunnattuja, ja niihin ei päivitetä finto.fi:n YSO-julkaisuversiossa näkyviä jatkuvia muutoksia. Nyt julkaistu versio vastaa YSOn tilaa 29. 2. 2024 ja se sisältää loppuvuoden 2023 uudet käsitteet sekä käsitteiden muutokset. Seuraava YSOn jäädytetty kehittäjäversio tullaan julkaisemaan kesäkuussa 2024.

YSOn jäädytetyt kehittäjäversiot ovat optimoitu TopBraid Composer editointityökalulla tapahtuvaa ontologiatyötä ajatellen, ja ne poikkeavat tietomalliltaan joiltain osin YSOn julkaisuversiosta. Jäädytetyt YSOt liitetään osaksi YSO-pohjaisen erikoisontologian käsitteistöä MUTU-prosessin avulla.


***

Ikhwān al-safā’ oli nimitys salaseuralle joka julkaisi 900–1000 -lukujen välillä islamilaisen tietosanakirjan "Rasā’il al-Ikhwān al-safā’", joka koostui viidestäkymmenestäkolmesta teoksesta. Se käsittelee matematiikkaa, luonnontieteitä, psykologiaa ja teologiaa. Ikhwān al-safā’ oli anonyymi esoteerinen ryhmä Basrassa, joka sai filosofisia vaikutteita uusplatonisesta ja peripateettisesta koulukunnasta, joita se yhdisteli ismā'īlismin syvään esoteriaan.

Tämä tuotti ainutlaatuisen näkemyksen matematiikasta, epistemologiasta ja metafyysisestä maailmankaikkeudesta, jossa mm. yhdisteltiin Pythagoraan teoriaa käsitykseen hierarkisesta maailmankaikkeudesta, sekä tukeuduttiin hellenistisen metafysiikan aktualisuuden ja potentialisuuden käsitteisiin selittääkseen kuinka ihmissielu hankkii tietämystä.

(Suomeksi)

Davvisámegillii lea dál jorgaluvvon badjel bealli ontologiija doahpagiin. YSO jorgalanbargu fállá olu vejolašvuođaid ovdamearkka dihte eiseválddiide ja almmolaš doibmiide geavahit ovttalaš terminologiija iežaset bálvalusain suoma-, ruoŧa- ja eaŋgalasgillii ja dál maiddái davvisámegillii. Ulbmilin leage, ahte njealjegielat ontologiija viiddida davvisámegielat doarjaga musea-, arkiiva ja girjerádjosuorgái ja maiddái eará sektoriidda, main YSO lea jo aktiivvalaččat geavahusas materiálaid govvidanbarggus 

 YSO sisdoallá badjel 32 000 doahpaga. Ollisvuođas lea dál jorgaluvvon davvisámegillii badjel bealli dahjege sullii 18 000 doahpaga. Doahpagat gávdnojit Álbmotgirjeráju Finto.fi- bálvalusas. Finto.fi lea guovdilaston bálvalus iešguđet surggiid ovttasdoaibmi sátnerájuide, ontologiijaide ja klassifikašuvnnaide. 

Ontologiija lea jorgaluvvon ovttasbarggus earret eará Sámi Giellagálduin. Bargu vuođđuduvvá nannosit jo ovdal dahkkon sámegielaid sátnerádjobargui ja gáldun leage geavahuvvon Sámi Giellagáldu TermWiki ja Pekka Sammallahti davvisámesuoma sátnegirji. Bargu lea dahkkon oassin Alfred Kordelina vuođđudusa ruhtadan Sámegielaid doarjja digitála bálvalusain -fidnu, mii joatkašuvvá jagi 2024 lohppii. 

Jus du iežat organisašuvnnas ovddiduvvojit sámegielat bálvalusat, mii ávžžuhit váldit oktavuođa. Kánske lea vejolaš hukset barggu seamma vuođu ala! Mis lea álo beroštupmi ovttasbargui.

(Davvisámegillii)

Pohjoissaameksi on nyt käännetty yli puolet Yleinen suomalainen ontologia YSOn käsitteistä. YSOssa tehty käännöstyö tuo paljon mahdollisuuksia esimerkiksi viranomaisille ja julkisille toimijoille käyttää yhtenäistä terminologiaa palveluissaan paitsi suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, nyt myös pohjoissaameksi. Toiveena onkin, että nelikielisen ontologian myötä myös pohjoissaamen tuen tarjoaminen laajenisi arkisto- ja museoalalla sekä muille sektoreille, joissa YSO on jo aktiivisesti käytössä kuvailun tukena. 

YSO sisältää yhteensä yli 32 000 käsitettä. Näistä on nyt käännetty pohjoissaameksi yli puolet eli noin 18 000 käsitettä. Käsitteet sijaitsevat Kansalliskirjaston ylläpitämässä Finto.fi-palvelussa. Finto.fi on Kansalliskirjaston keskitetty palvelu eri alojen yhteentoimiville sanastoille, ontologioille ja luokituksille. 

Ontologian käännöstyötä on tehty tiiviissä yhteistyössä muun muassa Sámi Giellagáldun (suom. Saamen Kielikaltion) kanssa. Työ pohjautuu vahvasti aiempaan saamen kielten sanastotyöhön ja lähteinä onkin hyödynnetty laajalti Sámi Giellagáldun TermWikiä ja Pekka Sammallahden pohjoissaamesuomi-sanakirjaa. Työtä on tehty osana Alfred Kordelinin säätiön rahoittamaa kaksivuotista Saamelaiskielten tuki digitaalisissa palveluissa -hanketta, joka jatkuu vuoden 2024 loppuun asti. 

Jos omassa organisaatiossasi on käynnissä pohjoissaameksi toimiviin palveluihin liittyvää kehitystyötä, suosittelemme ottamaan meihin yhteyttä. Ehkä on mahdollista rakentaa nyt tekemämme työn päälle! Olemme aina kiinnostuneita yhteistyöstä. 

Helsingin kaupunginkirjaston luokitusjärjestelmän (HKLJ) kaunoluokkiin on nyt lisätty vastaavuudet YKL:n kaunoluokkiin. Lisäyksen myötä HKLJ:n avulla tehtävä työskentely sujuvoituu, eri luokitusten väliset suhteet on ilmaistu aiempaa selkeämmin ja luokituksiin liittyvän kokonaisuuden hahmottaminen helpottuu.

Esimerkiksi 1.1 Suomenkieliset kansanrunot (Kaunoluokka) sisältää seuraavat vastaavuudet YKL:ään:



KOKO päivitetty

Yleisontologia YSO:n ja erikoisontologiat yhdistävästä ontologiapilvi KOKO:sta on julkaistu uusi versio.

http://finto.fi/koko/

Päivityksessä on mukana päivitetyt versiot YSO:sta, MAO/TAO:sta ja KAUNO:sta. Tässä versiossa on karsittu KOKO:n rakenteesen aivain kehityksen alkuajoilta jääneitä uudelleenohjauksia, jotka joissain tapauksissa oli romauttanut deprekoitujen käsitteiden seuraajia yhteen. Niissä tapauksissa missä näin erotellut olemassaolevat käsitteet on saaneet uusia URI-tunnuksia, voimassaoleviksi tunnuksiksi on valittu pidempään olemassaollut, esim. koko:p17051 kosmetologit ja koko:p6466 kampaajat, jotta tästä syntyisi mahdollisimman vähän hämmennystä.

Lista KOKO:n muutoksista on täällä.

Vuoden 2024 automaattisen kuvailun toimintasuunnitelma koostuu viidestä päätyöpaketista, jotka on jaettu alakohtiin. Päämäärät kattavat automaattisen kuvailun ylläpidon ja kehityksen, viestinnän, sidosryhmätyön, tutkimusyhteistyön ja ideointityön. Suunnitelma ottaa huomioon suurten kielimallien kehityksen sekä automaattisen kuvailun työkaluohjelmiston Annifin viimeisimmät kehitysaskeleet (version 1.0 julkaisu vuonna 2023), joiden myötä sen kehitystyö on siirtynyt uudenlaiseen vaiheeseen.

Keskeiset tavoitteet ja prioriteetit vuodelle 2024 liittyvät automaattisen kuvailun laadun ylläpitoon ja kehitykseen, automaattisen sisällönkuvailun laajentamiseen, käyttöönottojen edistämiseen sekä ohjelmisto- ja järjestelmäkehitykseen.

Työpaketit sisältävät muun muassa Annifin ja siihen pohjautuvan automaattisen kuvailun palvelun Finto AI:n ylläpidon, sanastotuen laajentamisen (esim. eri ontologioita yhdistävän KOKO:n käyttöönoton), automaattisen bibliografisen kuvailun kehittämisen, kaunokirjallisuuden sisällönkuvailun parantamisen ja Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmän YKL:n käytön jatkokehityksen. Lisäksi suunnitelmaan sisältyy ohjelmistojen ja järjestelmien kehitystä sekä ylläpitoa, kuten Annifin ja Finto AI:n teknistä kehitystyötä ja laskentainfrastruktuurin päivityksiä. Kielimallien hyödyntäminen automaattisessa kuvailussa on myös osa suunnitelmaa.

Tapahtumat, koulutukset, viestintä ja verkostotyö -työpaketissa keskitytään yleisen viestinnän sekä yhteistyön edistämisen lisäksi mm. koulutusten ja esitysten järjestämiseeen. 

Omaan työpakettiinsa (Testit ja kokeilut) on kerätty erilaisia ideoita, kokeiluja ja testejä, joita voidaan toteuttaa resurssien salliessa. Tutkimusyhteistyö-työpakettiin puolestaan on koottu erilaisia mielenkiintoisia projekteja ja hankkeita.

Suunnitelman kokonaisuudessaan voi lukea os. https://www.kiwi.fi/x/WoApFw

KAUNO-ontologian http://www.yso.fi/onto/kauno/p -alkuisissa tunnisteissa huomattiin virheitä jotka on julkaistu 20/10/2023 päivityksessä. Joitakin virheellisiä URI-tunnisteita on päätynyt myös kirjastotietokantojen tietueisiin. Virheet on korjattu Melindassa, mutta suosittelemme tarkistamaan myös paikallistietokantojen tietueet. Kyse on melko vähän käytetyistä käsitteistä ja kolmen kuukauden aikavälistä, joten virheiden määrä on pieni - todennäköisesti vain muutamia tietueita.

Tämä vaikutti seuraaviin käsitteisiin, jotka on korjattu finto.fi/kauno:ssa julkaistuun KAUNO:oon:

kauno:p6674 -> kauno:p6672 lähihistoria
kauno:p6672 -> kauno:p6660 syntymämerkit
kauno:p6660 -> kauno:p6669 Venäjän hyökkäys Ukrainaan 2022
kauno:p6669 -> kauno:p6658 aseksuaalit
kauno:p6658 -> kauno:p6666 makaaberius
kauno:p6666 -> kauno:p6671 sukusolujen luovutus
kauno:p6671 -> kauno:p6677 seksityöläiset

kauno:p6676 -> kauno:p6670 ghanalaiset
kauno:p6670 -> kauno:p6665 yhteishuoltajuus
kauno:p6665 -> kauno:p6678 yliopistokaupungit

kauno:p6673 -> kauno:p6668 keikkatyö
kauno:p6668 -> kauno:p6662 aseksuaalisuus
kauno:p6662 -> kauno:p6659 työmatkat (työpaikalle)
kauno:p6659 -> kauno:p6679 neuropsykiatriset häiriöt

kauno:p6661 -> kauno:p6664 Ukrainan kriisi 2014-
kauno:p6664 -> kauno:p6661 pyhät hullut

kauno:p6663 -> kauno:p6667 kuutit
kauno:p6667 -> kauno:p6663 vompatit


YKL päivitetty

Päivitys täydentää Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmää muun muassa uusilla luokilla Elämäkertasarjakuvat (85.3+) ja Siviilikriisinhallinta (32.5+). Lisäksi luokitusten käyttö tarkentuu ja selkeytyy joillekin luokille lisättyjen käyttöhuomautusten myötä. 

Päivittettyä YKL:ää voit tarkastella täällä.

Tietolinjan numero 2/2023 on ilmestynyt ja luettavissa os. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20231218155437!

Numerosta voi monen muun mielenkiintoisen artikkelin lisäksi lukea automaattisen asiasanoittajan Annifin käytöstä kaunokirjallisuuden kuvailussa. Annifia on yleensä käytetty asiateksteille, kaunokirjallisuuden automaattinen kuvailu on ollut haasteellisempaa. Artikkelissa avataan Kirjastoverkkopäivillä 2023 järjestettyä työpajaa, jossa keskityttiin kaunokirjallisuuden automaattisen kuvailun mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Alkuun keskusteltiin ja kuultiin kaunokirjallisuuden automaattisesta kuvailusta ylipäänsä. Työpajassa käytettiin tiedonhakutehtävää, jossa osallistujien piti löytää kirjoja joko ihmisen tai Annifin asiasanoituksen perusteella. Osallistujien kanssa myös keskusteltiin kaunokirjallisuuden automaattisesta kuvailusta, ja ihmisen ja koneen tekemän asiasanoituksen eroista.

Uusimmasta numerosta voi lukea myös ajankohtaiskatsauksen YSO:n kulttuurisensitiivisyyslinjauksesta. Aiheesta on käyty laajaa keskustelua niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti, ja se on herättänyt pohtimaan kulttuurin sisäänrakennettuja valta-asetelmia ja syrjivää kieltä. Finto on luonut linjauksen, jossa YSOn tiettyjä ongelmallisia termejä varustetaan infoikoneilla ja huomautuksilla, joissa termin ongelmallisuus tuodaan ilmi. Linjausta on periaatteessa mahdollista soveltaa muihinkin sanastoihin. Päätös säilyttää YSOssa vanhentuneita termejä liittyy käyttäjiin, jotka eivät välttämättä tunne modernimpia termejä, ja aineistoihin, joissa ongelmallinen termi saattaa esiintyä. Finto korostaa, että se ei ole ongelmallisten termien auktoriteetti, vaan asiantuntijuus tulee kentältä ja niistä ryhmistä, joita termit kuvaavat. YSOn ylläpitotiimi seuraa tilannetta aktiivisesti ja ottaa mielellään vastaan palautetta.

Tietolinja sisältää myös asiaa mm. metadataprosessista, kuvailun laatusuosituksesta sekä tulevasta e-kirjastosta, kannattaa tutustua!

YSOon 77 uutta käsitettä

Vuoden neljäs ja samalla viimeinen YSO-kokous järjestettiin 23.11.2023 Kansalliskirjaston Auditoriossa. Osallistujia oli 13. Käsite-ehdotuksia oli tällä kertaa 209, joka on suuruusluokassaan YSO-kokouksille hyvin tyypillinen määrä. Kokouksen aikana hyväksyttiin 77 uutta käsitettä. Osa ehdotuksista jäi termiehdotukseksi tai ei johtanut muutoksiin. Käsittelemmekin hieman tarkemmin alla, mitä muuta ehdotuksista voi seurata kuin uusia käsitteitä.

Pomitaan kuitenkin alkuun esimerkeiksi uusista YSO-käsitteistä sysijokisimpukkasaamenkäsityö, avainlajit, jätinkirkot, sosiaaliturvaoppaat ja rahajäljitelmät (historia). YSOn kirstuun kolahti muutoinkin monenlaisia mynttejä, sillä uusina käsitteinä hyväksyttiin keskiaikaiset rahat, viikinkiaikaiset rahat, uuden ajan rahat sekä roomalaisaikaiset rahat. Nämä ovat hyvänä jatkona syyskuun kokouksessa hyväksytylle käsitteelle pronssirahat.

On yleistä, että termiehdotuksen pohjalta hyväksytään uusia ohjaustermejä, muttei kokonaan uutta termiä. Tämäkin kehittää YSOn toiminnallisuutta paljon, ja osoittaa, ettei uuteen termiin johtamatonkaan ehdotus mene välttämättä hukkaan. Samoin ehdotukset voivat johtaa hierarkian tarkistamiseen tai olemassa olevien käsitteiden uudenlaiseen jakoon. Toki joskus ehdotuksia ei vain erilaisista syistä oteta mukaan. Esimerkiksi tässä kokouksessa tekoälyrunous jäi termiehdotukseksi, sillä tämän ilmiön vakiintumista haluttiin jäädä seuraamaan. Toisaalta ajannäyttäjät ohjaustermiksi käsitteelle kellot jätettiin termiehdotukseksi siihen vedoten, että sana on hyvin historiallinen eikä nykyään käytössä. On selvää, että voimme kuvitella vanhempia aineistoja joissa termi esiintyy, mutta tällä hetkellä tarvetta ohjaustermille ei mielestämme ollut. YSOa koskeviin päätöksiinhän voi myös aina palata tarpeiden tai termien muuttuessa.

Kolme termiä poistettiin. Nämä olivat ritarikunnat, suoriutuminen sekä kohoaminen. Ensimmäistä näistä oli käsitelty jo hyvin kauan, ja pitkän pohdinnan jälkeen poisto näyttäytyi vaihtoehtona, sillä hengelliset ritarikunnat ja ansioritarikunnat kattoivat pitkälti samat merkitykset. Käsitteet suoriutuminen ja kohoaminen puolestaan olivat haasteellisia YSOn monikielisyyden kannalta. Samanlaisista syistä takat ja kamiinat yhdistettiin yhdeksi uudeksi käsitteeksi: niiden ero ei ole kieltenvälisesti yhdenmukaisesti ilmaistavissa. Toisaalta toimitusryhmän tekemä tutkimus erilaisista markkinoilla olevista takoista ja kamiinoista vahvisti näkemystä, ettei näiden välinen rajanveto ole yksiselitteistä tälläkään tasolla. Kevyet takat ovat lähellä kamiinaa, ja jykevämmät kamiinat alkavat muistuttaa takkoja. Tämäkin puolti termien yhdistämistä, vaikkei muutos ollutkaan itsestään selvä tai helppo. Toinen yhdistäminen koski kvanttiteoriaa ja kvanttimekaniikkaa, jotka yhdistettiin käsitteeseen kvanttimekaniikka. Tätä muutosta tuki asiantuntijoilta saamamme runsas palaute.

Osassa ehdotuksia jäätiin odottamaan muiden ryhmien kommentteja, tai tarkempi jatkotutkimus seuraavaan kokoukseen mennessä katsottiin välttämättömäksi.

Seuraava YSO-kokous on helmikuun lopussa.

Automaattisen kuvailun palvelun Finto AI:n verkkokäyttöliittymän visuaalinen ilme on uudistunut! Päivitetyn visuaalisen ilmeen lisäksi tarjoamme sisällönkuvailun tueksi Finto AI -palvelun kautta uutuuksina Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmän YKL:n ja fiktiivisen aineiston kuvailussa käytettävän KAUNO-ontologian! Uudistuksen myötä päivittyy myös Finto AI:n lomakekäytön opas, jossa kerrotaan myös lisää palvelusta itsestään sekä automaattisesta kuvailusta ylipäänsä. Opas on myös käännetty ruotsiksi ja englanniksi.

Mikä Finto AI:ssa on uudistunut?

  1. Moderni visuaalinen ilme: Verkkosivustomme on saanut modernin ja houkuttelevan ilmeen, joka on linjassa Kansalliskirjaston ilmeen kanssa. Suunnitteluun osallistui myös Hahmo Oy.
  2. Käyttäjäystävällisyys ja selkeys: Olemme pyrkineet tekemään Finto AI:sta entistä helpommin käytettävän, selkeämmän ja saavutettavamman. Olemme myös huomioineet käyttäjiltä saamaamme palautetta Finto AI:n käyttöön liittyen, kuten esim. lomakkeen kuvaustekstien selkeyttämisen ja luokkakoodien näyttämisen YKL-luokan yhteydessä.
  3. Uudet sanastot: Finto AI tarjoaa nyt mahdollisuuden käyttää kuvailussa Yleisen suomalaisen ontologian (YSO) lisäksi myös Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmää (YKL) sekä kaunokirjallisuudelle tarkoitettua KAUNO-ontologiaa. Pyrimme tulevaisuudessa laajentamaan sanastovalikoimaa entisestään; seuraavaksi tavoitteenamme on lisätä palveluun mahdollisuus käyttää KOKO-ontologiaa.

Kutsumme kaikki tutustumaan uudistettuun verkkosivustoomme osoitteessa https://ai.finto.fi!  Odotamme innolla palautettanne ja toivomme, että uudistukset tekevät käyttökokemuksestanne entistä paremman.