Blog

Finna on kuluvalla viikolla mukana kirjastopäivillä, joka on Suomen suurin kirjastoalan tapahtuma. Kirjastopäivät pidetään tänä vuonna Jyväskylän Paviljongissa 7.-9.6.2017. 

Kehittämispäällikkö Erkki Tolonen pitää Finnasta tietoiskun torstaina 8.6. klo 12-12.30 (Anton-sali). Tapahtuman posterinäyttelyssä Paviljongin aulassa esitellään Finnaa verkkokirjastona. Posterista on esitys myös hankekimarassa, joka on perjantaina 9.6. klo 10.30-12 Anton-salissa.

Kirjastopäivien järjestämisestä vastaa Suomen kirjastoseura. Ohjelma ja lisätietoa tapatuman sivuilla:  https://kirjastopaivat2017.com/

Yhteisöllinen Aikamatkaajat-kampanja kutsuu suomalaiset valokuvaamaan yhteistä ympäristöämme. Kansalliskirjaston ylläpitämä Finna.fi-palvelu on mukana kampanjassa.

Tänään alkava Aikamatkaajat-kampanja haastaa kaikki tutkimaan omaa lähiympäristöään ja osallistumaan yhteisöllisen valokuvanäyttelyn rakentamiseen kuvaamalla “ennen ja nyt” -kuvapareja Suomen kartalle. Mikä kaikki ympäristössämme on muuttunut? Millaiset valinnat ovat muuttaneet Suomea?

“Haluamme tarjota ihmisille mahdollisuuden osallistua satavuotisen Suomen muutoksen tutkimiseen valokuvaamalla. On ollut jännittävää tutkia esimerkiksi kuvia vanhoista elokuvateattereista tai huomata, että Turussakin on aikoinaan ollut raitiovaunuja”, kertoo Tommi Tossavainen Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista.

Kirjastoissa, museoissa, arkistoissa ja muissa kulttuurilaitoksissa on digitoitu vuosien ajan suomalaista kulttuurihistoriaa. Kansalliskirjaston ylläpitämä Finna.fi-palvelu kokoaa museoiden, kirjastojen ja arkistojen avoimet aarteet yhteen paikkaan. Nyt jokaisella on mahdollisuus kurkistaa lapsuutensa maisemiin ja päästä aikamatkalle historiallisiin tapahtumiin. Uudella Finna Street -hakuominaisuudella voi löytää kuvia myös oman sijaintitiedon perusteella.

“Aikamatkaajat-kampanja houkuttelee käyttämään yhteistä kuvallista kulttuuriperintöämme uudella tavalla. Finnan ja Finna Streetin avulla löytyvät valokuvat tuovat varmasti mielenkiintoisia näkökulmia suomalaisten paikkojen historiaan ja uskon, että historialliset kuvat saavat lisää käyttäjiä kampanjan aikana. Toivomme että esimerkiksi koulut, historian harrastajat sekä kotiseutu- ja kaupunginosa-aktiivit lähtevät mukaan aikamatkalle”, kertoo Finnan kehittämispäällikkö Erkki Tolonen.

Kampanjan toteuttavat yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Finna sekä Suomen valokuvataiteen museo. Kampanja jatkuu itsenäisyyden juhlavuoden loppuun asti, jonka aikana kampanjaan lähetetyt kuvaparit kootaan kuntakohtaisiksi valokuvaesityksiksi, joita voidaan esittää tämän vuoden ajan julkisissa tiloissa.

”Valokuva on havainnollistava väline, joka innostaa tutkimaan tuttujen paikkojen muutosta. Nuoremmille vanha kuva antaa uutta tietoa historiasta, kun taas varttuneemmissa vanha kuva voi herättää kaikkein elävimmät muistot. Suomen satavuotispäiväksi Aikamatkaajien kuvista kootaan myös näyttely Suomen valokuvataiteen museon Prosessi-tilaan”, Lauri Alaviitala Suomen valokuvataiteen museosta kertoo.

Aikamatkaajat-kampanja verkossa

aikamatkaajat.fi
facebook.com/aikamatkaajat
instagram.com/aikamatkaajat
#aikamatkaajat

Lisätietoa ja yhteydenotot

Tommi Tossavainen, suunnittelija
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
tommi.tossavainen@kavi.fi
045 310 1412
kavi.fi

Suvi Kukkonen, tiedottaja
Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalvelut, Finna
suvi.kukkonen@helsinki.fi
050 311 6191
finna.fi

Lauri Alaviitala, viestintäasiantuntija
Suomen valokuvataiteen museo
lauri.alaviitala@fmp.fi
050 526 8336
www.valokuvataiteenmuseo.fi

Finnan seuraavat sektoritapaamiset järjestetään toukokuussa 17.5.–19.5.2017.

 

Sektorikohtaiset ajat ovat:

Museot ke 17.5.2017 klo 10-12, ohjelma: https://www.kiwi.fi/x/xASsB  

Korkeakoulukirjastot to 18.5.2017 klo 10-12, ohjelma: https://www.kiwi.fi/x/xgSsB  

Arkistot pe 19.5.2017 klo 10-12, ohjelma: https://www.kiwi.fi/x/ywSsB  

 

Paikka: Kansalliskirjaston tilat Leipätehtaalla (Kaikukatu 4, 5. krs, kokoushuone Kaneli). Etäyhteysohjeet lähetetään ilmoittautumisten päätyttyä.

 

Kaikkien tapaamisiin osallistuvien tulee ilmoittautua e-lomakkeella, jotta tiedämme paljonko osallistujia on tulossa niin paikan päälle kuin etäyhteydelläkin: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/79662/lomake.html
Viimeinen ilmoittautumispäivä on aina kaksi päivää ennen kyseistä tapaamista.

 

Tuttuun tapaan toivoisimme teiltä etukäteen kommentteja ja/tai lisäysehdotuksia tapaamisten sisältöihin.

Kunkin tapaamisen verkkosivuilla (linkit yllä) on alustava ehdotus tapaamisen sisällöstä, johon voitte esittää oman kommenttinne ja/tai lisäysehdotuksenne kirjoittamalla sivun alareunassa näkyvään kommenttikenttään. Kommentointi on avoin kaikille, eikä vaadi kirjautumista.

 

Huom! Yleisten kirjastojen sektoritapaamisen korvaa perjantaina 5.5.2017 järjestettävä Finna-asiantuntijapäivä Turussa. Lisätietoja: https://www.kiwi.fi/x/cIGQB  Tilaisuuteen ilmoittautuminen on päättynyt.

Helmet-kirjastojen aineisto julkaistiin arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteisessä Finna.fi-palvelussa

Yleisten kirjastojen liittyminen Finna-hakupalveluun on edennyt ripeästi. Finnan kautta löytyvät tällä hetkellä yhteensä yli sadan yleisen kirjaston aineistot, mikä kattaa yli kolmanneksen kaikista Suomen yleisistä kirjastoista. Lisää yleisiä kirjastoja on liittymässä Finnaan kuluvan vuoden aikana.

Nyt mukaan ovat liittyneet myös Helmet-kirjastot eli Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot, jotka toivat Finnaan mm. yli 9000 e-kirjaa. Helmetin aineistot ovat nyt löydettävissä Finna.fi:stä ja Helmet-asiakkaat voivat myös varata niitä Finnan kautta.

Finnan vastaanotto yleisissä kirjastoissa on ollut positiivinen. Vuoden 2016 käyttäjäkyselyyn vastanneista yleisten kirjastojen asiakkaista valtaosa, eli 92 % piti Finnaa hyödyllisenä ja 81 % helppokäyttöisenä.

Finna.fi on arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteinen verkkopalvelu, joka tarjoaa yhdellä kertaa pääsyn yli 13 miljoonaan valokuvaan, esineeseen, kirjaan, taideteokseen ja muuhun aineistoon.

Finnassa pääset myös selaamaan, katsomaan ja kuuntelemaan verkossa saatavilla olevia aineistoja kuten artikkeleita, kuvia ja äänitallenteita. Finnasta löydät yhdellä haulla kaikille avoimet aineistot, jotka mukana olevat yli 200 organisaatiota tarjoavat. Organisaatiot voivat tehdä myös omia Finna-näkymiä. Finna-palveluun pohjautuvia verkkokirjastoja onkin käytössä kaikissa yliopisto- ja ammattikorkeakoulukirjastoissa. Uusimman oman Finna-verkkokirjaston on julkaissut Sotkamon kirjasto: https://sotkamo.finna.fi/.

Finnaa kehittää ja sitä ylläpitää Kansalliskirjasto. Palvelu on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta.

Lue lisää: goo.gl/JIw5sA

Kansalliskirjasto järjestää kevään aikana kolme Finna-koulutusta:

-        Finnan peruskoulutuksen 19.4.,

-        Finnan hallintaliittymän koulutuksen 25.4. ja

-        Finnan syventävän hallintaliittymän koulutuksen 9.5.

Kaikki koulutukset järjestetään Kansalliskirjaston tiloissa Leipätehtaalla (Kaikukatu 4, Helsinki), kokoushuone Kaneli, 5. krs.
Hallintaliittymäkoulutuksiin on suositeltavaa osallistua paikan päällä (oma kone mukaan). Kaikkiin koulutuksiin on kuitenkin myös etäosallistumismahdollisuus.

Koulutuskohtaiset lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet alla.


Finnan peruskoulutus
ke 19.4.2017 klo 9.30-15.30


Peruskoulutus on tarkoitettu kaikille, joille Finna melko uusi asia: uusille Finnaan mukaan tulijoille ja liittymistä vasta harkitseville, erityisesti uuden Finna-organisaation mukaantulon vastuuhenkilöille, myös Finnaan jo liittyneen organisaation uudelle henkilökunnalle.

Ilmoittautumiset to 13.4. mennessä:
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/78982/lomake.html


Tarkempi ohjelma Finnan asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/x/Z4icB 


Hallintaliittymän koulutus
ti 25.4.2017 klo 9.30 – n. klo 15


Hallintaliittymän koulutus on tarkoitettu kaikille oman Finna-näkymän tekemistä suunnitteleville ja erityisesti niille, joiden vastuulla näkymän tekeminen käytännössä on. Koulutus soveltuu myös Finnaan jo liittyneen organisaation uudelle henkilökunnalle tai henkilökunnalle, joiden vastuulle hallintaliittymään liittyvät asiat ovat siirtymässä.

Ilmoittautumiset pe 21.4. mennessä:
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/78983/lomake.html


Tarkempi ohjelma Finnan asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/x/VoicB 


Hallintaliittymän syventävä koulutus
ti 9.5.2017 klo 9.30–n. klo 15


Koulutus on tarkoitettu kaikille omaa Finna-näkymäänsä kooditasolla räätälöiville. Osallistuminen edellyttää html/css-koodauksen perustaitoja.
Huom!
Suosittelemme paikan päälle osallistumista. Hallintaliittymän syventävän koulutuksen harjoitusosuuksissa etäosallistujille ei ole mahdollista tarjota tukea.

Ilmoittautumiset pe 5.5. mennessä:
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/78985/lomake.html


Tarkempi ohjelma Finnan asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/x/WIicB  

Huom!
Mikäli tarvitset tietokonetta lainaksi koulutukseen, ota yhteyttä: mia.mansare [AT] helsinki.fi


Tervetuloa!

Yleisten kirjastojen mukaantulo Finnaan on edennyt vauhdilla ja lisää kirjastoja liittyy kuluvana vuonna. Mihin suuntaan yleiset kirjastot haluavat kehittää Finnaa ja miten Finna saataisiin palvelemaan sektoria entistä paremmin?

Näihin kysymyksiin paneudutaan yleisten kirjastojen Finna-asiantuntijapäivässä Turussa. Tilaisuuden muita aiheita ovat Finnan ajankohtaisasiat sekä Suomi.fi:n ja Kansallinen palveluväylän vaikutukset  kirjastojen verkkopalveluihin, kuten verkkomaksamiseen.

Asiantuntijapäivä pidetään perjantaina 5.5. klo 9.30-16 Turun kaupunginkirjaston Studiossa (Linnankatu 2). Osallistua voi paikan päällä tai etäyhteydellä.

Finna-asiantuntijapäivä korvaa yleisten kirjastojen toukokuun sektoritapaamisen. Järjestämisestä vastaavat yhteistyössä Turun kaupunginkirjasto ja Kansalliskirjasto.

Ilmoittautumiset pyydetään 27.4. mennessä osoitteessa: https://www.lyyti.fi/reg/Yleisten_kirjastojen_Finnaasiantuntijapaiva_552017_8429

Ohjelma kootaan tilaisuuden sivulle:
https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=76579184

Tervetuloa!

Finna.fi on mukana Suomen Sukututkimusseuran Suku 2017 -tapahtumassa lauantaina 18.3.2017 Kandidaattikeskuksessa Espoon Otaniemessä.

Kehittämispäällikkö Erkki Tolonen esittelee Finnan käyttöä klo 12-13 Kandidaattikeskuksen B-salissa. Samassa tilaisuudessa Albumit auki -kokoelmien parissa työskennellyt suunnittelija Jani Suonperä kertoo, miten Finnaa ja Albumit auki -aineistoa voi hyödyntää sukututkimuksessa. Haastattelijana toimii Maria Virtanen Kansalliskirjastosta. Finnaa esitellään myös tilaisuuden sukututkimusnäyttelyssä klo 9-16.   

Finna.fi tarjoaa sukututkijoille monipuolisia digitaalisia aineistoja: valokuvia, asiakirja-aineistoja, esineitä, lehtiartikkeleita ja kirjoja. 

Tervetuloa tapaamaan meitä ja kuulemaan, miten voit hyödyntää Finna.fi:n ainutlaatuisia aineistoja sukututkimuksessa! 

Paikka: Kandidaattikeskus, Otakaari 1, Espoo.

Suku2017-tapahtuman ohjelma ja lisätiedot 

          

Finna on Kansallisen digitaalisen kirjaston asiakasliittymä, joka kokoaa Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistot ensimmäistä kertaa yhteen. Mukana on tällä hetkellä yli 200 muistiorganisaatiota. 

Jos organisaatiosi on kiinnostunut tuomaan aineistojaan arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteiseen Finna.fi-palveluun ja/tai rakentamaan käyttöliittymän omille asiakkaille, ota yhteys palvelupostiimme finna-posti(at)helsinki.fi 28.2.2017 mennessä. Lisätietoa Finnaan liittymisen edellytyksistä löydät Finnan asiakaswikistä osiosta Palveluun liittyminen. Lisäämme kaikki Finnasta kiinnostuneet kdk-asiakasliittyma(at)helsinki.fi-sähköpostilistalle, jota kautta tiedotamme Finnaan liittyvistä asioista, kuten tapahtumista ja koulutuksista.  

Finna-koulutukset

Järjestämme keväällä kolme Finna-aiheista koulutusta: Finnan peruskoulutuksen, Finnan hallintaliittymän koulutuksen sekä Finnan syventävän hallintaliittymän koulutuksen.

 • Peruskoulutus
  •  Uusille organisaatioille hyödyllinen päivän kestävä Finnan peruskoulutus järjestetään 19.4.2017.
 • Hallintaliittymäkoulutus
  • Aineistojen tuomisessa Finnaan jo edenneille ja omaa Finna-näkymää suunnitteleville/tekeville organisaatioille suunnattu koulutus koostuu kahdesta koulutuspäivästä:
   • Hallintaliittymän peruskoulutus 25.4.2017 
   • Hallintaliittymän syventävä koulutus 9.5.2017

Koulutusten tarkoista kellonajoista ja ilmoittautumisten käynnistymisestä tiedotetaan kdk-asiakasliittyma(at)helsinki.fi -sähköpostilistalla sekä asiakaswikissä Tapahtumat ja koulutukset -osiossa.

Tervetuloa mukaan Finnaan!

Finnan seuraavat sektoritapaamiset järjestetään helmikuussa 14.2.–17.2.2017.

Sektorikohtaiset ajat ovat:
Museot
  ti 14.2.2017, ohjelma: https://www.kiwi.fi/x/RoZ7B 
Arkistot
ke 15.2.2017, ohjelma: https://www.kiwi.fi/x/_4V7B
Korkeakoulukirjastot
to 16.2.2017, ohjelma: https://www.kiwi.fi/x/-oV7B
Yleiset kirjastot
pe 17.2.2017, ohjelma: https://www.kiwi.fi/x/SIZ7B

 

Ilmoittautuminen:

Kaikkien tapaamisiin osallistuvien tulee ilmoittautua e-lomakkeella, jotta tiedämme paljonko osallistujia on tulossa niin paikan päälle kuin etäyhteydelläkin: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/76719/lomake.html Viimeinen ilmoittautumispäivä on aina kaksi päivää ennen kyseistä tapaamista.

Kaikki tapaamiset järjestetään Kansalliskirjaston tiloissa Leipätehtaalla (Kaikukatu 4, 5. krs, kokoushuone Kaneli) klo 10–12. Etäyhteysohjeet lähetetään ilmoittautumisten päätyttyä.

Viime kertaiseen tapaan toivoisimme sektoreilta etukäteen kommentteja ja/tai lisäysehdotuksia tapaamisten sisältöihin.

Kunkin tapaamisen verkkosivuilla (linkit yllä) on alustava ehdotus tapaamisen sisällöstä, johon kenellä tahansa on mahdollisuus esittää oma kommenttinsa ja/tai lisäysehdotuksensa kirjoittamalla sivun alareunassa näkyvään kommenttikenttään. Kommentointi on avoin kaikille, eikä vaadi kirjautumista.

Ohjelmaa tullaan siis vielä muokkaamaan saadut kommentit huomioon ottaen, ja se lukitaan viikkoa ennen kokousta. Tässä vielä tapaamiskohtaiset deadlinet kommenteille:
Museot: ti 7.2.
Arkistot: ke 8.2.
Korkeakoulukirjastot: to 9.2.
Yleiset kirjastot: pe 10.2.

Tervetuloa!

Finna.fi on mukana Suomen suurimmassa opetus- ja kasvatusalan tapahtumassa Educa-messuilla 27.-28. tammikuuta Messukeskuksessa Helsingissä. Tule tapaamaan meitä ja kuulemaan, miten voit hyödyntää Finna.fi:n ainutlaatuisia aineistoja opetuskäytössä.

Finna.fi tarjoaa opettajille veloituksetta ja vapaasti monipuolisia digitaalisia aineistoja: valokuvia, esineitä, arkistoaineistoja, taideteoksia, lehtiartikkeleita ja kirjoja. Osastoltamme saat tietoa myös muista kirjastojen valtakunnallisista verkkopalveluista.

Löydät meiltä osastolta Kirjastojen verkkopalvelut, 6e79.

Uutuutena Finna Street -haku

Esittelemme messuilla ensi kertaa Finna Street -haun, joka näyttää käyttäjän sijainnin perusteella Finna.fi:stä löytyviä historiallisia kuvia. Tutustu hakuun

Kuule vuoden historian opettajan vinkit

Tietoiskussamme lauantaina klo 11.30 vuoden historian ja yhteiskuntaopin opettajaksi valittu Pirjo West kertoo, miten hän on hyödyntänyt Finnan digitaalisia lähteitä opetuksessaan. West kertoo myös parhaat vinkkinsä elävöittävään opetukseen. Haastattelijana tietokirjailija Päivi Jokitalo, paikkana Open Lounge -lava.

Tule mukaan ja rekisteröidy Educaan ilmaiseksi etukäteen

Seuraa tapahtumaamme Facebookissa

#educa2017

Finnan vuoden 2016 käyttäjäkyselyn ensimmäiset tulokset on juuri julkaistu tiedotteena. Saimme tänä vuonna vastauksia enemmän kuin edellisenä vuonna, ja myös arviot Finnasta ovat hiukan parantuneet sitten edellisen kyselyn.

Voit hyödyntää tiedotteita vapaasti omassa viestinnässä:

-          Suomenkielinen tiedote: https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/uutiset/kayttajat-tyytyvaisia-finna-hakupalveluihin

-          Ruotsinkielinen tiedote: https://www.kansalliskirjasto.fi/sv/nyheter/anvandarna-nojda-med-finnas-soktjanster

-          Englanninkielinen tiedote: https://www.kansalliskirjasto.fi/en/news/users-satisfied-with-finna-search-services

Näkymäkohtaisia tuloksia annamme pyynnöstä, ja voit tiedustella niitä palvelupäällikkö Heli Kautoselta, heli.kautonen(at)helsinki.fi.

Kattavamman analyysin kyselyn tuloksista julkaisemme helmikuussa, jolloin valmistuu käyttötilastoja ja käyttäjäkyselyn tuloksia yhdistävä Finnan trendiraportti 2016.

Korkeakoulukirjastojen käyttämä Voyager-kirjastojärjestelmä päivitetään uusimpaan versioon 27.12.2016-5.1.2017. Päivitys aiheuttaa Finnassa katkon kirjastojen asiakastoimintoihin, kuten lainaukseen ja aineistojen saatavuustietoihin.

Katko alkaa tiistai-iltana 27.12. klo 22.00, jolloin kaikki tietokannat ajetaan alas. Kansalliskirjasto aloittaa varsinaisen tietokantojen päivityksen keskiviikkoaamuna 28.12. Yksittäisen tietokannan kohdalla päivityksestä aiheutuvan käyttökatkon arvioidaan kestävän 1-2 päivää, mutta kaikkein suurimpien tietokantojen osalta pitää varautua varmuuden vuoksi kolmen päivän katkoon.

Todennäköisesti lähes kaikki tietokannat saadaan päivitettyä ja uudelleen indeksoitua maanantaihin 2.1.2017 mennessä. Kirjastojen henkilökunnan tulee tarkistaa kannat ennen niiden käyttöönottoa. Vuoden 2017 ensimmäinen viikko kannattaa varata päivityksen jälkiselvittelyihin, vaikka kannat jo käytössä olisivatkin.

Katkon vaikutukset kirjastojen asiakkaille

Katkon aikana asiakkaat voivat hakea aineistoja, sillä aineistotiedot ja niiden sijainnit näkyvät Finnassa. Myös kaikki e-aineistot ovat käytössä.

Asiakkaat eivät pysty katkon aikana uusimaan lainojaan, varaamaan aineistoja eivätkä he näe niiden saatavuustietoja. Siten esimerkiksi kirjastoon paikan päälle tuleva asiakas ei voi nähdä Finnasta, onko hänen etsimänsä kirja hyllyssä saatavilla.

Asiakkaat eivät myöskään pysty kirjautumaan kirjastokortillaan Finnaan. HAKA-tunnistautuminen on käytössä, mutta tunnistautumisen jälkeen Finna ilmoittaa, että kirjastojärjestelmään ei saada yhteyttä.

Kirjastojen kannattaa etukäteen tiedottaa katkon vaikutuksista, jotta asiakkaat voivat ajoissa lainata tai varata vuodenvaihteessa tarvitsemansa aineistot. 

Katkoilmoituksen lisääminen kirjaston Finna-näkymään

Kirjastojen tulisi itse laittaa omaan Finna-käyttöliittymäänsä ilmoitus kirjastojärjestelmän palvelukatkosta. Ilmoitus tulee näkyviin kirjastonne Finna-käyttöliittymän ylälaitaan. Yksityiskohtaiset ohjeet ilmoituksen lisäämiseen löydät täältä.

Ilmoitus voisi olla esimerkiksi tämän suuntainen: "Kirjastojärjestelmää päivitetään 27.12.2016 alkaen ja päivitys on valmis viimeistään 5.1.2017. Tänä aikana voit hakea aineistoja xx-kirjasto.finna.fi:stä, mutta saatavuustiedot, omien lainojen tarkastelu ja muut asiakastoiminnallisuudet ovat poissa käytöstä. Pahoittelemme käyttökatkon aiheuttamaa haittaa." 

Lisätietoja päivityksestä

Ajantasaiset tiedot päivityksestä löydät Kirjastojärjestelmäpalveluiden asiakaswikistä.

Voit kysyä päivityksen vaikutuksista Finnaan tai käyttökatkoilmoituksen lisäämisestä keskustelufoorumilla. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen finna-posti(at)helsinki.fi.

Voyager-järjestelmään liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Kirjastojärjestelmäpalveluiden palveluosoitteeseen systeemi-toimisto(at)helsinki.fi.

Voyager-päivityksen vaikutuksista Melinda-metatietovarantoon löydät tietoa Melindan asiakaswikistä.


Finnan konsortioryhmä hyväksyi 30.11. kokouksessaan seuraavat liitteet lisättäviksi Finnan toistaiseksi voimassaoleviin palvelusopimuksiin:

 • Päivitetty versio liitteestä 1 (liite vapaasti käytettävissä olevasta metatiedosta). Liite koskee kaikkia Finna konsortion jäseniä ja korvaa vanhan version liitteestä 1.
 • Liite 3 eli liite linkityspalvelusta. Liite koskee korkeakoulukirjastoja.
 • Liite 4 eli tietosuojaliite. Liite koskee niitä Finna konsortion jäseniä, joiden asiakastoiminnallisuuksia on integroitu Finnaan. Toistaiseksi tällaisia jäseniä on vain kirjastosektoreilla.

Liitteet otetaan käyttöön 1.1.2017. Ne on jo lisätty Finna-wikin sopimussivulle https://www.kiwi.fi/display/Finna/Sopimukset Liitteiden käyttöönotto toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa ei edellytä allekirjoituksia. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen piirissä olevia konsortion jäseniä pyydetään ottamaan omaa organisaatiota koskevat liitteet käyttöön Finna-wikistä ja lisäämään liitteet organisaation sopimusrekisteriin. Jos konsortion jäsen ei hyväksy uusia liitteitä, voi sopimuksen irtisanoa nopeutetusti (sopimuskohta 15).

Organisaatioiden yhteenliittymien (kimppojen) vetovastuussa olevia organisaatioita pyydetään huolehtimaan siitä, että kaikki yhteenliittymän jäsenet saavat tiedon yhteenliittymää koskevista uusista liitteistä.

Uusia liitteitä koskevaa taustatietoa (mm. kommenttikierroksen kysymykset ja vastaukset) löytyy: https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=71666431

 

Kartoitamme Finna-hakupalvelun asiakkaiden kokemuksia ja tarpeita verkkokyselyllä 7.12.–27.12.2016. Kysely koskee koko Finna-perhettä eli kaikkien näkymien asiakkaita. Toivomme, että levitätte kyselystä tietoa mahdollisimman laajasti verkkosivuillanne, sosiaalisessa mediassa sekä asiakastiloissanne.                   

Asiakkaat pääsevät kyselyyn Finna-näkymiin avautuvasta pop-up-ilmoituksesta, jossa on linkki kyselyyn. Pop-up tulee näkyviin, kun käyttäjä avaa ensimmäisen kerran näkymän etusivun, hakutulossivun tai tietuesivun. Saman session aikana pop-up tulee näkyviin vain yhden kerran, jos käyttäjän kone sallii evästeiden tallentamisen. Asiakaspäätteellä kysely avautuu koneen asetuksista riippuen joko automaattisesti uudelleen tai sessio täytyy sulkea asiakkaiden välillä, jotta ilmoitus avautuisi seuraavalle asiakkaalle.  

Kyselyyn pääsee myös suoralla linkillä https://my.surveypal.com/Finnasurvey.

Kyselyn kielivaihtoehdot ovat suomi, ruotsi ja englanti. Vastanneiden kesken arvomme Samsung Galaxy Tab S2 9.7" 4G 32GB New Edition -tabletin.

Valmiit tiedotteet ja julisteet

Valmiit tiedotteet sekä julistepohjat kyselystä ovat saatavilla eri kieliversioina Finnan asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/x/pABVB

Kysely toteutetaan vuosittain. Julkistamme tämän vuotisen kyselyn keskeisimmät tulokset tammikuussa 2017 ja laajemman analyysin julkaisemme helmikuussa osana Finnan trendiraporttia.

Kiitämme yhteistyöstä!

Lisätietoja:

palvelupäällikkö Heli Kautonen, Kansalliskirjasto, heli.kautonen(at)helsinki.fi

Kansalliskirjasto on valmistellut kahden uuden liitteen lisäämistä Finnan palvelusopimukseen. Uusista liitteistä Liite linkityspalvelusta koskee korkeakoulukirjastoja ja Tietosuojaliite niitä Finna-konsortion jäseniä, joiden taustajärjestelmien palveluita on integroitu Finna-palveluun siten, että Kansalliskirjastolla on pääsy järjestelmien sisältämiin konsortion jäsenen asiakkaiden henkilötietoihin. Lisäksi on valmisteltu sopimuksen nykyisen liitteen 1 (Liite vapaasti käytettävissä olevasta metatiedosta) käännöspäivitystä. Liitteen 1 päivitys koskee kaikkia Finna-konsortion jäseniä.

Uusista liitteistä ja liitteen päivityksestä järjestettiin kommenttikierros 14.10-4.11.2016. Kommenttikierroksen tulokset, vastaukset kommentteihin ja kierroksen jälkeen toteutetut muutokset liitteisiin on nyt julkaistu Finna-wikissä: https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=71666431

Kansalliskirjasto esittää Finnan konsortioryhmälle 30.11.2016 uusien liitteiden ja päivitetyn liitteen ottamista käyttöön Finnan toistaiseksi olevissa palvelusopimuksissa vuoden 2017 alusta. Konsortioryhmän päätöksestä ja liitteiden käyttöönotosta tiedotetaan erikseen.