Yleistä

Museoiden esittelysivut Finna.fi:ssä on tarkoitettu Finnassa esillä oleviin aineistoihin liittyvien kuvapalvelu- ja kokoelmaosastojen toiminnan ja asiakaspalvelukäytäntöjen esittelyyn. Sivulla on mahdollista näyttää myös, kuinka suuri osa museon kokoelmista on esillä Finnassa ja linkata esimerkiksi museon verkkosivuille/kuvapalveluun ja/tai omaan Finna-näkymään. Esittelysivulle tulevat tiedot syötetään Museoliiton ylläpitämään museotietokantaan (https://museot.fi/nayttelykalenteri/login/), joka toimii myös Näyttelykalenterin ja Museot.fi -verkkopalvelun taustalla. Jos museosi ei vielä löydy museokannasta, ota yhteyttä suoraan Museoliittoon: Eeva-Liisa.Taivassalo at museoliitto.fi

Museot voivat tulevaisuudessa ottaa esittelysivun käyttöönsä myös omaan näkymäänsä (tähän annetaan ohjeistus myöhemmin).

HUOM. Esittelysivujen käyttöönotto toteutetaan yhteistyössä museoiden ja Finna -tiimin kanssa. Jos haluat museosi olevan yksi ensimmäisistä käyttöönottajista, ole yhteydessä Finnan palvelupostiin: finna-posti@helsinki.fi.

Organisaation esittelysivu Finna.fi:ssä

Kuvaan on merkitty, mistä vastaavat kohdat löytyvät museotietokannassa.

Museoiden perustiedot, kuten palvelupisteiden yhteystiedot ja yleiset aukioloajat, logo ja valokuvat, tuodaan museon perustiedoista (muutetaan valikosta Päivitä museotietoja, Uppdatera museets data). HUOM! Nämä muutokset näkyvät myös muissa samaa tietokantaa käyttävissä verkkopalveluissa.

Loput tiedot ja kentät päivitetään valikon Finna-tiedot -kautta. Valikko tulee näkyviin kun museokannan ylläpitäjä Museoliitossa on syöttänyt museon FinnaID:n museokantaan.

 

Finna-tietojen lisääminen museotietokantaan

 

Kirjaudu museotietokantaan osoitteessa https://museot.fi/nayttelykalenteri/login/index.php

Kohdan Finna-tiedot (valikossa vasemmalla) kautta pääsee päivittämään vain Finnassa näkyviä tietoja: Organisaation kuvaus, Aineistojen käyttö, Aineiston kattavuus Finnassa, Kokoelmapalveluiden yhteystiedot, Linkit jne. Tiedot tulee lisätä kaikilla Finnassa käytössä olevilla kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi sekä englanniksi.

Organisaation kuvaus, Aineistojen käyttö ja Aineiston kattavuus Finnassa

Finnan käyttäjille on hyvä kertoa museosta perusasiat kohdassa Organisaation kuvaus. Usein Finnasta aineistoja löytävät käyttäjät haluavat tietää, miten museon aineistoja saa (saako?) käyttää ja miten niihin pääsee käsiksi. Jos käyttäjä voi tilata itselleen aineistoa (esim. suurempaa kuvakokoa), kannattaa mainita, millaisella aikataululla tilauksia käsitellään ja kuinka nopeasti käyttäjä voi tilaamansa aineiston saada. Jos Kokoelmapalvelun aukioloajat poikkeavat museon palvelupisteiden yleisistä aukioloajoista, kannattaa sekin mainita kentässä Aineistojen käyttö. Kokoelmapalveluiden yhteystiedoille on omat kentät (ks. alla).

Esittelysivulla on mahdollista näyttää Finnan käyttäjille, kuinka suuri osa museon kokoelmista löytyy Finnasta. Arvioitu prosenttimäärä syötetään kohtaan Aineiston kattavuus Finnassa.

Linkit

Esittelysivulle on mahdollista lisätä linkkejä. Käyttäjiä voivat kiinnostaa ainakin seuraavat:

 • Museon omaan Finna-näkymään (tai useisiin näkymiin)
 • Museon omille verkkosivuille
  • Kokoelmapalvelut
  • Näyttelyt
  • Kuvatilauspalvelu
 • Museon aineistot Europeanassa tai muussa palvelussa
 • museot.finna.fi -näkymään

Kokoelmapalveluihin liittyvät yhteystiedot

Kokoelmapalveluihin liittyvät yhteystiedot syötetään Tiedot Finnassa -sivulla kohtaan Yhteystiedot. Huom! Esittelysivun kartalla näkyvät museon palvelupisteet ja niiden yleiset aukioloajat. Muistathan mainita kokoelmapalvelun yhteystiedoissa, missä palvelupisteessä se sijaitsee. Palveluaikoihin liittyvät poikkeukset on myös hyvä mainita.

Lisätyt yhteystiedot tulevat näkymään organisaatiosivulla alla olevalla tavalla:

 

Esittelysivun julkaiseminen Finnassa

Tiedot Finnassa -sivun ylälaidassa on valintaruutu Julkaise tiedot Finnassa. Museokantaan syötetyt tiedot julkaistaan museon esittelysivulla Finna.fi:ssä kun ruutu on valittu ja talletettu. Jos valinta otetaan pois, esittelysivu poistuu näkyvistä.

 

 

 

Aukioloajat-upokkeen käyttöönotto omassa näkymässä

 

Aukioloajat, sekä organisaatiotiedot museoille voi ottaa käyttöön omassa näkymässä seuraavalla tavalla:

-Ensin kirjaudutaan sisään hallintaliittymään ja valitaan näkymä mihin halutaan ottaa organisaatiotiedot käyttöön

-Mennään välilehdelle Muut asetukset ja selataan välilehden alaosioon asti. Sieltä löytyy kohta Organisaatiotiedot

-Rasti ruutuun Käytössä ja aukeaa kuvan mukainen näkymä:

 

 

-Pudotusvalikosta valitaan oikea museo ja klikataan Tallenna muutokset jolloin ne astuvat voimaan. Tämän jälkeen kopioidaan tuo HTML-koodi sivupohjaa varten ja siirrytään tiedostonhallintaan syöttämään se haluttuun tiedostoon.

-Tässä olen sijoittanut sen tiedostoon /themes/custom/templates/search/home/home-2_fi.phtml:

 

Mahdollinen ongelma

-Jos organisaatiotietoja ei näy näiden operaatioiden jälkeen voidaan käydä tarkistamassa tiedosto local/config/vufind/config.ini

-Tiedoston loppuun syötetään kokonaisuutena seuraava koodi:

[Http] 
adapter = \Zend\Http\Client\Adapter\CurlOngelmatilanne?

Jos kohtaat esittelysivun käyttöönotossa ongelmia tai olet ottamassa sivua käyttöön museoiden yhteenliittymän/konsortion puolesta, ota yhteyttä Finnan palvelupostiin: finna-posti@helsinki.fi 

 

 • No labels