You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 4 Next »

Henkilöiden ja yhteisöjen kuvailu auktoriteettitietueissa
17.10.2017

Toimijakuvailuohje sisältää ohjeita ja suosituksia henkilöiden ja yhteisöjen kuvailutietojen merkitsemisestä auktoriteettitietojen Marc 21 -formaatissa. Ohje perustuu RDA-kuvailuohjeisiin. Ohjeessa on yhdistetty aikaisemmat erilliset Fennican ja Violan henkilöiden ja yhteisöjen nimien auktorisointia koskevat ohjeet. Tämän yhdistämisen tarkoituksena on yhtenäistää toimijakuvailuohje kattamaan eri alojen toimijat selkeäksi kokonaisuudeksi. 

Toimijakuvailulla tarkoitetaan henkilöiden ja yhteisöjen kuvailua auktoriteettitietueissa. Henkilö tarkoittaa todellista henkilöä tai todellisen henkilön (yksin tai yhdessä yhden tai useamman muun henkilön kanssa) luomaa identiteettiä. Yhteisö viittaa organisaatioon tai ryhmään henkilöitä, jotka tunnetaan tietyllä nimellä ja jotka toimivat tai voivat toimia yhtenä kokonaisuutena.

Toimijoiden kuvailun tarkoitus on esimerkiksi auttaa käyttäjää tunnistamaan toimija ja löytämään toimijoita, jotka vastaavat käyttäjän esittämiä hakukriteerejä sekä löytämään toimijaan liittyviä muita toimijoita. Kuvailutietojen tulisi erottaa kuvailtava toimija muista toimijoista, joilla on sama tai samankaltainen nimi.

Kuvailu laaditaan yleensä suomalaisista tai Suomessa asuvista/toimivista henkilöistä ja yhteisöistä. Ulkomaalaisista toimijoista kuvailu laaditaan, jos se on tiedonhaun kannalta tarpeellista, jotta voidaan luoda katso- ja katso myös -viittaukset, esim. moniosaiset nimet tai nimet, jotka sisältävät etuliitteitä.

Tiedonlähteet
Suomalaisten toimijoiden kuvailussa yleisinä tiedonlähteinä käytetään Fennica- ja Viola-tietokantoja. Sen lisäksi tiedonlähteinä voidaan käyttää suomalaisia hakuteoksia, verkossa olevia sanakirjoja ja tietosanakirjoja, tekijöiden omia kotisivuja, sanomalehtiä tms. erikoislehtiä. Tiedot otetaan mahdollisimman ajantasaisesta lähteestä.

Ulkomaisten toimijoiden kuvailussa käytetään tiedonlähteinä muiden maiden kansallisbibliografioita ja VIAF-tietokantaa (http://viaf.org/). Jos toimijalla on suomalainen nimenmuoto, tiedonlähteenä voidaan käyttää suomalaisia hakuteoksia, suomenkielistä Wikipediaa tai muita suomenkielisiä, ajan tasalla olevia verkkoresursseja.

Translitterointi (tilanne tällä hetkellä Fennicassa, Violassa ja Asterissa)
Henkilöiden nimet translitteroidaan sekä kirja- että musiikkiaineistoissa SFS 4900 : 1998-08-17 Kyrillisten kielten translitterointi -standardin mukaan. Yhteisöjen nimien translitteroinnissa käytetään kirja-aineistoissa ISO 9 -standardia ja musiikkiaineisoissa SFS 4900 : 1998-08-17 -standardia. Yhteisöjen nimien standardien käytön yhdenmukaistamisesta on käynnistetty selvitys (9/2017).

Ohjeen värimerkinnät
Henkilöiden ja yhteisöjen kuvailuun liittyvät ohjeet on tässä ohjeessa erotettu väreillä.

HENKILÖ

Henkilöön liittyvät ohjeet on otsikoitu vihreällä henkilö-xxx ja esimerkit ovat vihreissä laatikoissa


YHTEISÖ

Yheisöön liittyvät ohjeet on puolestaan keltaisella yhteisö-otsikolla ja esimerkit ovat keltaoranssissa laatikoissa

Viittaus- ja suhde-elementteihin liittyvissä kohdissa on käytetty lilaa väriä.
Järjestelmään liittyvissä merkinnöissä puolestaan harmaata.

Toimijakuvailupalvelu
Kansalliskirjasto
[email protected]



 

  • No labels