Yleistä

Cyrillux on Kansalliskirjastossa kehitetty ohjelma kyrillisellä kirjaimistolla luetteloitujen tietueiden koneelliseen translitterointiin. Ohjelmaa voidaan käyttää sekä primaari- että poimintaluetteloinnissa. Se tukee sekä tieteellisissä kirjastoissa käytettävää kansainvälistä ISO 9 -standardia että yleisten kirjastojen käyttämää SFS 4900-standardia. Cyrillux korvaa aikaisemmin kyrilliikan luetteloinnissa käytetyt kyrilliikkakonversiot.

Cyrilluxia käytetään verkkoselaimella osoitteessa http://cyrillux.melinda.kansalliskirjasto.fi. Ohjelmaan kirjaudutaan Aleph/Melinda-tunnuksilla.

Käyttöliittymän sisäänkirjautumisessa on bugi, jonka vuoksi sisäänkirjautuminen #-merkin sisältävällä salasanalla ei onnistu.

Poimintaluettelointia Cyrilluxilla

Primaariluettelointi

Kyrillisen aineiston primaariluettelointi tapahtuu Cyrillux-ohjelmaa käyttäen seuraavalla tavalla.

  1. Tee Melindaan tietue kuvailemallesi aineistolle.
  2. Täytä nimeke, tekijätiedot sekä muut tarvittavat tiedot kyrillisiä kirjaimia käyttäen suoraan 100-, 245- ym. kenttiin. Tallenna tietue.
  3. Kirjaudu Cyrilluxiin ja hae tietue esiin tietuenumerolla. Melindaan tallentamasi alkuperäistietue näkyy näkymän vasemmalla puolella, translitteroinnin esikatselu taas oikealla.
  4. Cyrillux tekee kyrilliikkaa sisältävistä kentistä oletuksena sekä ISO 9- että SFS 4900-translitteroinnit.
    ISO 9 -latinitsa menee tietueen varsinaisiin kenttiin, alkuperäinen kyrilliikka ja SFS 4900-latinitsa linkitetään näihin 880-kentillä.
    Jos et halua tuottaa SFS-translitterointia, esimerkiksi jos aineiston kieli on jokin muu kuin venäjä, ota rasti pois "Tee myös venäjänkielisen SFS 4900 translitteroinnin mukaiset kentät"-valinnasta.
  5. Jos haluat tehdä tietueeseen vielä muutoksia, voit valita "muokkaus"-välilehden, käsitellä tietuetta ja palata taas esikatseluun.
    Muokkausnäkymä toimii pelkistetynä MARC-editorina. Kenttäerottimen saat lisättyä painamalla F7.
  6. Tarkasta lopputulos esikatselussa.
  7. Tallenna lopuksi tietue alaoikealla sijaitsevasta TALLENNA-painikkeesta.
  8. Lisää LOW-tag.
  9. Voit tyhjentää näkymän ja avata seuraavan tietueen käsiteltäväksi UUSI-nappia painamalla.

Poimintaluettelointi

Esimerkiksi BookWhere-ohjelmalla poimittujen kyrillisten tietueiden luetteloinnissa suositeltava työnkulku etenee seuraavasti.

  1. Tallenna poimitut tietueet paikallisesti päätteellesi.
  2. Avaa Cyrillux ja tuo ladatut tietueet käsittelyyn klikkaamalla "tiedosto"-nappia ja valitsemalla edellisessä vaiheessa tallentamasi tiedosto.
  3. Poimitut tietueet ladataan ohjelmaan.
    Latausvaiheessa tietueille tehdään esikäsittely (ns. BookWhere-konversio), jossa mm. poistetaan kotimaisten käytäntöjen kannalta tarpeettomia elementtejä ja luodaan tai suomennetaan 336-338-kentät.
  4. Kaikki poimitut tietueet tulee käsitellä ja tarkastaa yksitellen. Voit valita käsiteltävän tietueen näkymän oikeasta ylälaidasta. Melindaan tallennetuissa tietueissa näkyy vihreä merkintä.
  5. Käytä MUOKKAUS-näkymää tietueiden käsittelyyn. Muista lisätä tietueisiin ainakin oman tietokantasi tunnus (LOW) ja ISIL-koodi 040‡d-osakenttään.
  6. Tallenna tietue Melindaan TALLENNA-painikkeesta. Vain esikatselussa auki oleva tietue tallentuu.
  7. Ota käsittelyyn seuraava tietue tai tyhjennä näkymä painamalla UUSI-nappia.

Koututustallenne

Cyrillux-demo / Minttu Hurme, Talonmiehen tuokio 22.4.2021

Sivun sisällys

  • No labels