You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 9 Next »

Melindan hakukäytöstä ei tarvita sopimusta. Poimintaluettelointi sen sijaan on toistaiseksi maksullista ja sen käyttö edellyttää sopimusta.

Yleisillä kirjastoilla ja ammattikorkeakoulukirjastoilla on poimintaluettelointiin oikeuttava lisenssi yhteistietokantoihin. Lisäksi yhteistietokantojen tiedontuottajina toimivilla kirjastoilla on tiedontuottajasopimukseen perustuvia poimintaluettelointioikeuksia. Myös SVUC-sopimuksen piiriin kuuluvilla kirjastoilla on poimintaluettelointioikeus Melinda-yhteistietokantaan; käytännössä tämä tarkoittaa Melindan tiedontuottajakirjastoja. Muut tarvitsevat erillisen käyttöoikeussopimuksen poimintaluettelointia varten.

Käyttöoikeussopimus poimintaluettelointia varten

Vuodesta 2012 lähtien sopimus on voimassa toistaiseksi kalenterivuoden kerrallaan, ellei sitä erikseen irtisanota. Eri sopimusvaihtoehdoista ja niiden hinnoista kerrotaan käyttöoikeussopimuksessa ja sen liitteissä, jotka ovat tulostettavissa tästä.

Sopimuspaperin voi täyttää myös sähköisesti, mutta se on kuitenkin lähetettävä Kansalliskirjastoon käsin allekirjoitettuna paperiversiona. Tallentakaa siis täytetty versio itsellenne.

Linnea-sopimus ja hinnasto ovat saatavilla osoitteesta linnea-posti(at)helsinki.fi.

HUOM! Vuoden 2012 alusta Elektran käyttö on erotettu erikseen omaksi sopimuksekseen.

Tarkemmat tekniset tiedot poimintaluettelointiin

Melindasta kaikki kirjastot poimivat Z39.50-yhteydellä. Suomalaiset Voyager-kirjastot poimivat tietueita Fennicasta, Violasta ja ARTOsta Voyager-yhteydellä, muille kirjastoille tarjotaan poimintaluettelointia Z39.50-yhteyden kautta.

Perustietoja poiminnasta: MARCit, merkistöt, Z39.50, palomuurit...

  • Yhteistietokanta ARTO sekä kansalliset tietokannat FENNICA ja VIOLA ovat Voyager-tietokantoja. Niissä tietueet ovat MARC 21 -formaatissa ja UTF-8/Unicode -merkistössä.
  • Yhteistietokanta Melinda on Aleph-tietokanta. Myös siinä tietueet ovat MARC 21-formaatissa ja UTF-8/Unicode -merkistössä.
  • Useimmissa Suomen yleisten kirjastojen ja muiden yhteisöjen kotimaisissa kirjastojärjestelmissä tietueet ovat FINMARC(98)-formaatissa ja ISO6937/2-merkistössä.
  • Monissa ei-suomalaisissa kirjastojärjestelmissä tietueet ovat MARC21-formaatissa ja ALA/MARC-8 -merkistössä.

Näistä syistä tarvitaan formaatti- ja merkistömuunnos, kun tietueita poimitaan Voyagerista johonkin muuhun järjestelmään. Kirjastojen on syytä neuvotella oman järjestelmätoimittajansa kanssa kunkin kirjastojärjestelmän antamista tietuepoiminnan mahdollisuuksista.

Vaihtoehtoja poiminnan toteuttamiseen

1) Mikäli asiakkaan kirjastojärjestelmässä on Z39.50-asiakasohjelmisto, tietueita voidaan poimia Voyager- ja Aleph-tietokannoista suoraan ja oma järjestelmä hoitaa tarvittavat muunnokset TAI Voyager- ja Aleph-tietokannoista voidaan suoraan pyytää haluttua MARC-formaattia ja merkistöä. Tarkemmat tiedot Z39.50-yhteyksien määrittelystä (englanniksi).

2) Kansalliskirjaston kautta voi ostaa BookWhere-ohjelmiston poimintaluettelointia varten (hinta n. 150 e + vuosittainen tukimaksu n. 30 e) . BookWhere on WebClarity-yhtiön Z39.50-asiakasohjelma, jossa on esim. FINMARC- ja Unicode-tuki, ja jolla voi poimia tietueita sadoista muistakin maailman Z39.50-yhteensopivista tietokannoista kuin puheena olevista. Poiminnassa on aina huomioitava sopimusasiat ja tarjolla olevat formaatit/merkistöt sekä tarvittavat konversiot. BookWhere-tilaukset voi lähettää osoitteeseen linnea-posti(at)helsinki.fi.

3) Z39.50-yhteydellä tapahtuneen poiminnan jälkeen tietueiden konvertoimiseen voidaan tarvittaessa käyttää ilmaista USEMARCON-ohjelmaa. Kansalliskirjaston ylläpitämät muunnostaulukot ovat vapaasti käytettävissä: USEMARCON-konversio-ohjelma ja muunnostaulukot

Kun poimintaan oikeuttavat lisenssit tai sopimukset ovat kunnossa, poimintaluettelointiin käytettävien koneiden IP-osoitteet määritellään Kansalliskirjaston Z39.50-palvelimen palomuuriin ja poimintaluettelointi voi alkaa.

Jos poiminta tapahtuu paikalliselta työasemalta, on syytä varmistaa myös, että paikalliset palomuurit ja virustorjunta sallivat liikenteen tietokantoihin ja niiden Z39.50-portteihin.

  • Yleiset kirjastot ilmoittavat Z39.50-poimintaan käyttämiensä työasemien tai keskitetyn poimintapalvelimen IP-osoitteet (omasta järjestelmästä riippuen, paikallinen atk-tuki ja/tai järjestelmäntoimittajan tuki tietävät mitkä osoitteet tarvitaan) palveluosoitteeseen linnea-posti(at)helsinki.fi.
  • Sopimusasiakkaat ilmoittavat IP-osoitteet käyttöoikeussopimuksen liitteessä.
  • Poimintaluettelointia ja IP-osoitteita koskevissa asioissa voi ottaa yhteyttä osoitteeseen linnea-posti(at)helsinki.fi.
  • No labels