Kirjastohakemiston ja Finnan tiedot täytyy linkittää toisiinsa, jotta Kirkantaan tallennetut tiedot osataan näyttää oikean organisaation kohdalla Finnassa. Tällä sivulla kerrotaan, minne ja miten linkitystieto syötetään. Kaikki linkitykseen tarvittava tieto syötetään tällä hetkellä Kirkannnassa

Finna-tunnisteet (Finna ID Kirkannassa)

Linkitys Finnan ja Kirkannan välillä perustuu Finnan organisaatio-fasettiin. Finna-tunnisteet ovat Finnan organisaatiofasetissa ylimmällä tasolla näkyvien organisaatioiden (kuva 1) teknisiä lyhenteitä.

Kuva 1. Finnan organisaatio-fasetin ylimmän tason sisältö.

Jos organisaationne ei näy fasetissa ylimmällä tasolla, mutta haluaisitte hyödyntää Finnan Kirjastohakemisto-toiminnallisuuksia, olkaa yhteydessä Finna-toimistoon. Fasetin sisällön muuttaminen on useimmiten mahdollista, ja tässä tapauksessa tarpeen.

Finna-organisaatiot

Kirkannan "kirjastokimpat" linkitetään Finnan "organisaatioihin" syöttämällä Finnan organisaatiotunnus (Finna-tunniste) Kirkannan.

Organisaatiotunnus syötetään Kirkantaan seuraavasti:

1. Etsi listalta (kuva 2) oman organisaatiosi tunnus (sarake Kirjastohakemiston Finna ID). 

Jos oma organisaatiosi ei näy Finnan organisaatiot -listalla, kyse on luultavasti siitä, että organisaationne aineistoja ei ole vielä Finna.fi:ssä (eikä muuallakaan Finnan julkisissa näkymissä). Organisaatiot, joiden aineistoja ei vielä ole Finna.fi:ssä, voivat pyytää Finna ID:nsä Finna-toimistosta.

Kuva 2. Tuotantotietokannassa olevien organisaatioiden Finna-organisaatiotunnukset.

2. Kirjaudu Kirkantaan ja syötä organisaatiotunnus Kimpan kenttään Finna-tunniste (kuva 4). Tallenna muutos.

Esimerkiksi Svenska Litteratursällskapet i Finlandin (SLS) -arkiston Finna-organisaatiotunniste on SLS. Tunnus syötetään Kirkantaan lyhyessä muodossa.

Kuva 4. Finnan organisaatiotunnus Kirkannan käyttöliittymässä.

Jos organisaation linkitys on onnistunut, esittelysivulle pääsee klikkaamalla organisaation nimeä Finna.fi:n organisaatiosivulla, mikäli aineistoa on julkaistu Finna.fi:ssä.

Finna-palvelupisteet

Valintaruudun "Finna-organisaatio" (kuva alla) tulee olla valittu organisaation tiedoissa, jotta myös palvelupisteiden tiedot on mahdollista saada näkymään Finnassa. Tämän jälkeen palvelupisteen tiedot on vielä kytkettävä organisaatioon (ks. ohjeet linkissä yllä).

Kuva 3. Palvelupisteiden kirjastokimppa-valikkoon vaikuttava asetus Kirjastokimpat-osiossa.

 • No labels

5 Comments

 1. Missä kohtaa Kirkantaa on tuo Finna-tunnus -kenttä? En löydä.

 2. Unknown User (teemu.talja@helsinki.fi)

  Finna-tunnus on Kirkannassa kirjastokimpat-osiossa, ja siellä Finna-välilehdellä.

  Pahoittelut myöhästyneestä vastauksesta. Kun kysyit, tuo ei vielä näkynyt käyttöliittymässä.

 3. Pitäisikö sen nyt näkyä? En löydä kirjastokimpat-osiota lainkaan, ainoastaan organisaation tiedoissa on mahdollisuus valita kirjastokimppa - mitä ei nyt sitten yhden kirjaston tapauksessa oikeasti olekaan.

  Muistelen kyllä kevään Finna-tapaamisen yhteydessä mainitun, että yhden toimipisteen organisaationkin on syötettävä jotain kohtaan kirjastokimpat, mutta kun ei ole paikkaa, mistä sen kimppailun aloittaisi.

 4. Hei,

  Teillä ei ole annettu käyttöoikeutta ko. osioon Kirkannassa. Ota yhteys toimitus@kirjastot.fi

 5. Ok, kiitos tiedosta, otan yhteyttä.