(Also available in Swedish and in English.)

Tämä on Kansalliskirjaston Nelli-asiakkaille tuottamaa materiaalia loppukäyttäjäohjeistukseen. Kansalliskirjaston tavoite on, että Nelli-asiakkaat voivat tämän materiaalin pohjalta viestiä omille käyttäjilleen palvelun lopettamisesta mahdollisimman vaivattomasti.

Koska asiakkaat ja heidän käyttäjänsä ovat erilaisia, täysin valmista kaikille asiakkaille soveltuvaa loppukäyttäjäviestiä ei ole mahdollista muotoilla. Esimerkkejä:

 • Korvaa maininnat "OMASTA KIRJASTOSTA" oman kirjastosi nimellä.
 • Maininnat ulkoisesta hakuindeksistä eivät todennäköisesti ole tarpeellisia yleisille kirjastoille.

Kansalliskirjasto antaa lisätietoa ja tukea viestintään osoitteessa finna-posti@helsinki.fi.

Kansalliskirjaston ylläpitämä Nelli-palvelu on poistumassa käytöstä, ja sen mukana lakkautetaan myös kaikki suomalaisten kirjastojen ja muiden organisaatioiden Nelli-portaalit. Jos et ole käyttänyt Nelli-portaaleita, sinun ei tähän liittyen tarvitse tehdä mitään. Oheiset ohjeet on tehty kahteen tarpeeseen:

 • Olet käyttänyt Nelli-portaaleita ja haluat siirtää käytön yhteydessä palveluun tallentamasi tiedot omalle tietokoneellesi.
 • Olet käyttänyt Nelli-portaaleita ja haluat tietää, mitä korvaavia ratkaisuja käytettävissäsi on jatkossa.

Miten saan omat tietoni pois Nelli-portaalista?

Muistathan, että Nelli-portaalit ovat toisistaan erillisiä. Jos haluat siirtää tietosi talteen useammasta Nelli-portaalista, tee tarvittavat toimenpiteet kussakin portaalissa erikseen.

 • Kirjahyllyn sisältö

  1. Mene kirjahyllyyn
  2. Merkitse kaikki kirjahyllyn tietueet
  3. Valitse Tallenna tai lähetä valitut tietueet
  4. Valitse haluamasi muoto
  5. Valitse tallenna ja tallenna tiedosto haluamaasi paikkaan
 • Omat lehdet
  1. Mene Omiin lehtiin
  2. Käytä selaimesi tallennustoimintoa (usein valikossa Tiedosto -> Tallenna tai File -> Save) tallentaaksesi omat lehdet HTML-muodossa tietokoneellesi
 • Omat aineistot (rajoitus: aineistojen nimet saa talteen, mutta linkit eivät enää toimi Nelliportaalien sulkemisen jälkeen)
  1. Mene Omiin aineistoihin
  2. Valitse haluamasi aineistoryhmä
  3. Vie osoitin aineistoryhmän sisältämien aineistojen päälle, valitse kaikki ja kopioi

  4. Liitä kopioimasi aineistoryhmät haluamaasi dokumenttiin esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmassa ja tallenna dokumentti koneellesi
  5. Tee vaiheet 2-4 kaikille haluamillesi aineistoryhmille

Mistä löydän artikkelit ja muut tarvitsemani aineistot jatkossa?

Jatkossa tiedonhaussa palvelee Finna-palveluperhe. OMAN KIRJASTOSI Finna on väylä kirjastosi tarjoamiin aineistoihin. Haku on yksinkertaisempi kuin Nellissä ja muissa aiemmissa hakuliittymissä, koska hakua ei tarvitse rajata eikä määritellä etukäteen. Riittää kun kirjoitat hakulaatikkoon hakusanan ja rajaat hakutuloksia jälkikäteen.

Finnassa on omilla välilehdillään kirjaston omat kokoelmat ja laaja, erityisesti lisensioituja kansainvälisiä tieteellisiä artikkeleita sisältävä haku, ns. keskitetty ulkoinen indeksi. Ulkoinen indeksi sisältää suuren osan niistä aineistoista, jotka ennen löysit Nellistä. Haku on kuitenkin yksinkertaisempi käyttää. Kun ulkoisen indeksin haku ei riitä, voit edelleen siirtyä Finnasta käyttämään aineiston tarjoajien omia palveluita.

OMAN KIRJASTOSI Finnan lisäksi palveluperheeseen kuuluu myös Finna.fi, joka kokoaa yhteen oman kirjastosi ja muiden Finnassa mukanaolevien kirjastojen, arkistojen ja museoiden kokoelmat. Myös muilla alueesi organisaatioilla saattaa olla omia Finna-näkymiä.

 • No labels