Finto-palvelussa on otettu käyttöön juuri julkaistu  Skosmos 1.5-ohjelmisto.

Skosmos 1.5 keskittyy pitkälti teknisiin korjauksiin ja parannuksiin. Korjauksia on tehty mm. pitkien hakutuloslistojen lataukseen, hakurajausten toimintaan ja aakkoselliseen hakemistoon.

Käyttäjille näkyviä muutoksia on mm.

  • latausindikaattori, joka näytetään jos käsitesivun lataus jostain syystä viivästyy
  • käsite- ja ryhmäsivun yhdistäminen; erillisistä sivuista on ollut haittaa esim. kun temaattisen ryhmän sivulle tullaan URIn/linkin kautta
Ohjelmakoodin laatua on jälleen parannettu mm. tyylitiedostojen osalta ja erilaisten laatuarviointityökalujen tekemien suositusten pohjalta mahdollisia ongelmia aiheuttavia kohtia ohjelmakoodissa on paranneltu. Yksikkötestien kattavuus on parantunut merkittävästi.

Skosmos 1.5 on saatavilla avoimena lähdekoodina MIT-lisenssillä. Ohjelmakoodin voi ladata projektin ohjelmistojakelu-sivulta. Projektin wikisivuilta löytyy ohjeet mm. asennukseen ja päivitykseen.

Skosmos-ohjelmiston kehitys jatkuu 1.5:n jälkeen. Seuraavia kehityskohteita ovat mm. Finna-hakutulosten näyttö käsitesivulla, parannettu tuki ISO 25964:n laajennetuille hierarkiatyypeille (BTG/BTP/BTI) sekä linkitetyn datan julkaisun helpottaminen.