Mergestä on julkaistu uusi versio kts. Tietueiden yhdistäminen uudella Merge-käyttöliittymällä.

Vanha versio poistui käytöstä 15.4.2017.

 

 

Merge+ ohjelma löytyy osoitteesta: https://utils.melinda.kansalliskirjasto.fi/merge/ui/

Merge+ on Kansalliskirjastossa kehitetty ohjelma Melindan tietueiden yhdistämiseen. Merge+lla tietueisiin tehdyt muutokset päivittyvät Melindaan. Merge+ ei yhdistä tietueita, jotka ovat osakohteita tai joilla on osakohteita. Ohjelmalla ei voi myöskään yhdistää tietueita, joissa kummassakin on saman kirjaston tietokantatunnus.

Merge+ toimii Firefox- ja Chrome -selaimilla. Internet Explorerilla sitä ei valitettavasti voi tällä hetkellä (12.8.2014-) käyttää yhteensopivuusongelmien vuoksi. 

Ennen tietueiden yhdistämistä on aina muistettava tarkastaa, onko kyseessä todella tupla. Kannattaa kiinnittää huomiota mm. alanimekkeeseen, sarjan nimeen, osan nimeen ja painokseen. Epäselvissä tapauksissa on parempi jättää tietueet erilleen kuin yhdistää ne. Epäselvissä tapauksissa lisätietoja voi kysyä esim. voy-cat-sähköpostilistalla (liittymisohjeet) kirjastoilta, joilla teos on.

Kirjautuminen

Ohjelmaan kirjaudutaan Alephin käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

Käyttö

Kohdetietueen ja lähdetietueen ID-kenttiin kopioidaan yhdistettävien tietueiden bibID:t (kenttä 001). Kohdetietueeksi eli yhdistetyn tietueen pohjaksi valitaan tietueista parempi. Lähdetietueesta siirtyy yhdistettyyn tietueeseen kenttiä, joita ei ole kohdetietueessa. Lista siirtyvistä kentistä löytyy tämän ohjeen lopusta. Ohjelma näyttää esikatseluruudussa, miltä lopullinen tietue tulee näyttämään. Jos tietueiden paikkoja haluaa vaihtaa, se onnistuu painamalla ”Vaihda keskenään”. Yhdistymisessä ohjelma poistaa lähdetietueen Melindasta.

Yhdistämisen jälkeen lähdetietueesta on mahdollista siirtää kenttiä kohdetietueeseen napauttamalla hiiren oikeaa näppäintä lähdetietueessa ja valitsemalla ”Lisää”.

Yhdistetyn tietueen muokkaus

Yhdistettyä tietuetta voi muokata esikatseluruudussa yhdistämisen jälkeen. Esikatseluruudussa yhdistettyyn tietueeseen pystyy luomaan uusia kenttiä ja osakenttiä, sekä muokkaamaan ja poistamaan kenttiä ja osakenttiä. Tehdyt muutokset pitää lopuksi tallentaa.

Kentän lisääminen: Napauta hiiren oikeaa näppäintä esikatseluruudussa ja valitse ”Uusi kenttä”. Uusi kenttä syntyy aina ylimmäksi, mutta tallennettaessa kenttä siirtyy oikealle paikalleen, kuten Alephin luettelointiohjelmassakin.

Kentän poistaminen: Napauta hiiren oikeaa näppäintä kentän kohdalla ja valitse ”Poista”.

Osakentän lisääminen: Napauta hiiren oikeaa näppäintä kentän kohdalla ja valitse ”Muokkaa”. Uusi osakenttä syntyy painamalla enteriä.

Osakentän poistaminen: Napauta hiiren oikeaa näppäintä kentän kohdalla ja valitse ”Muokkaa”. Osakentän voi poistaa napauttamalla osakentän perässä olevaa roskakoria.

Kentän/osakentän muokkaus: Napauta hiiren oikeaa näppäintä kentän kohdalla ja valitse ”Muokkaa”.

Merge+ssa ei voi lisätä/muokata/poistaa kiinteämittaisia kenttiä eikä SID- ja LOW-kenttiä. Jos niissä on korjattavaa, tietue pitää avata Alephin luettelointiohjelmassa.

Tuplatietokanta

Ohjelmassa on taustalla tuplatietokanta, johon on haravoitu tuplaehdotuksia Melindasta.

Painikkeet

Vasemmassa reunassa olevat painikkeet liittyvät tuplatietokannassa olevien tietueiden yhdistämiseen:

Hae – Etsii näytölle tuplaehdotuksen.

Ei ole tupla – Merkitsee ehdotuksen ei-tuplaksi.

Skip – Hyppää ehdotuksen yli (esim. jos ei olla varmoja, onko tupla).

 

Oikealla olevia toiminto-painikkeita käytetään kaikkien tuplatietueiden käsittelyssä:

Yhdistä – Tietueet yhdistyvät.

Tallenna – Tallentaa yhdistettyyn tietueeseen tehdyt korjaukset.

 

Kysymykset ja muut yhteydenotot: melinda-posti@helsinki.fi

 

Lähdetietueesta siirtyvät kentät (mikäli täysin samansisältöistä kenttää ei ole kohdetietueessa)

010

014

015

019

020

022

024

027

028

033

039

045

050

060

072

08.

246

490

5..

6..

7..

830

852

856

866

9..

 

  • No labels