Finto-palvelussa on otettu käyttöön juuri julkaistu  Skosmos 1.3-ohjelmisto.

Skosmos 1.3-versiossa on kehitetty erityisesti useampia eri osasanastoja sisältävien luokitusten näyttöä. Tätä tukea tarvitaan mm. tulevan Julkisten palveluiden luokituksen julkaisemiseksi Fintossa.

Muita käyttäjälle näkyviä muutoksia:

  • Sanaston/ontologian etusivulla näkyy nyt käsitteiden määrä jaoteltuna tyypeittäin. Erikoisontologioiden kohdalla tästä näkee, kuinka suuri osa käsitteistä on erikoisontologian omia.
  • Notaatiokoodit ovat nyt näkyvissä hierarkianäkymässä niitä käyttävissä sanastoissa (Fintossa mm. Iconclass ja tuleva Julkisten palveluiden luokitus) ja järjestys on koodien mukainen.

Skosmos 1.3-versioon saatiin myös maailmalta useita käyttöliittymän käännöksiä eri kielille. Skosmosta voi nyt käyttää myös ranskan-, espanjan-, italian- ja norjan nynorskin kielisenä jo aiemmin tuettujen viiden kielen (suomi, ruotsi, englanti, saksa, norjan bokmål) lisäksi.

Ohjelmakoodin laatua on jälleen parannettu ja mm. otettu käyttöön kaksi uutta staattisen analyysin työkalua, joiden tekemien suositusten pohjalta mahdollisia ongelmia aiheuttavia kohtia ohjelmakoodissa on paranneltu.

Skosmos 1.3 on saatavilla avoimena lähdekoodina MIT-lisenssillä. Ohjelmakoodin voi ladata projektin ohjelmistojakelu-sivulta. Projektin wikisivuilta löytyy ohjeet mm. asennukseen ja päivitykseen.

Skosmos-ohjelmiston kehitys jatkuu 1.3:n jälkeen. Seuraavia kehityskohteita ovat mm. sanahaun ja aakkosellisen hakemiston nopeuden parantaminen sekä listaukset uusista ja muuttuneista käsitteistä.