You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

 

 

 

OpenSearch-rajapinta

 

OpenSearch-rajapinnan avulla voidaan hakea URL:ään upotettujen Lucene-hakusyntaksilla tehtyjen hakujen mukaisia kyselyjä ja vastaus saadaan XML:nä. OpenSearch korvaa aiemmin käytössä olevaa SRU-rajapintaa, jota ei valitettavasti enää tueta Dspacessa. Toisaalta OpenSearch on SRU:ta monipuolisempi hakujen osalta.

OpenSearch -rajapinnan kautta julkaisuarkistossa tehtyjen hakujen tuloksia saa vastauksena RSS- tai Atom-syötteinä, joiden avulla julkaisuista on mahdollista tehdä automaattisesti päivittyviä listauksia esim. omille kotisivuille, muodostaa hakuja RSS-readereiden käyttöön yms. Kansalliskirjaston DSpace-arkistoihin on lisätty syötemuotoisten vastausten lisäksi kk-formaatti, jolla OpenSearch haut saa XML-muodossa, jossa on tulostietueiden kaikki saatavilla oleva metadata näkyvillä.

Ohessa OpenSearchin syntaksin esittelyä tarkemmin Doria-julkaisuarkistoon kohdistuvien hakuesimerkkien avulla. Myös muiden Kansalliskirjaston ylläpitämien arkistojen haettavissa oleva metadata on listattu tällä ohjesivulla. 

 

OpenSearchin käyttöesimerkki:

Tilataan MPKK:n kokoelmiin kohdistetun haun "sukellusvene" -hakutulokset 
RSS-syötteenä:
http://www.doria.fi/open-search/?query=sukellusvene&sort_by=3&order=desc&start=0&rpp=50&format=atom&scope=10024/72633

query-parametrin perään voidaan tehdä haku samaan tapaan kuin Dspacessa 
muutenkin, eli Lucene-hakumoottorin syntaksilla:

http://lucene.apache.org/core/2_9_4/queryparsersyntax.html

Voidaan siis esim. kohdistaa haku tiettyyn kenttään hakualiaksien 
avulla, eli esim. title:sitäjatätä. Sulkujen käyttöä ei kannata 
säästellä monimutkaisemmissa booleanhauissa.


sort_by-parametrilla voi järjestää syötteen seuraavasti:

1 = Nimekkeen,
2 = Julkaisuajan,
3 = Syöttöajan mukaan

order-parametrillä voi muuttaa järjestyksen nousevaksi (asc) tai laskevaksi (desc), 

start-parametri kertoo, mistä hakutuloksesta aloitetaan näyttäminen.

format-parametri voi olla joko atom, rss tai kk. Kk on Kansalliskirjaston omatekemä formaatti, jolla palauttaa kaikki julkisesti saatavilla olevat metadatadatat tulostietueista.

scope-parametrilla voi rajoitta haun tiettyyn kokoelmaan tai yhteisöön, 
arvoksi annetaan handle. Jos scopea ei määritellä, haku 
kohdistuu koko Dspace-arkistoon.

Tässä pari hakuesimerkkejä Doriasta. Haku voi olla myös fraasi:

http://www.doria.fi/open-search/?query="vietnamin sota"&sort_by=3&order=desc&start=0&rpp=50&format=atom&scope=10024/72633

MPKK:n julkaisemia koptereita tai panssarivaunuja käsitteleviä 
artikkeleita RSS-feedinä:
http://www.doria.fi/open-search/?query=publisher:maanpuolustuskorkeakoulu AND (abstract:helikopteri* OR abstract:panssariv*)&start=1&rpp=100&format=rss

kk-formaattia:
http://www.doria.fi/open-search/?query=publisher:maanpuolustuskorkeakoulu AND (abstract:israel OR abstract:palestiina)&start=1&rpp=100&format=kk



 

Yksi tapa käyttää Open Search kyselyitä on siis integroida tuloksena saatavien RSS-, Atom- tai xml-muotoinen tieto osaksi omia kotisivuja. Tässä kohtaa on hyödyllistä kuitenkin huomata, että koska Open Searchin tuottama RSS-, Atom tai xml-muotoinen tieto ei sisällä html-muotoilutietoja, pitää syötteiden halutusta ulkoasusta huolehtia websivuston puolella. Tämän toteutus riippuu kotisivujen ylläpitoon käytetystä ohjelmistosta.

Indeksoitu metadata


Toiveita uusista hakualiakista voi esittää meille ja niitä lisätään harkinnan mukaan. Tämän hetkiset hakualikset löytyvät täältä. 

  • No labels