Laajennetun projektiryhmän kokous 10.9.2013

Kokouksen avaus

Kokous avattiin kello 13:00.

Esittäytymiskierros

  • Matias Frosterus - Kansalliskirjasto
  • Henri Ylikotila - Kansalliskirjasto
  • Osma Suominen - Kansalliskirjasto
  • Sini Pessala - Kansalliskirjasto
  • Anna-Maija Marttila - Valtiovarainministeriö
  • Anne Isomursu - Suomen valokuvataiteen museo
  • Viveka Högnäs-Mellner - Brages pressarkiv
  • Kai Koistinen - Maanmittauslaitos
  • Anne Andersson - Åbo Akademis bibliotek
  • Eeva Koivisto - Yritys-Suomi TEM
  • Kaisa Hypén - Kirjasampo
  • Eero Hyvönen - Aalto
  • Liisa Virtanen - Kansalliskirjasto
  • Mirja Anttila - Kansalliskirjasto
  • Tuomas Palonen - Kansalliskirjasto
  • Esa Hämäläinen - Maanpuolustuskorkeakoulun kirjasto
  • Suvi Kettula - Espoon kaupunginmuseo
  • Mikko Lappalainen - Kansalliskirjasto
  • Susanna Nykyri - Kansalliskirjasto
  • Lauri Saarikoski - Yle Arkisto
  • Pia Virtanen - Yle, Metatieto kuntoon -hanke
  • Ulla Heiskanen - SKS
  • Katri Seppälä - TSK
  • Virpi Kalliokuusi - THL
  • Kenneth Ahlfors - Arkistolaitos

Esitykset

Matias Frosterus - Projektin  esittely

Keskustelua syntyi palvelun pysyvyydestä projektin kehitysvaiheen jälkeen. Todettiin palvelun olevan suunniteltu siirtyvän kehitysvaiheen jälkeen ylläpitovaiheeseen. Keskusteltiin myös KOKOn erikoisontologioiden käsitteiden suhteista toisten erikoisontologioiden käsitteisiin ja siitä häviävätkö nämä yhteydet jos jatkossa käsitteiden väliset yhteydet olisivat vain YSO:on. Esitettiin vaihtoehtoina monissa ontologioissa esiintyvien käsitteiden siirtämistä YSO:on taikka vaihtoehtoisesti sallittavan rajoitetun määrän päällekkäisyyksiä. Keskustelua syntyi myös palvelutasolupauksesta ja todettiin, että tällaisen suunnittelemiseksi tarvittaisiin konkreettisia vaatimuksia käyttäjiltä. Kysyttiin myös ontologioiden tunnisteiden pysyvyydestä palvelun siirtyessä Kansalliskirjastolle ja todettiin ettei tällä ole vaikutusta tunnisteisiin. ARPAn säilyvyydestä kysyttiin ja Eero Hyvönen vastasi että nykyinen ARPA koitetaan pitää toiminnassa SeCo-ryhmässä. Todettiin että Kansalliskirjaston projektiryhmä kartoittaa ARPAn käyttöä ja pohtii mahdollisen seuraajan kohtaloa.

Osma Suominen: ONKI3 vs ONKI Light

Yleisöstä kysyttiin tullaanko rajapintojen tulevista muutoksista ja siitä ketä ne koskevat tiedottamaan. Tähän vastattiin, että tullaan tiedottamaan, mutta oletusarvoisesti kaikki vanhoja rajapintoja käyttävät sovellukset tulevat hajoamaan. Todettiin ONKI Lightin tarjoavan SPARQL-rajapinnan. Keskustelua synnytti myös konsortion rooli. Todettiin tavoiteltavan, että konsortio on toiminnassa 2014 aikana. Tiedusteltiin myös milloin projektin jatkorahoitus valmistuu ja todettiin keskustelujen jatkuvan ministeriöiden ja Kansalliskirjaston välillä kuluvalla viikolla.

Sini Pessala - Onki ja käytettävyys 

Osma Suominen:  SKOS

Keskustelua terminologisen sanastotyön tarpeista eritellä termisuosituksia mm. eri tyyppisin labelein (käytettävä mielummin jne.). Todettiin että ontologiat olisi tarkoitus tarjota SKOS-muodossa, mutta tarjota myös laajennuksia joita ei SKOSista suoraan löydy. Huomautettiin SKOSissa olevan myös valmiina laajennuksia jotka mahdollistavat erityyppiset labelit. Todettiin myös että kentällä kaivataan Kansalliskirjastolta koordinoivaa roolia sanastotyöhön.

Tuomas Palonen - Ontologiaeditorit

Tiedusteltiin konsortion roolia editorien lisensoinnissa. Todettiin että keskitetyn editoriratkaisun tarjoaminen on tällä hetkellä selvityksessä. Keskusteltiin myös TopBraidin työpöytäversioiden visualisointimahdollisuuksista ja todettiin näiden puuttuvan web-versiosta. Mainittiin myös että editoriraportti sisältää kuvia juuri näistä ominaisuuksista. Keskusteltiin myös mahdollisien SKOS-laajennuksien tuesta editoreissa. Todettiin että EVN ja myös Poolparty tukevat jossain määrin näitä. Joustavimpia tässä suhteessa ovat kuitenkin työpöytäversiot. Keskusteltiin myös seuraavaan kokoukseen mahdollisesti tulevasta TopBraid Free -editorin esittelystä.

Susanna Nykyri - Sidosryhmien haastatteluista

Yleisöstä huomautettiin että museoalalla on käynnissä Museo 2015 -hanke johon tulisi olla yhteydessä. Todettiin että projektiryhmä on pyrkinyt kartoittamaan erilaisia yhteistyötahoja, mutta toivomme aktiivisuutta yhteydenottojen muodossa. Keskusteltiin päivitettävyystarpeista arkistosektorilla ja todettiin että myös media-alalta on noussut esiin samoja tarpeita. Todettiin että UKJ:n, FINNA:n, AHA:n ja Museo 2015 välinen yhteys on muodostettava pikimmiten.

Mikko Lappalainen - YSOn kehityssuunnitelma ja ehdotus uudeksi ylärakenteeksi

Keskustelua syntyi runsaasti käsitteiden aikasidonnaisuudesta esimerkkinä mainittiin hullujenhuone. Todettiin että YSA:ssa historialliset kerrostumat on säilytetty ja tämä on lähtökohta myös YSOn kehitykselle. Yleisöstä kommentoitiin että paikkaontologialle ei ole suurta tarvetta, mutta aika/paikka-ontologialle olisi erittäin suuri kysyntä. Linkit vastaaviin nykyajan käsitteisiin myös ehdottoman tarpeellisia. Keskustelua syntyi myös ylähierarkiamuutoksen käsitteiden pakoista. Todettiin että tällainen malli on aina kompromissi ja malli on vielä suunnittelupöydällä. Ehdotettiin ilmiöitä, ajanjaksoa ja paikkaa myös ylätasoiksi. Kysyttiin myös että onko ajateltu muutoksia KOKO:ssa käytettyjä periaatteita ja todettiin että näin ei ole tarkoitus tehdä. Todettiin että muutosten alas päin heijastuvat vaikutukset selvitetään. Toivottiin myös käyttäjäpalautetta muutoksista. Kysyttiin myös muutoksen etuja. Todettiin esimerkiksi DOLCE-mallin lähestymisen myötä tuleva siltaamisen toisiin ontologioihin helpottuminen. Todettiin että nykyisen ylähierarkian ajanjaksojen logiikka on vaikeasti hahmotettavissa ja uusi ehdotus parantaisi yksiselitteisyyttä. Yleisöstä huomautettiin että uudessakin mallissa voidaan kohdata samoja ongelmia. Todettiin että otamme huomioon muutoksissa käsitteiden aikaisemman käytön sisällönkuvailussa, jottei katkoksia pääse syntymään. Tiedusteltiin myös YSOn muutoksien vaikutuksia siihen peilattuihin ontologioihin. Todettiin ettei pitäisi syntyä vaikutuksia, mutta asiaa tutkitaan.

Seuraava kokous

Esitettiin pidettäväksi 15.10. tai 16.10. Todettiin näiden olevan koulujen syyslomaviikolla. Päätettiin lähettää kysely seuraavasta päivämäärästä ja aiheesta. Seuraavassa kokouksessa ehdoteltiin käsiteltäväksi esimerkiksi siltausta toisiin ontologioihin ja esitystä ONKIn käyttöönotosta omiin järjestelmiin.

Kokouksen päättäminen

Kokous päätettiin kello 16.06.