Finnan ytimessä ovat etsityn löytäminen sekä ilahduttavat yllätykset. Koska Finnan aineistojen määrä kasvaa jatkuvasti, on aineistojen suositteleminen avainasemassa auttaessamme käyttäjiä löytämään etsimänsä. Finnan päivitetyn vision toinen kärki keskittyy älykkäiden hakutapojen kehittämiseen.Teknologian kehitystahti edellyttää ja mahdollistaa myös Finnan haun kehittämistä. Käyttäjien kasvaviin odotuksiin vastaaminen vaatii, että haku toimii entistä intuitiivisemmin.

”Nyt päättyvällä visiokaudella Finnan suosittelutoimintoja vietiin harppaus eteenpäin kuvailutietoihin pohjautuen. Tavoitteenamme on, että uuden visiokauden lopussa Finnassa olisi mahdollista tehdä käyttäjätietoon pohjautuvaa suosittelua” kertoo Erkki Tolonen, Finnan kehittämispäällikkö.  Finnassa halutaan tunnistaa käyttäjän kiinnostuksen kohteet ja tehdä hakemisesta entistä palkitsevampaa, tinkimättä palvelun turvallisuudesta. Käyttäjillä on jatkossakin valta hallita omia tietojaan ja sitä, mitä niistä luovuttaa eteenpäin.

Tolonen näkee, että avain älykkäiden hakutoimintojen kehittämiseen on yhteistyö eri alojen osaajien kanssa.

”Älykkään suosittelun kehittäminen vaatii Finnalta kyvykkyyksien kehittämistä. Yhteistyö esimerkiksi tutkijoiden ja muiden asiaa tuntevien kumppaneiden suuntaan on olennaista, jotta kehityspolku saadaan auki”.

Ensi viikolla aiheenamme on visiokärki Edistämme aineistojen hyödyntämistä datana.