Finna.fi-hakupalvelussa on tehty muutoksia aiempaan Sallitut käyttötavat -hakurajaimeen ja samalla nimi on vaihtunut muotoon Käyttöoikeudet. Kuten ennenkin, kyseinen rajain koskee verkossa saatavilla olevia aineistoja. Muutos tulee vaikuttamaan kaikkien niiden asiakasorganisaatioiden Finna-näkymiin, joissa käytetään Sallitut käyttötavat -rajainta.  

Uusi Käyttöoikeudet-hakurajain parantaa hakupalvelun käytettävyyttä. Hakurajaimen avulla on mahdollista etsiä aineistoja eri käyttötarkoituksiin entistä helpommin ja rajausvaihtoehtojen sisällöt ovat käyttäjän kannalta aiempaa selkeämpiä. Käyttöoikeudet-rajaimen toimintaa voi kokeilla Finna.fi-hakupalvelussa, jossa se on jo käytössä. Suosittelemme uuden rajaimen käyttöönottoa, sillä emme enää kehitä Sallitut käyttötavat -hakurajainta.

Miten tulee toimia?

Mikäli organisaationne Finna-näkymässä on käytössä Sallitut käyttötavat -hakurajain, voitte valita seuraavista vaihtoehdoista:

 1. Olette mukana Finnan keskitetyssä vaihdossa 
 2. Otatte uuden rajaimen käyttöön itse 
 3. Jatkatte Sallitut käyttötavat -rajaimen käyttöä 

Mikäli ette ole mukana Finnan keskitetyssä Käyttöoikeudet-hakurajaimen vaihdossa, teidän tulee ilmoittaa meille: vaihdatteko uuden Käyttöoikeudet-rajaimen näkymäänne itse vai säilytättekö Sallitut käyttötavat -rajaimen näkymässänne. Vastaukset lähetetään osoitteeseen [email protected] 31.5. mennessä. 

Jos emme ole saaneet vastaustanne toukokuun loppuun mennessä, vaihdamme Käyttöoikeudet-rajaimen näkymäänne keskitetysti 5.–7.6. välisenä aikana.

Hakurajaimen vaihtaminen ei vaikuta Finnaan tallennettuihin hakuihin eli Sallitut käyttöoikeudet -rajaimen perusteella tehdyt ja tallennetut haut säilyvät.

Tarkemmat ohjeet ja tiedot siirtymää varten löytyvät asiakaswikistä.


Uudet hakumahdollisuudet parantavat käytettävyyttä 

Käyttöoikeudet -rajaimen hakuvaihtoehtojen avulla käyttäjän on mahdollista etsiä entistä helpommin aineistoja eri käyttöoikeuksien mukaan. CC- eli Creative Commons -lisenssien rinnalla Finnassa tuetaan Rights Statement -merkintöjä.  

Käyttöoikeudet-rajaimen avulla käyttäjä voi etsiä aineistoa seuraavilla kriteereillä: 

 • Täysin vapaat aineistot: CC0 ja Public Domain 
 • Vapaat, lähde nimettävä: CC BY ja CC BY-SA 
 • Ei kaupallista käyttöä: CC BY-NC ja CC BY-NC-SA 
 • Ei muokkauksia: CC BY-ND 
 • Ei kaupallista käyttöä, ei muokkauksia: CC BY-NC-ND 
 • Vain opetuskäyttöön: InC-EDU, kyseistä aineistoa on toistaiseksi vain vähän Finnassa 
 • Tekijänoikeuden piirissä: INC, aineistot ovat tekijänoikeuden suojaamia ja niiden käyttöön liittyy rajoituksia 
 • Käyttöoikeus ei tiedossa: CNE tai merkintä puuttuu, käyttäjän tulee kysyä lisätietoja käyttöoikeuksista aineiston tarjoajalta aineiston yhteydestä löytyvällä Ota yhteyttä -lomakkeella

Muutoksen myötä käyttäjä voi kohdistaa hakunsa yksittäisiin lisensseihin tai käyttöoikeusmerkintöihin. Sallitut käyttötavat -rajaimen vaihtoehdot sen sijaan kattavat useita lisenssejä ja merkintöjä. 

Hakurajaimesta löytyy nyt selkeästi kaikki käyttöoikeuksia koskevat CC-lisenssit, joiden avulla hakua voi rajata valitsemalla yhden tai useamman vaihtoehdon. Uudella ”Vain opetuskäyttöön” -hakukriteerillä voi etsiä ainoastaan opetuskäyttöön tarkoitettuja aineistoja. 

Lisäksi Sallitut käyttötavat -rajaimessa käytössä olevan Luvanvarainen käyttö/Ei tiedossa -kategorian sijaan uudistuneessa rajaimessa käyttäjä voi kohdistaa hakunsa joko tekijänoikeuden alaisiin aineistoihin tai sellaisiin aineistoihin, joiden käyttöoikeus ei ole tiedossa.

Lisätietoa käyttöoikeuksista löytyy täältä.