Vesileimattujen digitaalisten kuvien käyttö Finnassa aiotaan lopettaa asteittain. Näin linjasi Finnaan osallistuvia organisaatioita edustava ohjausryhmä vuoden 2022 viimeisessä kokouksessaan. Vesileimalla tarkoitetaan kuvaa peittävää merkintää, jolla on tavoiteltu kuvan jatkokäytön estämistä.

Muutos toteutetaan kahdessa vaiheessa. Vuodesta 2023 lähtien uusia vesileimattuja kuvia ei voi enää tarjota saataville Finnaan. Jos organisaatiosi on aiemmin tarjonnut vesileimattuja kuvia Finnaan, tulee leimoista luopua esimerkiksi järjestelmävaihdoksen yhteydessä siten, että 2025 mennessä kaikki Finnasta löytyvät kuvat ovat vesileimattomia.

Verkossa saatavilla olevien kuvallisten kulttuuriperintöaineistojen vesileimat on tunnistettu käytettävyysongelmaksi, ja suomalaiset arkistot, kirjastot ja museot ovatkin pääosin jo luopuneet vesileimoista. Sen sijaan erittäin suositeltavaa on, että digitaaliset kuva-aineistot kuvaillaan Finnaan osallistuvissa organisaatioissa kansainvälisesti yhteensopivilla käyttöoikeusmerkinnöillä.

Käyttöoikeusmerkinnöillä on mahdollista esimerkiksi ilmaista, että aineisto on tekijänoikeuden suojaamaa eikä siten jatkokäytettävissä. Huomaathan kuitenkin, että tekijänoikeuden alaisen digitaalisen aineiston tarjoaminen avoimesti Finnaan saataville edellyttää aina, että organisaatiollasi on asiaa koskeva lupa tai sopimus. Jos aineistoa ei ole tekijänoikeuksien tai muun syyn vuoksi mahdollista tuoda verkossa saataville, voi organisaatiosi tarjota Finnaan vain kuvailutiedot.

Aineistojen käyttöoikeustietoja koskevan ohjeen löydät Finnan asiakaswikistä.