Kiwin avoimuus

Kiwi rakentuu avoimuudelle. Tehokas valmistelu yleensä edellyttää, että asiakirjat ovat avoimia ja kommentoitavissa. Avoimuutta tuetaan periaatteella pitää työtilat niin avoimina kuin se työn häiriintymättä vain on mahdollista.

Avoimuus on ehdottoman suositeltavaa, mutta se ei ole aina suinkaan sama asia kuin työtilan oikeuksien täydellinen vapauttaminen tai tiedotteiden ja ilmoitusten lähettäminen ilman kohderyhmää tai optimoitua viestintäkanavaa. Kaikilla työtiloilla tulisi olla kaikille käyttäjille avoimia osioita, joko työtilan erillisinä sivuina tai kokonaan omana avoimena työtilana.

Missä oikeudet määritellään

Valitse työtilan kontekstivalikosta kohta Space tools (ympyröity punaisella). Tätä ei näy, mikäli et ole työtilan ylläpitäjä. Jos epäilet, että sinulla pitäisi olla ylläpitäjän oikeudet työtilaan, otathan yhteyden työtilan nykyiseen ylläpitäjään.

 

Tämän jälkeen avautuu valikko, josta voi muuttaa käyttäjäoikeuksia ryhmille (groups), yksittäisille käyttäjille (individual users) ja kirjautumattomille (anonymous) käyttäjille.

Ryhmäoikeuksien määrittely (Groups)

Ryhmät luodaan Kiwin käyttäjähallinnassa Crowdissa, ja työtilojen ylläpitäjillä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa ryhmien käyttäjiin kuin ottamalla yhteys käyttäjähallinnan ylläpitäjään (tai Kiwin pääkäyttäjään). Oikeudet voidaan määritellä muiden oikeuksien tapaan samaisessa Space tools -näkymässä. Työtilan ylläpitäjän oikeuksilla ei myöskään pääse katsomaan mistä käyttäjistä ryhmä koostuu.

Oikeus hallita oikeuksia

  • Työtilojen ylläpitäjillä on oikeus hallita toisten käyttäjien työtilaan saamia oikeuksia eli sallia tai rajoittaa niitä työtilakohtaisesti
  • Ylläpitäjä- eli admin-oikeus määritellään samalla sivulla, jolla määritellään muutkin työtilaan kohdistuvat oikeudet. Kaikki ne, joilla on admin-oikeudet eli "täppä" Admin-ruudussa, saavat hallita muiden työtilan ryhmien ja yksittäisten käyttäjien oikeuksia. Ylläpitäjä voi siis lisätä ja poistaa muita ylläpitäjiä työtilasta.

Kuvassa määritellään kahdelle ryhmälle (Groups) erilaiset oikeudet, ylemmälle kaikki ja alemmalle luku- (View) ja kommentointioikeudet (Comments) liitteiden lisäämisen (Attachments) ohella.

Ylläpitäjien oikeudet ja vastuu

Työtiloissa ylläpitäjällä on oikeus itse asettaa oikeustasot sellaisiksi kun hän ne katsoo tarpeellisiksi. Laajemmissa oikeuksissa on puolensa, jos sivuja pitää päästää editoimaan varsinaisen työtilan ulkopuolistenkin. Laajemmissa oikeuksissa syntyy todennäköisemmin myös epäselvyyksiä, joiden selvittäminen jää lähtökohtaisesti työtilan ylläpitäjän tehtäväksi.

Erilaisia oikeuksia

Pääpiirteittäin Permissions-välilehdellä määritellään lukuoikeudet, kirjoitusoikeudet ja admin-oikeudet. Muita ominaisuuksia ei juurikaan Kiwissä käytetä, joten ne voi jättää usein huomiotta (tai ottaa täpät pois).

 

  • No labels