Aika: 2.11.2022 klo 10.08–12.02
Paikka: Kansalliskirjaston kokoushuone Collan (C222) sekä Zoom-etäkokoustila
Osallistujat: Ilkka Haataja (Taideyliopiston kirjasto, Sibelius-Akatemia), Anna Kanerva Lamppu (Metropolia Ammattikorkeakoulun kirjasto), Tapani Moisio, sihteeri (Kansalliskirjasto), Milja Vanhanen (Yle Arkisto), Tuuli Äärilä, puheenjohtaja (Kirjastopalvelu)
Etänä: Ilona Heinonen (Tampereen kaupunginkirjasto), Anu Sormunen (Jyväskylän kaupunginkirjasto)
Poissa: Tommi Viitamies (Helsingin kaupunginkirjasto)

1. Ajankohtaista

Kuvailuryhmien työpaja

Kuvailun asiantuntijaryhmien syksyn 2022 työpaja järjestetään tiistaina 22.11.2022 klo 13.00–15.30 etäyhteydellä.

  • Käytiin läpi työpajan ohjelma.

2. Kuvailukysymykset

2.1. Rinnakkaisnimekkeet

Muusan kokouksessa 5.10.2022 käsiteltiin kysymystä rinnakkaisen päänimekkeen osana pidettävän esityskokoonpanon, sävellajin, sävellysajankohdan tai järjestysnumeron merkitsemisestä 245-kenttään. Muistioon kirjattiin seuraavaa:

Päänimekkeen kielestä poikkeava tieto esityskokoonpanosta katsotaan tällaisessa tapauksessa osaksi rinnakkaista päänimekettä. Jos rinnakkaisella päänimekkeellä ei ole erillistä sävellystyypin nimestä koostuvaa osaa, katsotaan päänimekkeen osana oleva sävellystyypin nimi myös rinnakkaisen päänimekkeen osaksi. Jotta rinnakkainen päänimeke tulee merkityksi kuvailuun kokonaisuudessaan, toistetaan sävellystyypin nimi rinnakkaisen päänimekkeen yhteydessä.

Kokouksen jälkeen tehtiin havainto MLA:n dokumentista, jossa ohjeistetaan rinnakkaisten tietojen merkitsemisestä kuvailussa: Supplements to Best Practices for Music Cataloging Using RDA and MARC21. Supplement 2: Recording Parallel Data Using ISBD in MARC and Minimally Punctuated MARC. MLA ohjeistaa merkitsemään tiedot ISBD:n mukaisesti, mikä poikkeaa Muusan tekemän ratkaisun mukaisesta käytännöstä. Dokumentissa on esimerkkejä hieman mutkikkaammistakin tapauksista kuin ne, joita Muusa käsitteli lokakuun kokouksessa (ks. erityisesti esimerkit 3a–d).

  • Kokouksessa tutustuttiin MLA:n ohjeeseen ja päädyttiin ratkaisuun, että ohjeen mukaisia rinnakkaisten tietojen merkitsemisen tapoja voitaisiin noudattaa suomalaisessakin kuvailussa. Alkuperäisen kysymyksen osalta tämä tarkoittaa, että Muusa muuttaa aiempaa kantaansa ja suosittaa merkitsemään rinnakkaisen päänimekkeen osana pidettävän esityskokoonpanon, sävellajin, sävellysajankohdan tai järjestysnumeron ISBD:n mukaisesti. MLA:n ohjeen esimerkki 3d havainnollistaa ISBD:n mukaista merkintätapaa:
    • 245 10 $a Concerto pour piccolo et orchestre op. 72, 2017 = $b für Piccoloflöte und Orchester = for piccolo and orchestra / $c Florentine Mulsant.
  • Muusan jäsenet perehtyvät vielä tarkemmin MLA:n ohjeeseen. Muusan seuraavassa kokouksessa päätetään, millaisia esimerkkejä lisätään Musiikin RDA-sovellusohjeeseen.

2.2. Soitonoppaan pääkirjaukset

Muusan kokouksessa 5.10.2022 käsiteltiin seuraavaa kysymystä:

Onko Muusalla jotain linjauksia siitä, kuinka valitaan pääkirjaus soitonoppaisiin, joihin liittyy erillinen säestysvihko? Eli käytetäänkö samaa ”soitonoppaan tekijää” myös niissä pääkirjauksena? (Minä käyttäisin, koska se on osa tuota soitonopasta, vaikkakin erillinen vihko). 

Esimerkki:

Lauri Hämäläinen:  Violin friends : piano part. 1B
isbn: 979-8-619706-48-2

KiPa:lta ei ole vielä tullut tietuetta, mutta Tampere on tehnyt tästä Melindaan tietueen. Siinä Hämäläinen ei ole 100-kentässä, pääkirjaus on nimekkeellä.

Keskusteltiin, mikä oikeastaan on teos tässä tapauksessa. Sovittiin, että tutkitaan kyseisiä aineistoja tarkemmin ja palataan asiaan seuraavassa kokouksessa.

  • Kysymyksen käsittelyä jatkettiin ja päädyttiin toteamaan, että soitonoppaan tekijä on pätevä valinta myös soitonoppaaseen liittyvän säestysvihkon pääkirjaukseen.

2.3. Nuottikuvitus

Kumealta saapunut kysymys:

Kumean piti päivittää 300$b:n kuvitusohjetta, kun fennicalainen ilmoitti, että kyllä he edelleen käyttävät 300$b:ssä ”nuotteja-merkintää (’koska se löytyy Metatietosanastosta’).

Varmistaisin nyt, että Muusa ei käytä kuvitusmerkintänä ”nuotteja”?

Kysymykseen on jo vastattu, ettei Muusa varsinaisesti ohjeista nuottikuvituksen merkitsemisestä, mutta alustavasti ei nähdä syytä, miksi "nuotteja" ei olisi edelleen sallittu kuvasisältötermi.

  • Muusalla ei ole lisäkommentoitavaa kysymykseen.

2.4. Asteri-ID 1XX-, 6XX- ja 7XX-kentissä

Kumealta saapunut viesti:

RDA-kuvailuohjeeseen on lisätty kenttien 1xx, 6xx ja 7xx yhteyteen ‡0 osakenttien kohdalle tarkenne: "‡0 osakentässä Aleph-kuvailutyökalun ulkopuolella on Asterin nimikannan ISIL-tunnus aina FI-ASTERI-N. Aleph-työkalun sisällä FI-ASTERI-N-tunnusta vastaa Alephin sisäinen tietokantakoodi FIN11. Tunnisteen numerokoodi on sama molemmissa."

Samalla kaikkiin esimerkkeihin samoissa kentissä on korjattu esimerkkien ‡0 osakenttiin Asteri-ID:n kirjaintunniste (FIN11) muotoon (FI-ASTERI-N).

Ohjeistus olisi korjattava myös Musiikin RDA-sovellusohjeeseen ja Sisällönkuvailuoppaaseen.

  • Muutetaan Asteri-ID:t Kumean pyynnön mukaisesti (Tuuli).

2.5. Kevyemmin kuvailtavien aineistojen ohje

Melinda-palvelusta saapunut viesti:

Kirjastoista tulleeseen asiakaskirjastopalautteeseen on Kansalliskirjaston Melinda-palveluissa pyritty vastaamaan laatimalla oheinen ohje kevyemmin kuvailtavalle aineistolle. Ohje on tähän mennessä kiertänyt sisäisesti eri kuvailun asiantuntijoilla Kansalliskirjastossa ja nyt lähestymme kaikkia kuvailun asiantuntijaryhmiä yhtä aikaa. Pyydämme asiantuntijaryhmien puheenjohtajia lähettämään ryhmänsä kommentit/korjausehdotukset 7.12. mennessä ja tulemaan keskustelemaan asiasta 14.12. klo 13-14:30 pidettävään Kuvailuryhmien puheenjohtajien kokoukseen, jossa ohjetta on tarkoitus käsitellä. 

Ohje nojautuu MARC 21 -formaattiin ja RDA-kuvailustandardiin sisältäen ehdotukset käytettävistä MARC 21 -kuvailutasoista.

  • Tutustutaan ohjeeseen ja kirjataan mahdolliset kommentit Muusan joulukuun kokouksessa.

2.6. Metatietosanasto

Uuden RDA Toolkitin linjausten ja suomalaisten tarkennettujen ohjeisen laatimisen yhteydessä on ilmennyt tarpeita uusien termien lisäämiseen Metatietosanastoon.

Käydään vielä läpi ehdotettavat termit:

  • sarja kohtaan Teoksen muoto
    • Teoksen muotoja olisi tarpeen hierarkisoida ainakin siten, että musiikkiteoksen muototermit olisivat sävellysten alakäsitteinä.
  • Sävellykset kohtaan Vakiintunut kokoava nimeke
  • musiikkiteoksen ekspression muiden erottavien ominaispiirteiden termit: ainakin luonnoksia ja yksinkertaistettu (vai sovitettu (yksinkertaistettu)?). Mahdollisesti myös partituurin ja stemman muodot (johtostemma, kuoropartituuri, partiselli, partituuri, partituurin tiivistelmä, pianopartituuri, stemma).
    • Sopiva kohta sanastossa olisi uusi elementti version määrite. Elementille voisi lisätä myös linjauksen, jossa viitataan Metatietosanaston termilistaan.

3. RDA-asiat

Lähteet-osion tekstit

Uuden RDA Toolkitin käyttäjäyhteisöjen tarkennettujen ohjeiden yhteyteen laadittavien musiikkiaineistoa koskevien ohjeiden luonnokset on saatu käytyä kertaalleen läpi. Puhtaaksikirjoitetut luonnokset löytyvät RDA-linjaus- ja -esimerkkiehdotusten sivulta. Tarkennettavaa jäi vielä musiikkiteoksen auktorisoidun hakutiedon ohjeeseen koskien taidemusiikin koosteäänitteiden hakutietojen muodostamista. Muusan kokouksessa 7.9.2022 ei tästä päästy vielä täydelliseen yksimielisyyteen.

  • Muusan jäsenet voivat vielä tarkistaa puhtaaksikirjoitetut ohjeet lopullista hyväksymistä varten.

4. Seuraavat kokoukset

Sanastokokous etäyhteydellä perjantaina 25.11.2022 klo 10.30–11.30

Seuraava varsinainen kokous keskiviikkona 7.12.2022 klo 13–15 Kansalliskirjastossa


  • No labels