Strategiaseminaari ja työpajat Linnea2- ja AMKIT –konsortioiden kirjastoille

Kirjastojärjestelmiin liittyvä strategiaseminaari ja työpajapäivä järjestetään Kokkolassa Centria ammattikorkeakoulussa 28.8.-29.8.2014.

Kaikille osallistujille yhteinen työpajapäivä on torstaina 28.8. ja kirjastojen johtajien kokouspäivä on perjantaina 29.8.

Ilmoittaudu 12.8. mennessä linkin takaa löytyvällä lomakkeella.

Ohjeet ja majoitus

Työpajat

 Työpaja 1: Järjestelmäkokonaisuus Finna-Finto-UKJ-Melinda. Tulevaisuuden kirjastojärjestelmät.
Työpaja 2: Järjestelmäkokonaisuuden skenaariot.
Työpaja 3: Kirjastojärjestelmän toiminnot ja vähimmäisvaatimukset käyttöönottovaiheessa.

Päivien ohjelma

Torstai 28.8.2014Työpajapäivä kirjastojen johtajille ja asiantuntijoille
8.45 - 9.15Aamukahvi
9.15 - 9.30Tilaisuuden esittely ja tavoite, UKJ-hankkeen yleiskatsaus Sinikka Luokkanen, UKJ-ohjausryhmän puheenjohtaja
9.30 - 10.15
  • Esitys nykyisen järjestelmän ja palvelinympäristön tilanteesta ja tulevaisuudesta sekä järjestelmätuen tarpeesta. Markku Heinäsenaho, Kansalliskirjasto
  • PCI-Nelli-Finna –työkokouksen tulokset
10.15 - 10.30Työpajojen esittely ja järjestäytyminen työpajoihin
10.30 - 12.30Työpajatyöskentelyä
12.30 - 13.30Lounas
13.30 - 14.30Työpajatyöskentelyä
14.30 - 15Kahvi
15 - 15.45Työpajatyöskentelyä
15.45 - 16.15Työpajojen vetäjät kokoavat työpajansa
16.15 - 17Työpajojen purku
Perjantai 29.8.2014Strategiapäivä kirjastojen johtajille
9 - 10Työpajojen yhteenveto, keskustelua ja johtopäätökset
10 - 10.30Kahvi
10.30 - 12.30Kustannustenjakomalli ja yhteistyösopimus
12.30 - 13.30Lounas
13.30 -Mahdolliset konsortioiden kokoukset ja yhteiskokous

 

Työpajat

Työpaja 1: Järjestelmäkokonaisuus Finna-Finto-UKJ-Melinda. Tulevaisuuden kirjastojärjestelmät.

Melinda –yhteinen metatietovaranto on uuden kirjastojärjestelmän ydin. Metatietovaranto sisältää kaikki kuvailutiedot, joita hyödynnetään kirjastojärjestelmän muissa toiminnoissa. Metatietovaranto palvelee myös sellaisia kirjastoja, joilla on omat paikalliset kirjastojärjestelmänsä mm lainauksenvalvontaan ja hankintaan. Kirjastojen asiakkaiden ja tiedonhakijoiden käyttöliittymänä toimii Finna. Finnassa tullaan hyödyntämään Finto-ontologioita älykkään tiedonhaun toteuttamiseksi.

Nyt suunniteltavat kirjastojen palvelut tulevat olemaan käytössä 5-10 vuoden kuluttua. Jotta järjestelmä olisi mukautumiskykyinen tuleviin kirjastojen tarpeisiin, pohditaan mikä on kirjastojen palveluiden suunta. Millaista on kirjastojen yhteistyö tulevaisuudessa, kun aineistot muuttuvat sähköisiksi? Mitä kirjaston erilaiset asiakkaat odottavat saavansa kirjastolta? Miten kirjastojärjestelmä voi tukea kirjastoa muuttuvissa tarpeissa? Linkitetyn datan ja formaattimuutosten mukanaan tuomat mahdollisuudet? Mitä kirjastojen tietojärjestelmien tulee tuottaa Googleen tai muuhun yleiseen hakukoneeseen, jotta asiakas saa haluamansa tiedon? Mitä asiakkaan pitäisi saada kirjastojen tietojärjestelmien kautta muuta kuin mitä hän saa Googlen tai muun yleisen hakukoneen kautta?

Työpaja 2: UKJ:n toteuttamisvaihtoehdot ja järjestelmäkokonaisuuden skenaariot

Uuden kirjastojärjestelmän valmisteluvaiheessa tehtiin linjaus etsiä toteuttamisvaihtoehto avoimen lähdekoodin ratkaisuista. Koska mikään avoimen lähdekoodin ratkaisu ei sellaisenaan toteuta uuden kirjastojärjestelmän vaatimuksia, tutkitaan myös kaupallisten vaihtoehtojen mahdollisuuksia.

Keskitetyt kirjastojärjestelmäpalvelut muodostavat kokonaisuuden, mutta palvelukeskeinen arkkitehtuuri mahdollistaa sen, että järjestelmien sisältämät tiedot ovat myös muiden palveluiden hyödynnettävissä.   

Työpajassa pohditaan, miten erilaiset vaihtoehdot vaikuttavat järjestelmän kehittämiseen, käyttöönottoon ja ylläpitoon sekä järjestelmän että resurssien kannalta. Pohditaan myös sitä, miten erilaiset toteuttamisvaihtoehdot mahdollistavat palveluiden yhteensovittamisen sekä yhteydet ulkoisiin järjestelmiin.

Työpaja 3: Kirjastojärjestelmän toiminnot ja vähimmäisvaatimukset käyttöönottovaiheessa

Uuden kirjastojärjestelmän hankinta ja järjestelmän sovittaminen kansalliseen palveluympäristöön vievät aikaa. Tänä aikana kirjastoille tulee maksettaviksi sekä nykyisen järjestelmän että uuden järjestelmän kuluja. Jotta päällekkäisten maksujen aika olisi mahdollisimman lyhyt, on vaatimusmäärittelyn pohjalta laadittu järjestelmän käyttöönoton vähimmäisvaatimukset. Käyttöönoton vähimmäisvaatimukset ei ole tarkoitus sulkea pois järjestelmän jatkokehitystä. Työpajassa tarkastellaan näitä vaatimuksia siltä kannalta, onko järjestelmä riittävä kirjastojen käyttöönotettavaksi. Käyttöönoton vähimmäisvaatimuksilla ei ole tarkoitus sulkea pois järjestelmän jatkokehitystä.

 

 

  • No labels