Saksan kansalliskirjasto (Deutsche Nationalbibliothek, DNB) on ottanut huhtikuussa 2022 käyttöön uuden automaattisen sisällönkuvailujärjestelmän EMa:n (Erschließungsmaschine), jonka ytimessä on Annif. Annif on Kansalliskirjastossa kehitettävä automaattisen asiasanoituksen työkalu, joka on avointa lähdekoodia. Annifista voi lukea lisää sen omilta verkkosivuilta (https://annif.org) tai asiakaswikistä (https://www.kiwi.fi/x/F4T6Bg). 

Aineiston sisällönkuvailu (aiheiden ilmaiseminen) takaa sen löydettävyyden esim. kirjastojen kokoelmista. Aineiston, erityisesti digitaalisen aineiston, määrän kasvaessa sen sisällönkuvailu ihmisvoimin hankaloituu. Suuren aineistomäärän sisällönkuvailun helpottamiseksi katsetta on käännetty erilaisiin koneoppimis- ja tekoälyratkaisuihin. Saksan kansalliskirjasto toteutti huhtikuun 2019 ja maaliskuun 2022 välillä projektin uuden automaattisen kuvailun järjestelmän kehittämiseksi korvaamaan vanha järjestelmä, jonka kehittäminen alkoi jo vuonna 2012.

Uusi EMa-järjestelmä tuottaa Deweyn kymmenluokitukseen DDC:hen perustuvaa automaattista luokitusta sekä Saksan yhteiseen auktoriteettitiedostoon (GND) pohjautuvaa asiasanoitusta. EMa-työkalua käytetään aluksi saksankielisille e-kirjoille, sähköisille lehtiartikkeleille ja painetuille yliopiston opinnäytetöille. Lisätietoa aiheesta englanniksi Annifin käyttäjien Google-keskustelualueella julkaistusta viestistä (linkki viestiketjuun) ja saksaksi Saksan kansalliskirjaston blogikirjoituksesta (https://blog.dnb.de/erschliessungsmaschine-gestartet/).