Vuoden alussa selvitimme Finna-organisaatioiden näkemyksiä ja kokemuksia toiminnastamme. Vastauksia kertyi lähes sata.

Saimme vastauksia kaikilta Finnan eri sektoreilta, eniten yleisiltä kirjastoilta ja museoilta. Finnan toimintaan oltiin keskimäärin tyytyväisiä, vastausten keskiarvon ollessa 4 asteikolla 1–5. Tietoa Finnasta ja esimerkiksi häiriötilanteista koetaan olevan tarjolla hyvin, mutta esimerkiksi ohjeiden löydettävyyden ei koettu olevan riittävällä tasolla. Tätä kehitämme mm. hallintaliittymän osalta ohjevideoilla ja suoraan hallintaliittymästä löytyvillä ohjeilla.

Myös Finnan koulutukset ja tapahtumat koettiin hyödyllisiksi. Etätapahtumien toteutus sai kiitosta, mutta vastauksissa näkyi myös toive kohdata kollegoja kasvokkain ja työstää yhteisiä asioita pitkän koronakauden jälkeen perinteisissä tapahtumissa.

Uusina teemoina vastuullisuus ja tilastointi


Uutena teemana kyselyssä oli vastuullisuus, jonka vastauksista saamme suuntaa Finnan vastuullisuustyöhön. Vastuullisuustyön tärkeys sai keskiarvon 4,3. Finnan olennaisimmiksi hyödyiksi koettiin tasa-arvoinen pääsy luotettavan tiedon äärelle ja se, että keskitetty palvelu säästää julkisia varoja. Tärkeimmiksi kehitettäviksi asioiksi nousivat saavutettavuus ja aineistojen yhteentoimivuus.

Finnan tarjoamien tilastojen käyttö oli kyselyn toinen uusi teema. Palautetta hyödynnetään tilastoinnin kehittämisessä ja tilastointiin liittyvien koulutusten suunnittelussa. Koulutusta suunnataan mm. organisaatioille, joilla ei ole omaa Finna-näkymää.

Finna-organisaatioilta saatujen kehitysehdotusten käsittely sai keskiarvon 3,6. Paneudumme tämän sujuvoittamisen kuluvan vuoden aikana tarkemmin, sillä Finna-organisaatioiden määrän kasvaessa myös ehdotusten määrä on kasvussa. Kaikkia toiveita emme aina pysty toteuttamaan, mutta kaikki kehitysehdotukset antavat meille arvokasta tietoa, eikä mikään niistä jää huomiotta.

Kehityskohteeksi nousi myös mahdollisuus vaikuttaa Finnan yleisiin kehityssuuntiin. Finnan yleisiä kehityssuuntia määrittää vuositasolla vahvimmin Finnan
toimintasuunnitelma. Tämän vuoden toimintasuunnitelman työstö aloitettiin viime vuonna, jolloin siihen kerättiin kommentteja ja palautetta Finna-konsortion ohjausryhmältä. Ohjausryhmä hyväksyi toimintasuunnitelman maaliskuun kokouksessa.  
 
Ohjausryhmällä on merkittävä rooli Finnan kehityssuuntien valinnassa. Kannattaa siis muistaa mahdollisuus vaikuttaa Finnan kehityssuuntiin myös ohjausryhmän jäsenten ja esim. oman sektorin edustajan kautta. 
 
Kerromme kyselystä ja sen tuloksiin perustuvista toimistamme lisää kevään sektoritapaamisissa. Tervetuloa kuulolle!