Tästä ohjeesta löydät esimerkkejä hakulausekkeista, jotka kohdistuvat tiettyihin metadatan ominaisuuksiin tietueissa.  Haut toimivat Finnan paikallisessa indeksissä, ja niistä on erityisesti hyötyä aineistojen tarjoajille tietueiden sisällön testaamisessa.

Aineistojen hakemisen perusohjeet löydät Finna.fi:n ohjeista: https://www.finna.fi/Content/help

Voit rakentaa esimerkkien kaltaisia hakuja muidenkin kenttien varaan.  Kenttien mappaukset eri formaateista Finnan indeksiin -sivun taulukosta löydät paikallisen indeksin kentät, joita voit käyttää.

Syntaksi hakulauseiden muodostamista varten löytyy sekin Finna.fi:n ohjeista:  https://www.finna.fi/Content/help-basic - katso erityisesti sivun alaosaa.Miten löydän aineistoja, jossa tietty Finnan indeksin kenttä on käytössä?

Syötä toivotun kentän nimi hakukenttään ja lisää perään :*

Tähti löytää kaikki tietueet, joissa kenttä on käytössä. Jos haluat etsiä tietueet, joissa kenttä sisältää tietyn arvon, kirjoita haluttu arvo tähden sijalle.
Miten rajaan haun tietyn tietolähteen sisälle?

Hakulause: datasource_str_mv:<tietolähteen nimi> <hakusana>Miten löydän tietueet, joilta puuttuu otsikko tai jokin muu kenttä?

Tietueet, joilta puuttuu otsikko, löytyvät hakulauseella !-title:*  tai NOT title:*

Samaan tapaan voi etsiä minkä tahansa muun puuttuvan indeksin kentän.Miten rajaan kuvattomat tietueet näkyviin? 

Kuvattomat tietueet löytyvät hakulauseella NOT online_boolean:1

Huomaa, että jos aineisto on digitaalinen - kuten äänite tai video - kentän arvo määräytyy itse aineiston saatavuuden mukaan ja kansikuvallinen tietue saattaa siksi tulla mukaan hakutulokseen. 

Tarkempaa tietoa tämän sekä free_online_boolean -kentän arvon määräytymisestä: Verkossa saatavilla oleva aineisto.


 

Miten rajaan haun Luontiajan mukaan?

Luontiajalle ei ole omaa fasettiaan, mutta rajauksen voi tehdä hyödyntämällä Finnan era-indeksikenttää. Huom. museoaineistoilla ja joillain kirjastoaineistoilla tähän kenttään on indeksoitu Aiheen aika, jolle löytyy myös oma fasettinsa.

Hakulauseke: era:"Luontiaika"

Löydät käytettävät käsitteet YSO-aikakäsitteistöstä Fintosta.Miten rajaan hakutuloksista deduplikoidut tietueet pois?

Finna yhdistää hakutuloksiin deduplikoituja tietueita. Jos haluat rajata tuloslistaa vielä tarkemmin, lisää hakulinkkiin deduplikoinnin poisto kirjoittamalla URL-osoitteen perään &filter[]=finna.deduplication:"0"

Tällöin hakutuloksiin jää ainoastaan oman kirjaston tietueet, joissa hakuehdot täyttyvät, ja muiden kirjastojen tietueet jäävät pois.

Esimerkkilinkki: https://www.finna.fi/Search/Results?dfApplied=1&lookfor=era%3A%222010-luku%22&type=AllFields&filter[]=~building%3A%220%2F3AMK%2F%22&filter[]=finna.deduplication:%220%22


Miten rajaan hakutuloksista jonkin aiheen pois?

Poissulkevia rajauksia voi tehdä NOT -operaattorin lisäksi muokkaamalla haun URL-osoitetta.

Voit esimerkiksi tehdä ensin haun, johon valitset Aihe-rajaimesta aiheeksi historia TAI henkilöhistoria.

Sen jälkeen voit muokata haun muotoon historia EI henkilöhistoria, joka rajaa henkilöhistoria-tulokset pois.

Muokkauksen voi tehdä vaihtamalla URL-osoitteesta rajaus filter[]=~topic_facet:"henkilöhistoria" muotoon filter[]=-topic_facet:"henkilöhistoria" eli vaihtamalla aaltoviivan yhdysmerkiksi.


Miten rajaan 3D-malleja sisältäviin aineistoihin?

3D-malleja sisältävät tietueet löytyvät hakulauseella: media_type_str_mv:"0/model/"

Eli indeksin kentässä media_type_str_mv on arvo "0/model/"  • No labels