Avointen oppimateriaalien kirjaston oppimateriaalit voi tuoda myös organisaation omaan Finna-näkymään. Tietokannan käyttöönotolla oppimateriaalit saa näkymään hakutuloksissa ja aineistotyyppinä. Välilehden aktivoimisella saa käyttöön lisäksi Oppimateriaalit-välilehden (L1) ja oppimisen hakurajaimet, joilla oppimateriaalien hakutulosta voi rajata esimerkiksi koulutusasteen tai tutkinnon mukaan. Rajaimet voi nähdä käytössä finna.fi-sivustolla. Oppimateriaalit-välilehteen viitataan tässä ohjeessa myös L1-välilehtenä.

Ohjeen sisältö

Tietokannan käyttöönotto

Oppimateriaalit on haravoitu paikalliseen indeksiin. Tietokannan käyttöönoton jälkeen oppimateriaalit tulevat näkyviin organisaation Finna-näkymän hakutuloksissa ja aineistotyyppinä "Oppimateriaalit". Toimi näin:

  • Kirjaudu hallintaliittymään
  • Valitse paikalliset aineistot -välilehti
  • Valitse Tietokannat → Lisää tietokanta → aoe
  • Tallenna muutokset

image.png

Välilehden aktivointi

Oppimateriaalit-välilehti kytketään päälle lisäämällä seuraava rivi config.ini -tiedoston SearchTabs-osioon:

[SearchTabs]
L1 = "tabs_l1"

Paikallisen aineiston hakutuloksessa on mahdollista käyttää suosittelijaa, joka ohjaa käyttäjän Oppimateriaalit-välilehdelle kun hakutulos on rajattu oppimateriaaleihin.

Suosittelija kytketään päälle lisäämällä seuraava rivi searches.ini -tiedoston General-osioon:

[General]
default_top_recommend[] = "LearningMaterial"

Näkymässä tulisi nyt näyttäytyä uusi Oppimateriaalit - välilehti alla olevan kuvan mukaisesti.

Oppimateriaalien esirajaus

Näkymän Oppimateriaalit-välilehdellä esitettäviä oppimateriaaleja on mahdollista esirajata esimerkiksi koulutusasteen mukaan. Esirajausta kannattaa kuitenkin tehdä harkiten. Käyttäjä voi löytää kiinnostavia aiheita ja jatkokäytön ideoita sellaisistakin oppimateriaaleista, joiden kohdennus ei suoraan vastaa omiin tarpeisiin. Ohessa muutamia esimerkkejä rajausten muodostamiseen. Huomioithan, että tässä ohjeistettu esirajaus toteutuu vain L1-välilehdellä.

Rajaukset lisätään tiedostoon local/config/vufind/L1.ini. Käytettävä rajauslauseke on yksinkertaisinta selvittää rajaamalla hakutulos Finnassa ja kopioimalla rajaus hakutuloksen urlista.

Esimerkki 1: rajataan näytettävät oppimateriaalit tiettyyn koulutusasteeseen

Tee ensin tyhjä Oppimateriaali-haku ja rajaa hakutulos sen jälkeen Koulutusaste-fasetilla. Esimerkki:
https://finna.fi/L1/Results?limit=0&type=AllFields&filter%5B%5D=%7Eeducational_level_str_mv%3A%220%2FHigherEducation%2F%22

Muuntamalla erikoismerkit urlin koulutusaste-rajaus on helpommin nähtävissä
https://finna.fi/L1/Results?limit=0&type=AllFields&filter[]=~educational_level_str_mv:"0/HigherEducation/"

Kopioi rajaus  L1.ini tiedoston RawHiddenFilters-osioon (kopioi myös Parent_Config -osio tiedoston alkuun):

[Parent_Config]
relative_path = "../finna/L1.ini"
override_full_sections = ""

[RawHiddenFilters]
0 = "educational_level_str_mv:0/HigherEducation/"


Erikoismerkit voi muuntaa esimerkiksi tällä työkalulla. Kopioi urli tekstikenttään ja klikkaa "Decode".

Tallenna tiedosto ja tee uusi tyhjä haku. Nyt tuloksen pitäisi olla rajattuna tekijän mukaan.

Esimerkki 2: rajataan näytettävät oppimateriaalit tekijän mukaan

Rajaa haku Tekijä-fasetin avulla ja kopioi rajaus L1.tiedostoon:

[Parent_Config]
relative_path = "../finna/L1.ini"
override_full_sections = ""

[RawHiddenFilters]
0 = "(author_facet:\"Rajala, Jukka\")"

Huomaa että nimen ympärillä olevien lainausmerkkien eteen tulee "\" -merkki.

Esimerkki 3: useamman rajauksen yhdistäminen

Rajauksia voidaan yhdistää AND tai OR muotoa käyttämällä, jolloin voidaan muodostaa halutunlainen hakutulos useampaa fasettia ja/tai rajausta hyödyntäen. Esimerkissä yhdistämme kaksi aiempaa esimerkkiä ja rajaamme tulokset tiettyyn koulutusasteeseen (korkeakoulutus) sekä tekijään (Rajala, Jukka):

Rajaa haku Koulutusaste sekä Tekijä-fasetin avulla ja kopioi rajaus L1.tiedostoon:

[Parent_Config]
relative_path = "../finna/L1.ini"
override_full_sections = ""

[RawHiddenFilters] 
0 = "educational_level_str_mv:0/HigherEducation/ AND (author_facet:\"Rajala, Jukka\")"

Välilehden nimeäminen ja kielikäännökset

Jos välilehden nimeä tai sen kielikäännöksiä on tarpeellista muokata, organisaatiot voivat muokata käännösavainta "tabs_l1". Täältä löytyy tarvittaessa lisätietoa kielikäännöksistä.

Välilehden tyylit

Organisaatiot voivat halutessaan muokata LESS-tyyleillä välilehden ulkoasua. Finna.fi-sivustolla LESS-tyyleillä on muokattu esimerkiksi fasettien välistystä sekä välilehtien ulkoasua.

Esimerkki 1:

Asetetaan L1-välilehden faseteille välistyksiä ja ryhmitellään ne samoin kuin finna.fi-sivustolla. Lisätään seuraava tyylimääritys custom.less tiedostoon:

.template-dir-l1.template-name-results {
  .side-facets-container-ajax > h1:first-child {
    margin-bottom: 5px;
  }
  .list-group.facet.facet-group{
    &#side-panel-educational_aim_str_mv {
      margin-bottom: 20px;
    }
  }
}

Esimerkki 2:

Lisätään välilehtien kokoa paddingin avulla, ja muutetaan kirjasinkoko suuremmaksi. Organisaatioiden kannattaa ottaa huomioon, että tämä kyseinen tyylimääritys vaikuttaa näkymän kaikkiin finna-main-tabs välilehtiin. Kannattaa huomioida myös näkymän muut mahdolliset välilehdet ja niiden määrä. Esimerkin mukainen tyylimuutos kannattaa toteuttaa harkiten, jos välilehtiä löytyykin omasta näkymästä jo useampi. Tehdään seuraava tyylimääritys custom.less tiedostoon:

.finna-main-tabs ul.nav-tabs > li > a {
padding: 10px;
font-size: 18px;
}

Oppimateriaalit sisältösivuilla

Oppimateriaaleja voi tuoda sisältösivulle RSS-muotoisena sisältönä. Tällöin ne voidaan esittää kuvakarusellissa, uutislistauksessa tai esimerkiksi ruudukossa. Tutustu RSS-muotoisen sisällön tuominen näkymään. Esimerkkikuvassa näkyy oppimateriaaleja kuvakarusellissa.

Syötteen tekeminen suosikkilistasta

Suosikkilista on yksi työkalu millä voidaan kerätä aineistoja, joita halutaan esittää RSS-syötteessä. Finnan ohjeista löydät kattavasti tietoa Suosikkilistoista.

  • Kirjaudu ensin sisään Finnaan ja etsi haluamaasi aineistoa.
  • Lisää aineistoa suosikkilistalle klikkaamalla nastakuvaketta. Löydät nastakuvakkeen hakutulossivulta aineiston oikealta puolelta.
  • Valitse avautuvasta valikosta suosikkilista, jolle haluat valitun aineiston tallentaa. Kaikki aiemmin luomasi listat näkyvät Valitse lista -valikossa. Uuden suosikkilistan luot valitsemalla tai luo uusi lista.
  • Paina lopuksi Tallenna.

Jotta pääset muodostamaan syötteen, tarkastele suosikkilistaasi katselunäkymässä. Valitse listan näkyvyydeksi Julkinen. Klikkaamalla Listan julkinen linkki, avautuu suosikkilistasi katselunäkymään. Katselunäkymässä RSS-syöte löytyy katselunäkymän alaosasta. 

Katselunäkymän pitäisi avautua XML-tiedostoon selaimessasi jolloin voit kopioida talteen osoiterivistöllä olevan URL-osoitteen tai kopioidan sivun sisällön uuteen xml-tiedostoon.

URL-osoitteen hyödyntäminen

Osoiterivistöltä kopioitu URL-osoite voidaan syöttää hallintaliittymässä syötekomponentin URL-kenttään. Huomioithan, että URL-osoitteen täytyy viitata finna.fi -palvelimelle (tai organisaationäkymään xyz.finna.fi). Tämä tarkoittaa, että käytettävä suosikkilista on tehty tuotantonäkymässä.

Kaikille kielille yhteinen URL syötetään kenttään URL(*), kielikohtaiset tämän alle.

XML-tiedoston hyödyntäminen

Kopioituasi sivun sisällön uuteen XML-tiedostoon voit ottaa sen käyttöön. Paikallisen tiedoston osoite voidaan syöttää hallintaliittymässä syötekomponentin URL-kenttään. Paikallisen tiedoston voi myös valita listasta, kentän vieressä olevasta kansio-ikonista. Huomioithan ettet käytä osoitteena finna-test.fi -osoitetta tai finna-pre.fi -osoitetta, vaan paikallisen tiedoston nimeä (esim. themes/custom/templates/rss/uusimmat.rss).

Screenshot from 2019-08-22 09-37-49.png

Syötekomponentin asetuksista voit muokata syötteen esitystapaa. Asetusten säätämisen jälkeen RSS-komponentti tulee lisäksi lisätä johonkin sivupohjaan. Tarvittava PHP-koodi löytyy asetusten jälkeen kohdasta "Kopioi sivupohjaan" (ks. esimerkki tiedostosta themes/finna/templates/search/home/home-2.phtml).

Syötteen tekeminen hakutuloksesta

Muodosta haluamasi rajaus oppimateriaaleihin. Tuloksen ollessa valmis, tarvittava RSS-syöte -painike löytyy katselunäkymän alaosasta. Painikke tuottaa ja avaa XML-tiedoston selaimessasi, jolloin voit kopioida talteen osoiterivistöllä olevan URL-osoitteen tai kopioidan sivun sisällön uuteen xml-tiedostoon. Tämän jälkeen voit seurata samoja ohjeita kuin suosikkilistan hyödyntämisen kohdalla, riippuen haluatko mieluummin hyödyntää URL-osoitetta vai luoda XML-tiedoston.

Julkisen suosikkilistan näyttäminen sisältösivulla

Suosikkilistalle kerätyt oppimateriaalit voidaan myös esittää sisältösivuilla upokkeen avulla. Hyödynnä tässä ohjetta: julkisen suosikkilistan näyttäminen sisältösivulla upokkeessa.

Avointen oppimateriaalien käytön mittaaminen omassa näkymässä

Avoimet oppimateriaalit löytyvät jo monista Finna-näkymistä. Organisaatiot voivat itse seurata omien käyttäjiensä kiinnostusta oppimateriaaleja kohtaan Finnan hallintaliittymän tilastoista. Tietuesivujen avaukset saa selville alla olevan ohjeen avulla. Kannattaa huomioida, että luvut saadaan vain sellaisista käyttäjistä, jotka hyväksyvät evästeet.

  1. Siirry hallintaliittymässä Tilastot-välilehdelle
  2. Valitse tarkasteltava aikaväli
  3. Valitse Näkymä: Oman organisaation oletusnäkymän perässä lukee "(oletus)"
  4. Siirry Tietueet-välilehdelle
    1. Huom! Tietueiden katsomiskerrat on jaettu kahteen osaan: Tietuesivu ja Ponnahduikkuna. Avoimia oppimateriaaleja ei voi avata ponnahdusikkunaan, joten katselut tilastoituvat aina kohtaan Tietuesivu.
  5. Löydät avoimet oppimateriaalit listauksesta nimellä "aoe"
  6. Ota näkyviin aikasarja klikkaamalla sinistä palkkia. Aikasarja aukeaa listauksen alapuolelle. Aikasarjan avulla voit tarkastella katselumääriä eri ajankohtina esimerkiksi suhteessa avoimen oppimisen tapahtumiin ja viestintään.



  • No labels