Yleisestä suomalaisesta ontologiasta (YSO) on julkaistu uusi jäädytetty versio 2021.3.Epikuros. Se on erityisesti erikoisontologioiden kehittäjille suunnattu versio YSOsta, johon ei päivitetä finto.fi:n YSO-julkaisuversiossa näkyviä jatkuvia muutoksia. 2021.3.Epikuroksen kehitysversio on optimoitu TopBraid Composer editointityökalulla tapahtuvaa ontologiatyötä ajatellen ja se poikkeaa tietomalliltaan joiltain osin YSOn julkaisuversiosta. Edellinen jäädytetty versio 2020.1.Diotima julkaistiin alkuvuonna 2020. Nyt julkaistu 2021.3.Epikuros vastaa YSOn tilaa 19.3.2021 ja löytyy alla olevasta linkistä:

https://github.com/NatLibFi/Finto-data/tree/master/vocabularies/yso/releases/2021.3.Epikuros

Epikuros sisältää seuraavat, edellisestä jäädytetystä YSO-versiosta (2020.1.Diotima) puuttuvat lisäykset ja uudistukset:

  • Kaikki vuoden 2020 YSO-kokouksissa päätetyt uudet käsitteet sekä käsitteiden muutokset
  • YSO-paikkojen osalta koordinaattitiedot Maanmittauslaitoksen paikannimirekisteristä sekä Wikidatasta

Alla olevasta linkistä (xlsx-taulukko) löytyvät listattuna erillisiin välilehtiin YSOn Diotima-versioon verrattuna tapahtuneet prefLabel-muutokset kaikilla kolmella kielellä, uudet käsitteet ja käytöstä poistetut käsitteet:

YSO-muuttuneet-Epikuros.xlsx


Antiikin Kreikan filosofi Epikuros on tämänkertaisen YSO-version suojelija ja innoittaja. Hän korosti voimakkaasti sitä, että on välttämätöntä pyrkiä riippumattomuuteen kaikista ulkoisista olosuhteista. Hän korosti epistemologiassaan aistien merkitystä: kaikki, mitä ihmiset aistivat, on heidän mielestään myös olemassa. Tuotteliaana kirjailijana hän laati vajaa 300 kirjakääröä. Epikuroksen tiedetään sanoneen "Mielihyvä on onnellisen elämän alku ja loppu".

Lisätietoja tästä versiosta: [email protected]

  • No labels