Syksyllä 2014 pidettyjen Kirjastoverkkopäivien Melinda-työpajassa keskeisenä teemana oli Melindan laadunhallinta. Kirjastojen edustajien toivomuksena oli, että Kansalliskirjasto tukisi ja koordinoisi Melindan kuvailutyötä nykyistä enemmän. Laadun kehittäminen on teemana noussut keskusteluun ja myös Kansallinen metatietovaranto -hankkeen yhdeksi painopistealueeksi vuodelle 2015. Eräs keskustelussa esiin nostettu kysymys on, tarvittaisiinko tahoa joka valvoisi ja ohjeistaisi Melindan kuvailutyötä ja tekisi linjauksia kuvailukäytännöiksi. Keskustelun lopputulos oli, että tällaisesta toiminnasta olisi apua: Melinda tarvitsisi "talonmiehen".

Melinda-talonmiestoiminta käynnistettiin Kansalliskirjastossa vuoden 2015 alussa. Käytännössä talonmiehenä toimii ryhmä, johon kuuluu asiantuntijoita Melinda- ja kansallisbibliografiapalvelusta. Talonmiesryhmä kokoontuu tarvittaessa pari kertaa kuukaudessa keskustelemaan ajankohtaisista asioista: tietokannassa huomatuista, kirjastojen raportoimista ja sähköpostilistoilla puhuttaneista ongelmista ja kysymyksistä. Näihin reagoidaan neljä kertaa vuodessa julkaistavalla "paimenkirjeellä", joka jaellaan keskeisten sähköpostilistojen kautta ja kootaan myös tänne talonmiehen wiki-sivulle.

Talonmies järjestää myös Talonmiehen tuokio-  ja Talonmies-Extra-webinaareja. Talonmies-Extra poikkeaa Talonmiehen tuokiosta siten, että Extra on aina johonkin tiettyyn teemaan keskittyvä tilaisuus. Tarkemmat tiedot talonmiesryhmän järjestämistä tapahtumista löydät Melinda-wikin Tapahtumat ja koulutukset -sivuilta.

Yhteysosoite: melinda-posti[at]helsinki.fi

  • No labels