Yleisestä suomalaisesta ontologiasta (YSO) on julkaistu uusi jäädytetty versio 2019.3.Cicero. Se on erityisesti erikoisontologioiden kehittäjille suunnattu versio YSOsta, johon ei päivitetä finto.fi:n YSO-julkaisuversiossa näkyviä jatkuvia muutoksia. 2019.3.Cicero on optimoitu TopBraid Composer editointityökalulla tapahtuvaa ontologiatyötä ajatellen ja se poikkeaa tietomalliltaan joiltain osin YSOn julkaisuversiosta. Edellinen jäädytetty versio 2018.3.Boethius  julkaistiin keväällä 2018. Nyt julkaistu 2019.3.Cicero vastaa YSOn tilaa 4.3.2019 ja löytyy alla olevasta linkistä:

https://github.com/NatLibFi/Finto-data/tree/master/vocabularies/yso/releases/2019.3.Cicero

Cicero sisältää seuraavat, edellisestä jäädytetystä YSO-versiosta (2018.3.Boëthius) puuttuvat lisäykset ja uudistukset:

  • Kaikki 1.3.2018-4.3.2019 aikana lisätyt uudet käsitteet
  • MUSA-asiasanasto on sulautettu kokonaisuudessaan YSOon tietyin sisällöllisin muutoksin
  • YSOn toimintahierarkian uudistus (koskien yli 4600 käsitettä eli n. 15,7% YSO-käsitteistä). Lisätietoa: YSOn toimintahierarkian muutos
  • uudistus yhteiskunnallisiin ja kulttuurisiin yläluokkiin kuuluville YSO-käsitteille (koskien yli 200 käsitettä). Lisätietoja: https://github.com/NatLibFi/Finto-data/issues/2

Alla olevasta linkistä (xlsx-taulukko) löytyvät listattuna erillisiin välilehtiin YSOn Boethius-versioon verrattuna tapahtuneet prefLabel-muutokset kaikilla kolmella kielellä, uudet käsitteet ja käytöstä poistetut käsitteet:

YSO-muuttuneet-Cicero.xlsx

Roomalainen filosofi ja kirjailija Cicero on tämänkertaisen YSO-version suojelija ja innoittaja. Hän oli oman aikansa merkittävä sivistyksen edistäjä ja kielen uudistaja, jonka mittavan proosatuotannon on sanottu muuttaneen latinan karkeasta arkikielestä monipuoliseksi sivistyskieleksi. Cicero on mm. sanonut: "kirjaton huone on kuin sieluton ruumis."

Lisätietoja tästä versiosta: finto-posti@helsinki.fi


Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Tuomas Palonen, viimeksi muokattu maaliskuuta 11, 2019