1. Avaa TBC
  2. TBC tiedustelee sopivaa kansiota työtilaa varten
    1. Hyväksy kansioehdotus tai valitse itsellesi sopivampi
    2. HUOM! Mikäli workspacesi on verkkolevyllä, TBC ei pysty palautumaan verkkoyhteyden katkoksista. Pidä siis huolta, että tallennat usein ja olet sulkenut TBC:n kun tiedät verkkoyhteyden katkeavan (esim. ottaessasi läppärin telakasta)
  3. Asetusten muokkaaminen
    1. Valitse ylävalikosta Window > Preferences
    2. Valitse vasemman sivun listasta "TopBraid Composer"
    3. Muuta kenttää "Max. number of instances to display"
      1. Muuta tässä oleva arvo seuraavasti "50000" (viisikymmentätuhatta).
    4. Muuta myös kenttää "Preferred language(s) of rdfs:labels:"
      1. Käyttökielten koodit ilmaistaan preferenssijärjestyksessä. Laita arvoksi "fi en sv" tai muu haluamasi

Seuraavan kerran TBC:n avatessasi asetuksesi ovat tallessa ja TBC kysyy jälleen haluamaasi työtilaa. Voit asettaa käyttämäsi työtilan oletukseksi raksittamalla "Use this as a default and do not ask again".

Ontologian avaaminen TBC:ssä

Jotta ontologiatiedostoa voi sekä katsella että muokata, täytyy ontologian sijaita jossain "projektissa". Alla on ohjeet uuden projektin luomiseen, mikäli et ole vielä luonut sellaista.

Projektin luonti ontologioille

  1. Valitse ylävalikosta File > New > Project...
  2. Valitse General > Project
    1. Paina "Next"-nappia
  3. Syötä haluamasi nimi projektille "Project name:"-kenttään
  4. Paina "Finish"-nappia
  5. Ohjelmassa voi ilmestyä "Subversive connector discovery"-ikkuna, paina Cancel

Ontologian avaaminen eli ontologian lisääminen projektiin ja tarvittavat importoinnit

  1. Avaa TBC:n hakemistolistaus eli "Navigator"-näkymä (ellei se ole jo esillä): Window > Show view... > Navigator
  2. Klikkaa Navigator-näkymässä luomasi projektin nimeä oikealla hiirennapilla. Valitse Import.. ja General > File System (ellei File System ole jo valittuna) ja klikkaa Next.
  3. Klikkaa Browse.. ja etsi omalta koneeltasi tiedosto paikasta, johon sen olet ladannut. Valitse oikea tiedosto ja klikkaa Finish.
  4. Navigator-näkymään pitäisi luomasi projektin alle ilmestyä kyseinen ontologiatiedosto. Avaa tiedosto tuplaklikkaamalla sitä.
  5. Importoi ontologiatiedostoon SKOS seuraavasti
    1. Avaa "Imports"-välilehti (Window > Show view > Imports)
    2. Klikkaa välilehdessä näkyvää paperiarkilla ja plus-merkillä varustettua "Import local file"-kuvaketta
    3. Klikkaa avautuvasta ikkunasta nuolikuvaketta painamalla Workspace > Topbraid ja sen jälkeen klikkaa kohtaa SKOS (huom! älä klikkaa/ruksaa näiden kohdalla olevia laatikoita).
    4. Nyt pitäisi näkyä lista tiedoston nimiä. Klikkaa ruksi kohtaan skos-core.ttl ja paina OK.
  6. TBC:-ruudun keskelle avautuu käsitenäkymä eli "Class Form" (tai Editor Area), jossa näkyvät käsitteiden perustiedot (yläkäsitteet, labelit yms) ja joita voi muokata. Mikäli et sulje ontologiaa, avautuu ontologia automaattisesti seuraavan kerran avatessasi TBC:n
  7. Tärkeä näkymämuokkaus: Saat käsitteiden nimet näkymään URI-tunnisteiden sijaan painamalla ylhäällä näkyvää ihmiskuvaketta  .

Ontologian tavallinen avaaminen

TBC avaa automaattisesti ne ontologiat, jota olit TBC:tä suljettaessa käsittelemässä. Jos kuitenkaan ontologiasi ei ole auki, niin voit avata sen kaksoisklikkaamalla Navigator-näkymässä. Jos et näe "Navigator"-näkymää missään saat sen avattua Window > Show view... > Navigator

TBC:ssä voi olla auki kerralla useita ontologiatiedostoja. Nämä näkyvät käsitenäkymässä välilehtinä, jotka on nimetty ko. ontologiatiedoston mukaan. Voit siirtyä ontologiatiedostosta toiseen klikkaamalla näitä välilehtiä.

Ontologian tallentaminen

  1. Jos sinulla on useita eri ontologiatiedostoja auki TBC:ssä (eli useita välilehtiä käsitenäkymässä), varmista että sinulla on näkyvillä käsitenäkymän välilehti juuri siitä ontologiasta, jonka haluat tallentaa
  2. Ontologian voi tallentaa valitsemalla File > Save


Mikäli käsitenäkymän (välilehden) tiedostonimen edessä on *-merkki, on ontologiaan tehty muutoksia, joita ei vielä ole tallennettu.

  • No labels