Esitykset

Aamupäivä

Iltapäivä

Esitetyt skenaariot päällekkäisyyden suhteen:


  • 1: Säilytetään erikoisontologiat erillään YSOsta, mutta poistetaan päällekkäisyys YSOon.
  • 2: Säilytetään erikoisontologiat erillään YSOsta, mutta sallitaan päällekkäisyys YSOn kanssa.
  • 3: Sulautetaan erikoisontologiat yhteen YSOn kanssa. Yksi yhteinen ontologia kaikkien käytössä.
  • Bonusskenaario: Siirrytään käyttämään kaikille ontologioille yhteistä URI-avaruutta. Toteutettavissa riippumatta, mihin edellisistä skenaarioista päädytään.


Tiivistelmät keskustelusta:


Keskusteltiin yleisesti erikoisalan ja yleissanaston eroista. Keskustelussa esiintyi kaksi toimintatapaa tai toivetta, jotka ovat keskenään ristiriidassa: yhtäältä halutaan, että sanastosisällöt ovat yhdenmukaisia, mutta toisaalta halutaan myös mahdollisuus erilaisiin ratkaisuihin (eri RT:t, eri termit) erikoisalalla. Vastaus tähän ristiriitaan on jatkotyöpajojen haaste.
Keskusteltiin sisällön päätösprosessista skenaariossa, jossa siirrytään yhteen yhteiseen ontologiaan, johon kaikki erikoisontologiat on sulautettu. Ontologian aihealueet voitaisiin vastuuttaa toimituskunnille, jotka päättäisivät kyseisen aiheen sisällöstä ja muutoksista. Tämän lisäksi voitaisiin nimetä päätoimittaja, joka valvoo päätösprosessia. Useita erikoisaloja koskevat käsitteet päätettäisiin kollektiivisesti. Päätoimittaja ja yleiskokous tekisivät lopulliset päätökset haastavissa tilanteissa. Todettiin myös, että päätös sulauttaa erikoisontologia YSOon on erikoisalan omissa käsissä, ei Kansalliskirjaston. Ylipäätään prosessi kohti yhteentoimivampaa KOKOa olisi syytä tehdä vaiheittain.
Työpaja ei asettunut vielä yksiselitteisesti kannattamaan jotain tiettyä ratkaisumallia päällekkäisyyden suhteen. Kuitenkin ajatus kaikille ontologioille yhteisestä URI-avaruudesta herätti paljon kiinnostusta: tämä malli vähentäisi päällekkyyden syntymistä tulevaisuudessa. Lähitulevaisuuden osalta päätettiin tehdä vertailu erikoisontologian ja YSOn eroista muidenkin kuin esityksessä mainittujen ontologioiden (PUHO, JUHO) osalta. Lisäksi pohdittiin myös, olisiko mahdollista tehdä päätös, että erikoisontologioihin ei enää oteta uusia YSO-käsitteitä. Päätettiin, että Finto-palvelu tekee listaukset sellaisista erikoisontologioiden käsitteistä, jotka luovat KOKOon tarpeettomia tuplia (esim. KOKOssa on kolme hammasharjat-käsitettä), ja toimitettaisiin listaukset erikoisontologioiden ylläpitäjille. Päätettiin myös, että Finto-palvelu jatkaa kaikille ontologioille yhteisen URI-avaruuden selvitystyötä. Todettiin lisäksi, että työpajoja on syytä järjestää jatkossa tiheämmin ja käsiteltäväksi aiheeksi ehdotettiin esim. YSOn Wikidata-linkitystä.

Lähitulevaisuuden TODO-lista:

  • Tehdään listaukset erikoisontologioiden käsitteistä, jotka luovat tarpeettomia tuplia KOKOon
  • Käydään näitä listauksia läpi erikoisontologioiden ylläpidon kanssa
  • Selvitetään yhteisen URI-avaruuden toteuttamista kaikille ontologioille
  • No labels