Huhtikuun päivityksen myötä uudistuva RDA-kuvailustandardi on askeleen lähempänä valmistumistaan. Katso tilannekatsaus Kuvailusääntöpalvelun sivulta Huomioita uudistuvasta RDA:sta. Uuteen RDA Toolkitiin pääsee kansallisen lisenssin tunnuksilla, joita voi pyytää Kansalliskirjaston Kuvailusääntöpalvelusta: kuvailusaannot-posti (ät) helsinki.fi

 

Uuden RDA-tekstin suomennos valmistuu vaiheittain. Ensimmäinen versio julkaistaan tämän vuoden lopussa. Valmis suomennos julkaistaan keväällä 2020. Uusi suomenkielinen RDA voidaan ottaa käyttöön vasta, kun linjaukset, soveltamisprofiilit, esimerkit, sovellusohjeiden päivitykset, esittelevät koulutukset, takautuvat konversiot yms. on tehty. Päätös käyttöönoton ajankohdasta tehdään tietokantakohtaisesti. Nykyinen RDA Toolkit on käytettävissä todennäköisesti kevääseen 2021 asti.

 

Linjausten ja ns. soveltamisprofiilien valmistelu uutta RDA:ta varten on käynnistynyt Kansalliskirjaston Kuvailusääntöpalvelun ja kuvailun kansallisten asiantuntijaryhmien (Kustin, Kumean, Muusan ja Siskun) yhteistyönä. Voit halutessasi seurata työn etenemistä Kuvailuyhteistyösivustolta (ks. myös tämän sivun alasivut). Tällä hetkellä työstetään mm. nomenin, paikan ja ajanjakson soveltamisprofiileja ja linjauksia. Valmiit linjaukset, soveltamisprofiilit ja esimerkit julkaistaan uudessa RDA Toolkitissa todennäköisesti keväällä 2020.

 

Kysy lisää Kansalliskirjaston Kuvailusääntöpalvelusta: kuvailusaannot-posti [ät] helsinki.fi