Aika: 9.5.2019 klo 13–16.08
Paikka: Kansalliskirjasto, Yliopistonkatu 1, C222 Fabianian kokoushuone
Läsnä: Ilkka Haataja (Taideyliopiston kirjasto, Sibelius-Akatemia), Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto), Jaska Järvilehto (Helsingin Konservatorion kirjasto), Tapani Moisio, sihteeri (Kansalliskirjasto), Johanna Parviainen (Kirjastopalvelu), Jaakko Tuohiniemi, puheenjohtaja (Helsingin yliopiston kirjasto)
Etänä: Ilona Heinonen (Tampereen kaupunginkirjasto), Tapani Lehtonen (Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjasto, poistui klo 15.00), Anu Sormunen (Jyväskylän kaupunginkirjasto), Tommi Viitamies (Helsingin kaupunginkirjasto, poistui klo 15.56)

 

MUISTIO


1 MUSA–YSA–YSO-konversion suunnitelman tilanne

Musiikkiaineiston konversio toteutetaan aiemmasta ilmoituksesta poiketen yleisen YSA–YSO-konversion yhteydessä Melindassa ja Voyager-paikalliskannoissa heinäkuussa 2019. Myös muut paikalliskannat voivat käyttää konversio-ohjelmaa omien tietueidensa konvertointiin.

YSAn käytön korvaamisen YSOlla toivotaan tapahtuvan toukokuun aikana, mutta viimeistään heinäkuun konversioon mennessä.

Musiikkiaineistojen konversiosuunnitteluryhmän kokousmuistiot ovat luettavissa konversiosivuilla. Viimeinen kokous pidettiin 2.5.2019.

Keskusteltiin ketjutuksen säilyttämisestä "local"-merkinnällä paikalliskannoissa.

 

2 Musiikin kuvailupäivä 15.5.2019

Päivän ohjelma löytyy Melindan asiakaswikistä.

Suunniteltiin iltapäivän osuutta Musiikin kuvailukäytännöt II: miltä musiikkitietueet näyttävät nyt ja tulevaisuudessa.

 

3 Musiikkiaineiston RDA-sovellusohjeen päivittäminen

Viime aikoina kentällä askarruttaneita kysymyksiä:

1 Pääkirjaus tapauksissa, joissa kappaleiden säveltäjyydet vaihtelevat
Sähköpostikeskustelussa on ehdotettu linjausta, että jos kaikilla julkaisun teoksilla ei ole täysin samat (ja sama määrä) säveltäjiä, pääkirjaus tulisi nimekkeelle. Tästä tarvittaisiin virallinen päätös.

  • Päätettiin suositella, että jos kaikilla koosteeseen sisältyvillä teoksilla on vähintään yksi yhteinen säveltäjä, kyseinen säveltäjä merkitään koosteen auktorisoituun hakutietoon (pääkirjaukseen).

2 Kenttä 348, nuottiaineiston muoto
Voiko soitonoppaiden osalta käyttää tässä kentässä termiä soitonopas?

  • Soitonopas ei ole määritelmän mukainen nuottiaineiston muoto, joten se merkitään ainoastaan laajuuden yksiköksi kenttään 300.

 

4 Viola-aineisto Melindaan

Violan nuottiaineistot on ajettu nyt Melindaan ja nuottien kuvailu alkaa heti kun replikointi Voyageriin saadaan toimintaan, viimeistään kesäkuun alussa. Koska Violassa on kuvailtu äänitteiden osakohteet nk. ekspressiomallin mukaan (osakohde voi kiinnittyä moneen emoon), ääntteiden ajaminen Melindaan tapahtuu kahdessa vaiheessa. Yksiemoisten poikasten ja niiden emojen ajot on aloitettu. Tämä tuottaa Melindaan väliaikaisesti vajaita perheitä, jotka ovat käytännössä tuplia Melindassa mahdollisesti olevien täydellisten perheiden kanssa. On suotavaa, että kirjastot eivät täydennä näitä perheitä tai yhdistä niitä toisiin tietueisiin. Moniemoiset osakohteet ajetaan eri säännöillä Melindaan hieman myöhemmin.

Violan yhteisöauktoriteetit ovat Asterissa. Henkilöistä on siirretty iso osa ja ajot jatkuvat kirjain kerrallaan. Teosauktoriteetit ajetaan vielä kesän aikana.

5 Seuraava kokous

Muusan kevätkauden viimeinen kokous pidetään 13.6.2019 klo 13–16 Kansalliskirjastossa.

  • No labels