You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 55 Current »

FinELib-konsortio on solminut Elsevierin kanssa sopimuksen, johon sisältyy mahdollisuus julkaista artikkeleita avoimena alennetulla kirjoittajamaksulla (article processing charge eli APC-maksu) Elsevierin lehdissä. Alennus on 50 prosenttia ja se lasketaan lehtien APC-listahinnoista.

Alennuksen saamisen edellytykset:

 • Artikkelin vastaavan kirjoittajan (corresponding author) organisaatio kuuluu FinELibin SD Freedom-sopimukseen. Sopimukseen kuuluu 13 yliopistoa, 11 ammattikorkeakoulua ja 11 tutkimuslaitosta. Listan organisaatioista näet täältä.
 • Artikkeli julkaistaan jossain alennuksen piiriin kuuluvista lehdistä (linkistä avautuu lista Excel-muodossa).  Alennuksen piiriin kuuluu yli 1500 Elsevierin omistamaa hybrid-lehteä ja yli 100 Full OA-lehteä. 25.7.2018 alennuksen piiriin on lisätty 80 Elsevierin julkaisemaa tieteellisten seurojen omistamaa lehteä. Alennus on tarjolla vertaisarvioitua, tietellistä tietoa sisältäviin artikkelityyppeihin: full length journal articles (including review articles), short communications, case reports, short surveys, software articles, data articles. Huom: Jos olet julkaisemassa review-artikkelia avoimena, ota etukäteen yhteyttä Elsevierin supportiin (yhteydenottovaihtoehdot sivun lopussa),  sillä review-artikkeleiden kohdalla normaali OA-julkaisuprosessi ei toimi. (Vanha linkki alennuslehtien listaan, listassa sama sisältö kuin nykyisessä)
 • Artikkeli hyväksytään julkaistavaksi 1.1.2018-31.12.2020.

Elsevierin APC-maksut vaihtelevat lehdittäin, alennus lasketaan listahinnoista. Listahinnat löytyvät kootusti Elsevierin APC-listahinnastosta ja ovat myös näkyvissä kunkin lehden omalla sivulla. Huom: Vastaavan kirjoittajan tulee varmistaa rahoitus alennetulle APC-maksulle.

Artikkelin julkaiseminen avoimena Elsevierin lehdissä - ohjeet vastaavalle kirjoittajalle (corresponding author):

Nämä ohjeet kuvaavat yleistä prosessia. Huomaathan, että organisaatiollasi saattaa olla erikseen esim. laskutusta koskevia käytäntöjä. Siksi suosittelemme, että otat yhteyttä kirjastoosi/tietopalveluusi, kun suunnittelet julkaisevasi artikkelisi open accessina Elsevierin lehdissä.

 

1) Kun artikkeli, jossa olet vastaavana kirjoittana (corresponding author), on hyväksytty, saat Elsevieriltä sähköpostin, jossa on sinua pyydetään täyttämään Rights and Access Information form.

2) Kun haluat julkaista artikkelin avoimena, muista ensin varmistaa rahoitus alennetulle APC-maksulle. Sinun kannattaa olla yhteydessä kirjastoosi/tietopalveluusi saadaksesi lisätietoja.

3) Valitse Elsevierin Rights and Access Information formilla:

 • Kohdassa Corresponding Author's Organization: Kirjoita organisaatiosi nimi (englanniksi) ja valitse järjestelmän tarjoamista vaihtoehdoista oikea. Jos et löydä organisaatiosi nimeä, ota yhteyttä kirjastoosi/tietopalveluusi, jotta saat apua asian selvittämisessä.
 • Täytä tarvittaessa kohtaan Add Co-author Details muiden kirjoittajien tiedot ja kohtaan Funder Details tutkimuksen rahoittajan tiedot.
 • Julkaisuvaihtoehdot (tämä valikko näkyy, mikäli lehti on tilausmaksullinen hybridilehti): Gold Open Access (=artikkeli julkaistaan kaikille avoimena) ja Subcription (=artikkeli näkyy vain lehden tilaajille). Kun haluat julkaista artikkelisi avoimena, valitse Gold Open Access.
 • Kohdassa Select your user license: Valitse kumpaa cc-lisenssiä haluat käyttää. Molemmissa vaihtoehdoissa omat artikkelin hyödyntämisoikeutesi ovat valitsemasi lisenssiehtojen mukaiset. Vaihtoehdot ovat:
  • CC BY 4.0 (Nimeä)  Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupallisessa tarkoituksessa, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä.
  • CC BY-NC-ND 4.0 (Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia) Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Sallii teoksesi jakamisen muille, kunhan sinut mainitaan tekijänä. Teostasi ei tällöin kuitenkaan saa muuttaa millään tavoin, eikä sitä saa hyödyntää kaupallisesti. Huomaathan, että valitessasi tämän rajoitetumman CC BY-NC-ND 4.0 lisenssin jäävät muuttamis- ja kaupallisen käytön oikeudet Elsevierille.
 • Täytä lomake loppuun.

4) Elsevier julkaisee artikkelin avoimena.

5) Organisaatiosi kirjasto/tietopalvelu saa tiedon, että olet valinnut avoimen julkaisemisen artikkelisi julkaisutavaksi ja vahvistaa  affiliaatiosi Elsevierille

6) Lasku APC-maksusta: Eri organisaatioilla on erilaisia laskutusprosesseja, jonka mukaan Elsevieriltä tuleva lasku käsitellään. Suosittelemme, että otat yhteyttä organisaatiosi kirjastoon/tietopalveluun saadaksesi lisätietoja.

 

 

Lisätietoa

 • No labels