Aika: 31.1.2019 klo 13 - 16
Paikka: Kansalliskirjasto, Yliopistonkatu 1, C222 Fabianian kokoushuone
Läsnä: Ilkka Haataja (Taideyliopiston kirjasto, Sibelius-Akatemia), Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto), Jaska Järvilehto (Helsingin Konservatorion kirjasto), Tapani Lehtonen (Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjasto), Tapani Moisio, sihteeri (Kansalliskirjasto), Johanna Parviainen (Kirjastopalvelu), Jaakko Tuohiniemi, puheenjohtaja (Helsingin yliopiston kirjasto)
Etänä: Ilona Heinonen (Tampereen kaupunginkirjasto), Anu Sormunen (Jyväskylän kaupunginkirjasto), Tommi Viitamies (Helsingin kaupunginkirjasto)

 

MUISTIO


1 MUSA - YSA -konversion suunnitelman tilanne

Melindan ja paikallistietokantojen konversiosuunnittelu on aloitettu. Konversion pitäisi olla valmis ennen Melindan YSA - YSO -konversiota, joka on tarkoitus toteuttaa kesällä 2019.

Kansalliskirjaston konversioryhmä suunnitelmaa:

Tekstimuotoinen aineisto on mukana YSA - YSO -konversiossa.

Musiikkiaineiston (nuottijulkaisut ja äänitteet) 650-kentän konversiota:

  • "aiheet"-termin sisältävät ketjut → 650, 651 ja 648 YSO/YSO-paikat
  • genre-termit → 655 slm/fin tai slm/swe
  • ajanmääreet → 388 Luomisaika
  • paikat → 370 Luomispaikka
  • soitinnimet →382 Esityskokoonpano, SEKO-sanasto

Näistä erityisesti 382 on haasteellinen. Pelkästään 650-kenttää käyttämällä ei päästä hyvään lopputulokseen, vaan pitäisi tutkia YKL-luokitusta ja kentän 500 soitinkokoonpanohuomautusta. SEKO-sanasto on tällä hetkellä yksikielinen, ruotsinkieliset soitintermit pitäisi lisätä. Soitinnimet ovat MUSA/YSA/YSO-termeinä monikossa, SEKO-sanastossa yksikössä - SEKO-sanastoon tarvitaan monikolliset ohjaustermit. Lisäksi kentät 370 ja 388 eivät toistaiseksi ole haettavissa kaikissa kirjastojärjestelmissä.

Kansalliskirjaston pienryhmä esitti, että äänitteet ja nuotit jätetään kokonaan pois konversiosta tässä vaiheessa ja konvertoidaan vasta kesän jälkeen. Muusa-ryhmä kannatti tätä ehdotusta. Sovittiin, että Ulla Ikäheimo kutsuu vielä konversiopienryhmän ja Muusan edustajat käymään läpi musiikkiaineiston vaatimuksia.

2 Musiikkiaineiston RDA-sovellusohjeen päivittäminen

Kuvailupäivä järjestetään Helsingin yliopiston kielikeskuksen juhlasalissa. Musiikkikirjastoyhdistys on halukas osallistumaan päivän järjestämiseen. Keskusteltiin päivän ohjelmasta.

 

4 Seuraavat kokoukset

Kansallisten kuvailun asiantuntijaryhmien yhteiskokous järjestetään 13.2.2019.

Muusa-YSA-yhteiskokous järjestetään 28.2.2019.

Seuraava Muusan kokous pidetään 7.3.2019 klo 13 - 16 Kansalliskirjastossa.

11.4.2019 pidettäväksi sovittu kokous perutaan.

  • No labels