Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

ISNI-tunnus (International Standard Name Identifier) identifioi globaalisti, ainutkertaisesti ja pysyvästi henkilöiden ja yhteisöjen julkiset identiteetit ja erottaa samannimiset henkilöt ja yhteisöt toisistaan. ISNI kokoaa yhteen saman henkilön tai yhteisön nimen variaatiot ja nimimuodot (esimerkiksi saman nimen erilaiset translitteraatiot).

Tunnusten jakelusta ja ISNI-tietokannasta vastaa kansainvälinen ISNI-keskus (ISNI-keskuksen verkkosivut: http://www.isni.org/).

Kansalliskirjasto ei toistaiseksi anna ISNI-tunnuksia toimijoille (henkilöt ja yhteisöt). Kansalliskirjasto on liittynyt alustavasti ISNI-järjestelmään lokakuussa 2013, mutta tunnusten jakeluun tarvittavaa RAG-organisaation statusta ei vielä ole.

ISNI-tietokannassa (http://www.isni.org/search) on jo useista muista kansainvälisistä rekistereistä sinne vietyjä nimiä, joita ei ole tarkistettu Suomessa. Näissä nimissä on virheitä, eikä niiden ISNI-tunnuksiin voi täysin luottaa. Jos haluaa käyttää suomalaisille toimijoille annettuja ISNI-tunnuksia, pitäisi tarkistaa tietojen luotettavuus. Jos tiedot toimijasta on tullut samassa muodossa useasta lähteestä, voi ISNI-tunnuksen hyväksyä.

Kansalliskirjasto ei käytä toistaiseksi ISNI-tunnuksia kansallisbibliografia Fennica-tietokannassa, mutta tilanne kehittyy koko ajan.

Keväällä 2018 Kansalliskirjasto on tehnyt ensimmäisen eräajon kansainväliseen ISNI-tietokantaan Asteri-nimitietokannassa olevista yhteisönnimistä (41 000).

Taustatietoa standardista:
Kansainvälinen standardiorganisaatio ISO ylläpitää kansainvälistä ISNI-standardia ISO 27729 ja Suomen standardisoimisliitto SFS ry ylläpitää suomalaista ISNI-standardia SFS-ISO 27729.

...