Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Kokousmuistio

Paikalla: Kaisa Hypen, Ulla Ikäheimo, Mari Isokoski, Tarja Mäkinen, Juha Piukkula, Marjut Puominen, Tatja Pusa siht., Marja-Liisa Seppälä pj.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on toivonut kuvailun asiantuntijaryhmien välisten suhteiden ja päätöksenteon kuvantamista. Kuvailustandardiryhmä luonnostelee ryhmien päätöksentekomallin, joka lähetetään kommentoitavaksi muille kuvailun asiantuntijaryhmille.

Kuvailun asiantuntijaryhmien työpaja pidetään 20.3. Kansalliskirjaston tiloissa. Työpajassa käsitellään kuvailun keventämistä sekä kuvailun merkitystä digitaalisessa ympäristössä.

Ryhmä käsitteli Musiikin metatiedon asiantuntijaryhmän (Muusa), Sisällönkuvailun asiantuntijaryhmän (Sisku) sekä Kansallisbibliografian kommentteja kuvailun keventämisehdotuksiin. Muusan, Siskun sekä Kumean kommentit ja Kuvailustandardiryhmän vastaukset löytyvät kuvailun keventämistä käsittelevän sivun alalaidan kommenttiosiosta. Kansallisbibliografian kommentit vastauksineen ovat luettavissa työpajasivun alalaidassa.

Kuvailun merkitystä esiin tuovan kuvailumanifestin pohjalta kirjoitettu artikkeli on lähetetty Signum-lehteen julkaistavaksi.

Tiedotusasiaa: ISBN-standardin uusi englanninkielinen versio on valmis, ja sen suomennosta valmistellaan. Kansallisten ISBN-keskusten asema on tulevaisuudessa epävarma. Uutena asiana esitellään ISBN-A/DOI –tunnus. ISBN-tunnus voidaan liittää DOI-järjestelmään esittämällä se DOI-tunnuksena. ISBN-A syntyy vasta kun tunnus rekisteröidään DOI-tunnuksena.

Kuvailustandardiryhmän seuraava kokous pidetään 17. huhtikuuta.

 

Käsiteltäviä asioita:

...

  • Kuka pitää Kuvailustandardiryhmän alustuksen? 

...

...

  • kuvailuasioiden päätöksenteko- ja käsittelyprosessin kuvantaminen: suhteet kuvailuryhmien välillä (OKM:n toive)

...

  • ISBN-standardin muutostilanne: 
    Standardi valmis. Suomennosta valmistellaan. Heidi Seppäsen (vastuuhenkilö) kommentit standardin sisällöstä: "...suurin muutos on se, että ISBN-keskuksia ei mainita enää ollenkaan. En tiedä mitä se voi tarkoittaa tulevaisuudessa keskusten kannalta....Kv-keskuksesta puhutaan kansainvälisenä rekisteriviranomaisena ja kansalliset keskukset ovat alueellisia rekisteriviranomaisia.Tässä annetaan tarkempia ohjeita elektronisen aineiston tunnusten antoon, ei siinä mielestäni ole mitään kummallisempaa eikä edes oikeastaan mitään uutta meidän kannalta. Kokonaan uutta on ISBN-A/DOI, mutta en nyt tiedä onko tuohon sen kummempaa sanottavaa kuin URNiinkaan."

...